🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оборотът в промишлеността скача с почти 20% през март

Увеличение на месечна база е видимо в почти всички браншове, показва националната статистика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оборотът в промишлеността скача рязко през март, съдейки по последните данни на националната статистика. Индексът на приходите от продажби на стоки и услуги на фирмите в сектора скача с над 19% спрямо февруари. Силно увеличение не е необичайно за този период от годината, а и отчетите на големите промишлени компании на борсата също показват ръст през първото тримесечие. Според националната статистика индексът на оборота в промишлеността достига рекордните 137.2 пункта (при база от 100 пункта през 2015 г.) при 115 пункта месец по-рано. Скокът идва от преработващата промишленост и енергетиката, където почти всички браншове отчитат двуцифрено увеличение на оборота на месечна база.

Повишението за месеца е значително и може отчасти да се обясни със сезонни ефекти - показателите за производството в сектора например показват слаб ръст от едва 3.8% на месечна база през март в сезонно изгладените числа и 12.6% в неизгладените. Възможно е и фактор да е поскъпването на суровини като петрола, стоманата и медта, макар че към момента статистиката не отчита значително повишение на цените на производители в България. Трябва да се отчете също фактът, че данните са предварителни и е възможна ревизия.

Бизнесът през март

Ако оставим сезонните фактори настрана, статистиката отчита ръст на добивната промишленост с 5.3% на месечна база през март заради добива на въглища и 6% по-високо производство в енергетиката. В преработващата промишленост темпът е по-умерен - 3.6%, като с най-висок ръст на активността са производството на лекарства (12.6% на месечна база) и на авточасти (с 11.2%). Надолу пък е производството на текстил (със 7.3%) и химични продукти (с 5.8%).

В търговията на дребно пък приходите от продажби растат с 0.8% на месечна база, като най-значително повишение отбелязва онлайн търговията (9.3%) и продажбите на лекарства и козметика (7.4%). На годишна база растежът е значителен - цели 17.3%, но това се дължи до голяма степен на ниска база заради сривът на продажбите през март 2020 г.

В строителството данните са сходни. На месечна база повишението на активността е 1.2% и идва предимно от строителството на жилищни сгради, докато в инфраструктурното строителство е видим спад от 1.1%. Спрямо година по-рано обаче повишението е с 11.2%, като тук също фактор е ниската база от март 2020 г.