🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фармацевтичната Merck&Co купува Acceleron за 11.5 млрд. долара

Лекарства за редки кръвни болести ще влязат в портфолиото на американската компания

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският фармацевтичен гигант Merck&Co приключи успешно преговорите за придобиването на производителя на лекарства Acceleron срещу 11.5 млрд. долара. Цената е с 2.6% над пазарната стойност на компанията на 29 септември, сочат данни на Refinitiv. Сделката се очаква да бъде официално завършена през последното тримесечие на 2021 г. "Въпреки че придобиването на Acceleron няма да премахне изцяло доминацията на най-популярното и доходоносно лекарство на Merck - Keytruda (ние оценяваме на 37% от продажбите през 2021 г.), това помага да се диверсифицират продажбите, което е насочено към едно от големите притеснения на акционерите", казва анализаторът от Cantor Fitzgerald Луиз Чен.

Acceleron се е специализирала в производството на лекарства за редки кръвни болести. Най-нашумялото ново лекарство на компанията е сотатерцепт, което е в последните етапи на проучване. То е предназначено за лекуване на белодробна артериална хипертония и се очаква да бъде едно от по-успешните във финансово отношение.

Според данни на американския здравен институт около 30 млн. души в страната живеят с рядка болест, което повишава апетита на фармацевтичните компании да завземат този пазар. Допълнителен плюс е, че медикаментите за подобни болести са на по-високи от обичайното цени, защото броят на хората, които ще използват дадения препарат, е значително по-малък от обичайното.

Merck е поредната фармацевтична компания, която увеличава каталога си от медикаменти чрез купуването на конкурентни фармацевтични компании. Проучване от 2018 г. показва, че едва 23% от лекарствата в тестови период на Pfizer са били създадени от компанията, а останалите са станали част от нейния каталог след придобивания. При Johnson & Johnson този процент е 11.

Все още няма коментари
Нов коментар