🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" инвестира 1.7 мнл. евро в зелени процеси в цеха за елоксация

Част от средствата са безвъзмездна подкрепа от Норвежкия финансов механизъм

Елоксацията прави алуминиевите профили по-издръжливи на външни влияния
Елоксацията прави алуминиевите профили по-издръжливи на външни влияния
Елоксацията прави алуминиевите профили по-издръжливи на външни влияния    ©  Алкомет
Елоксацията прави алуминиевите профили по-издръжливи на външни влияния    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет" ще инвестира 1.7 млн. евро в иновативни зелени процеси в цеха за елоксация. Проектът, наречен Alugreen (Greener anodizing for cleaner nature), ще бъде изпълнен за година и половина. Общо 650 хил. евро (37.9% от сумата) са осигурени като безвъзмедна финансова помощ от Норвежкия финансов механизъм в рамките на програмата "Развитие на бизнеса", съобщиха от "Алкомет".

Проектът

Проектът предвижда въвеждане на иновативни технически решения към основната линия за елоксация и свързаната пречиствателна станция за отпадни води. Самата линия за елоксация (процес, който прави алуминия по-издържлив на външния влияния и подобрява естетическия му вид) е част от пресовото производство. Внедряването на новите зелени процеси ще има както екологични, така и иконимечески ефекти. От "Алкомет" уточниха, че изпълнението на проекта ще доведе до намаляване на отпадъците, икономии на вода и енергия, както и редуциране на въглеродните емисиите, тъй като ще се оптимизира потреблението на химикали в производствения процес. Всичко това ще помогне за оптимизиране на производството и засилване на пазарните позиции на компанията. Засега от "Алкомет" не дават подробности за новите процеси и необходимото за тях оборудване.

Инвестиции

Това е поредната инвестиция, която компанията прави. В края на миналата година беше пуснат в експлоатация нов валцов стан, който беше последната част от проект за 40 млн. евро (около 80 млн. лв.), който включваше и инсталиране на 2500-тонна преса. По-рано тази година започна работа и цех за механична обработка на профили на стойност 13.5 млн. лв., който ще позволи производството на алуминиеви компоненти за електрически автомобили.

С увеличения производствен капацитет и по-големите обеми продукция за първото полугодие на 2021 г. "Алкомет" отчете 29% ръст на продажбите до 234 млн. лв., като част резултата се дължи на по-високите цени на алуминия.