🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичните компании окупират Sofix

"Алтерко" и "Телелинк бизнес сървисис" влизат в основния борсов индекс, с което IT дружествата в него стават три

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За първи път в основния борсов индекс в България - Sofix, ще бъдат включени две технологични компании наведнъж, с което броят им в него ще достигне рекордните три. Това ще се случи при пролетното му ребалансиране на 22 март след решение на управителния съвет на Българска фондова борса. В индекса ще влязат тех компаниите "Алтерко" и "Телелинк бизнес сървисис", както и ще се завърне туристическото дружество "Албена". Те ще заменят "Монбат", "Стара планина холд" и "Трейс груп". В момента единственият представител от IT сектора в Sofix е "Сирма груп", който запазва мястото си.

"Алтерко" прави различни умни устройства и продукти като проследяващите MyKi и системите за домашна автоматизация Shelly. През есента на миналата година компанията успешно увеличи капитала си с 9 млн. лв. през борсата. Преди години тя прие публичния статут по собствено желание.

"Телелинк БС" е системен интегратор, като една от основните дейности на компанията е изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и други. Компанията направи силен борсов дебют през миналата година.

Влизането на още технологични компании в индекса не е изненада. От една страна, двете нови компании са сред най-търгуваните и доходоносните през последната над година. Това ги подреди и сред най-големите и ликвидните дружества на борсата, което е и един от критериите за влизане в борсовия индикатор - капитализация на фрий флоута и брой сделки. "Алтерко" е със 166 млн. лв. пазарна стойност, а "Телелинк БС" с почти 200 млн. лв. Останалите компоненти на Sofix покриват големи икономически сектори като производство, туризъм, храни, финанси, имоти и други. Сред по-големите компании са "Еврохолд България", "Софарма", "Градус", ПИБ, ЦКБ, няколко бивши приватизационни фонда и два фонда за имоти и земеделска земя.

Макар и все още технологиите да са малък дял от икономиката, той расте, а с това и интересът към него. През януари първично публично предлагане на БФБ направи и "Биодит". Тя се листна на пазара за растеж BEAM. През миналата седмица акциите й започнаха да се търгуват и на вторичния пазар, като за кратко те поскъпнаха със 100% заради големия интерес към тях, след което последва леко охлаждане на ентусиазма.

Все още няма коментари
Нов коментар