🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в Шумен: Алуминий, селскостопански продукти и бързооборотни стоки

През 2019 г. приходите на стоте най-големи дружества в областта достигат 2.7 млрд. лв., а над половината са "произведени" от челната десетка

Освен лидер по приходи "Алкомет" е и един от най-големите работодатели в областта. Към 2019 г. числеността на персонала наброява 1052 души
Освен лидер по приходи "Алкомет" е и един от най-големите работодатели в областта. Към 2019 г. числеността на персонала наброява 1052 души
Освен лидер по приходи "Алкомет" е и един от най-големите работодатели в областта. Към 2019 г. числеността на персонала наброява 1052 души    ©  Цветелина Белутова
Освен лидер по приходи "Алкомет" е и един от най-големите работодатели в областта. Към 2019 г. числеността на персонала наброява 1052 души    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Малки и все още растящи. Освен икономиката на Шумен като цяло такива са и фирмите в областта. Обобщението важи както за профила на бизнеса в региона - съставен в огромната си част от микрокомпании, така и за представителната група на най-големите 100 местни дружества.

През 2019 г. приходите на водещите 100 компании в областта нарастват с 8.71% спрямо предходната - от малко под 2.5 млрд. лв. до 2.7 млрд. лв. Увеличението е съизмеримо с постижението на националните топ 100, които в последната предкризисна година отчетоха 8.8% ръст. А в контекста на последвалата пандемията криза, спрените поръчки от външните пазари и замразяването на плановете на доста инвеститори данните за 2020 г., които предстои да бъдат публикувани в следващите седмици и месеци, със сигурност ще очертаят доста по-мрачна картина и за националната, и за местната икономика.

Областта в числа

Иначе за скромния размер на шуменския бизнес говори фактът, че дори общият оборот на всички над 7200 дружества от областта, който за 2019 г. е 4.3 млрд. лв., е далеч под приходите на най-голямата компания в страната - рафинерията на "Лукойл" в Бургас, която за същата година отчита постъпления от близо 6.4 млрд. лв. Съпоставено с приходите на всички 361 хил. компании в страната, които по данни на НАП за 2019 г. са общо 382 млрд. лв., в процентно изражение приносът на шуменския бизнес е малко над 1%. А само два от представителите на местния бизнес намират място в националния топ 100 - лидерът в производството на алуминиеви изделия "Алкомет" и групата за бързооборотни стоки "Фикосота".

Показателно е и това, че половината от отчетените общо 4.3 млрд. лв. приходи на компаниите от областта са съсредоточени в най-големите 100 фирми, които за 2019 г. записват общо 2.7 млрд. лв. И дори и в тази група половината от съвкупния оборот е на сметките само на водещите 10 местни дружества.

Все пак, макар и малък, местният бизнес се развива добре. За три четвърти от най-големите 100 компании в региона 2019 г. е донесла ръст на продажбите - което е съизмеримо с постигнатото от лидерската стотица в национален мащаб. Сходно е представянето и по отношение на финансовите резултати - в последната година преди кризата на загуба са работили 13 местни компании спрямо 14 в националния топ 100. В номинално изражение общата печалба на водещите 100 дружества в Шумен нараства с 26.72% и през 2019 г. е 109.1 млн. лв. Рентабилността също расте и за периода е 4.03%, сравнено с 3.46%, постигнати от същите 100 компании година по-рано. Към 2019 г. в най-големите 100 компании в Шумен са били заети над 14 хил. души.

4.3 млрд. лв. са общите приходи на регистрираните в Шуменска област фирми. Това е само 1% от генерирания от бизнеса оборот в страната.

Метали, търговия и селско стопанство

Погледнато като брой, най-многочислени в челната стотица са дружествата с дейност в областта на търговията и селското стопанство - заедно те заемат близо половината от класацията. Още близо една трета пък формират представителите на секторите метали, химия и храни и напитки.

Макар и да са едва една десета като брой обаче, компаниите, които работят в сферата на металите, са абсолютни шампиони по генерирани приходи - общият им оборот за 2019 г. е 633.4 млн. лв. А най-голямата заслуга за това е на лидера в класацията "Алкомет", чиито постъпления за годината са 353.4 млн. лв.

Алуминиевият шампион

Всъщност през последните две години приходите на производителя на алуминиеви изделия се свиват, като основният фактор за това са намалените цени на метала на международните пазари - ако през 2018 г. средната цена на алуминия е била 1786 евро/тон, през 2019 г. тя падна до средно 1600 евро/тон, а през 2020 г. достигна 1489 евро/тон. Това се отрази и на резултатите на "Алкомет", чиито приходи при сходен обем на производството през 2019 г. се свиха с 6.8%.

През кризисната 2020 г. пък въпреки продължаващото поевтиняване на алуминия спадът е по-малък - от порядъка на 1.3%, като за това допринася увеличеният обем на производството след приключената мащабна инвестиция в разширяването на мощностите. За изминалите 12 месеца шуменският завод, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, е произвел общо 73.5 хил. тона продукция, което е със 7% повече спрямо 2019 г. Заради по-евтиния алуминий и по-високите разходи за заплати и осигуровки (11.3% ръст) обаче "Алкомет" приключва 2020 г. със загуба от 3.6 млн. лв., след като през 2019 г. отчете 37% спад на печалбата до 8.6 млн. лв.

За три четвърти от най-големите 100 компании в региона 2019 г. е донесла ръст на продажбите.

За тази година очакванията на компанията са за значително повишаване както на производството, така и на финансовите резултати, стига да няма някакви значителни сътресения.

Освен лидер по приходи "Алкомет" е и един от най-големите работодатели в областта. Към 2019 г. числеността на персонала наброява 1052 души, а от публикувания на Българската фондова борса годишен финансов отчет за 2020 г. се вижда, че през изминалата година броят на служителите е нараснал до 1116 души.

Другите големи

Втората позиция в тазгодишното подреждане заема най-едрият шуменски бизнес за производство и търговия със семена, хибриди, торове и препарати за растителна защита "Пестицид". Компанията всъщност е регистрирана в Костинброд, но има клон в Шумен, както и регистрирани в областта дъщерни компании. През 2019 г. приходите й растат с 13.84% до 229 млн. лв. Печалбата се свива леко - с 2% до 1.8 млн. лв. В топ 100 на най-големите дружества в региона е и дъщерният й производител на олио "Плиска ойл", който заема 27-о място с приходи 20.7 млн. лв. за 2019 г. Спрямо година по-рано оборотът му расте с близо 4%, но печалбата намалява от 418 хил. лв. до 259 хил. лв.

Сред най-големите в областта е и създадената от братята Жечко и Красен Кюркчиеви група "Фикосота", която присъства в топ 100 с три дружества - едноименният производител на почистващи препарати и хигиенни продукти "Фикосота" ООД (3-то място), производителят на бойлери и отоплителни уреди "Теси" (4) и хранителната "Итал фууд" (11), която в началото на 2020 г. беше преименувана на "Фикосота фууд". Общите приходи на трите компании за 2019 г. са 413.7 млн. лв. при 381 млн. лв. година по-рано, а сумарната печалба е почти 36.5 млн. лв. в сравнение с малко под 17 млн. лв. за 2018 г. В трите фирми работят близо 1900 души, което прави групата водещ работодател в областта.

Сред местните бизнеси, които осигуряват повече работни места, се нареждат и занимаващата се с охранителна дейност и СОТ "Телепол" (45), строителната "Автомагистрали - Черно море" (5), която работи по изграждането на магистрала "Хемус" между Шумен и Търговище, компанията, собственик на веригата хранителни магазини BulMag - "Трънчев" (6), както и единият от двата завода за плочки на групата КАИ - "Хан Омуртаг" (9).

В челната десетка попадат още производителят на алуминиеви и PVC профили "Виас" (7), веригата за търговия на едро и дребно с гуми, производство на гуми-регенерат и обслужващи дейности (монтаж, демонтаж, сервиз, реглаж и т.н.) "Примекс" (8), както и базираният в с. Панайот Волово птицекомбинат "Камчия" (10).

През 2019 г. половината от отчетените общо 4.3 млрд. лв. приходи на компаниите от областта са съсредоточени в най-големите 100 фирми.

"Алкомет", "Пестицид", "Фикосота" и "Теси" обаче са единствените четири компании в Шуменска област, чиито приходи надхвърлят прага от 100 млн. лв. Други осем дружества отчитат обороти между 50 и 100 млн. за 2019 г., а групата на фирмите с постъпления между 20 и 50 млн. лв. наброява 16 представителя. Но в огромната си част местният бизнес е с доста по-скромни размери, като дори и в челната стотица близо половината от компаниите са с приходи под 10 млн. лв.

"Фикосота" и "Виас" пък са единствените две дружества в топ 100, които са успели да постигнат печалба от над 10 млн. лв. за 2019 г. С най-голяма загуба за периода е производителят на санитарен фаянс и обзавеждане за баня "Рока България" (16) - финансовият резултат за годината е -10.3 млн. лв., като от финансовия отчет за 2019 г. става ясно, че негативно влияние оказват свитите продажби към компании от групата в Западна Европа, направени от българското дружество разходи за обезценка на дълготрайни активи, както и повишените разходи за труд и енергоносители.

Най-растящите

В групата на растящите компанията с най-голям скок е селскостопанската "Хикс агро" (62), чиито приходи скачат с внушителните близо 9000% до 8.2 млн. лв. До 2018 г. постъпленията на компанията са само от наеми и рента на земеделска земя. От март 2019 г. обаче започва да търгува на едро със селскостопанска продукция и стоки за селскостопанско производство, което е и причината за съществения ръст. Дружеството е собственост на Христо Драганов Иванов, който има още една компания в челната стотица - заемащата 29-о място "Хикс петрол", чиято дейност е в три направления - производство на непреработена селскостопанска продукция; търговия на едро с горива, семена, торове, препарати за селскостопанско производство и със селскостопанска продукция; механизирани и селскостопански услуги. Макар и с по-скромни темпове, тя също се радва на стабилен растеж - увеличението на приходите през 2019 г. е с 40% до 19.9 млн. лв.

Четирицифрен ръст на бизнеса през годината бележи и търговецът "Агро - Екс 73" (44), който се занимава с продажба на фермерски продукти. Според финансовия отчет за 2019 г. приходите са от търговия на едро. През март 2020 г. компанията става собственост на Бинол Хасанов Пехливанов, който до 2019 г. е общински съветник от ДПС в община Върбица, а през 2007 г. е бил кандидат за кмет на Върбица от Български демократичен съюз "Радикали".

Към 2019 г. в най-големите 100 компании в Шумен са били заети над 14 хил. души.

Челната тройка на най-растящите допълва производителят на медни проводници "Сарк България" (20). Компанията е собственост на турската Sarkuysan и реално започна работа през 2019 г., което обяснява и отчетения трицифрен ръст на приходите - с 686.7% до 32.2 млн. лв. Турският собственик вложи 17 млн. лв. в изграждането на завод в Шумен за електрически кабели за автомобилната промишленост и специални проводници за авиационната и отбранителната индустрия.

Сравнително отскоро в областта работи и заводът за изолационни материали за електротехническата промишленост "Енпай трансформър компонентс България" (30), който също бележи трицифрен скок на оборота си за 2019 г. - със 145% до 19.6 млн. лв. Компанията е и сред примерите за турски инвеститори, избрали Шумен за изграждане на нови мощности - инвестицията на Enpay Endustriyel в завода е 13.3 млн. лв.

В групата на шампионите по растеж влиза и смядовската строителна компания "Технострой - Г" (79), собственост на Генчо Вичев Генчев. През 2019 г. тя увеличава приходите си със 124.4% до 6.4 млн. лв.