🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тихо начало на годината за сливанията във фармацията

Прекалено високите финансови оценки на компаниите и пандемията все още са пречка за придобиванията

Всеки, който се надяваше, че придобиването на Alexion от AstraZeneca през декември миналата година за 39 млрд. долара е сигнал за възобновяване на сливанията и придобиванията (M&A) в биофармацевтичния сектор, вероятно е разочарован от началото на 2021 г. Първото тримесечие изглежда категорично анемично както по отношение на броя на сключените сделки, така и по отношение на вложените средства. Всъщност 26-те сделки, сключени през последното тримесечие, е най-малкият брой от поне 2016 г. насам, разкрива анализ на Evaluate Vantage.

Специалистите се надяват, че резултатите ще се подобряват с напредването на годината, но младите компании вероятно ще се радват да продължат развитието си самостоятелно, стига условията за финансиране да продължат да са изгодни и прозорецът за първични публични предлагания (IPO) да остане отворен.

Ковид ефект и още нещо

Слабото начало на годината следва забавянето през миналата. От една страна, мегасделките през 2019 г. поохладиха интереса, а от друга, пандемията пренасочи усилията към борба с коронавируса. Но сделката на AstraZeneca за Alexion Pharmaceutical и придобиването на Immunomedics от Gilead за 21 млрд. долара показаха, че апетитът за сключване на сделки все още е налице.

През миналата година стойността на сделките от топ 10 са общо за около 97 млрд. долара, което е далеч под 207-те млрд. долара за най-големите придобивания през 2019 г. По изчисление на консултантите от PwC общите сделки са намалели с близо 50% в стойност през 2020 г. спрямо 2019 г. Но наблюдателите в бранша бяха оптимисти, че през 2021 г. ще има възстановяване, и то не само защото компаниите до голяма степен са стабилизирали вътрешните си операции по време на пандемията. Това, което е важно, са основите. Според Арда Урал от консултантската компания EY в САЩ големите фармацевтични производители разполагат с необходимите финанси, за да извършат нужните сделки и да влязат в терапевтични области, в които да разширят портфолиото си.

Към декември PwC изчисли, че фармацевтичната индустрия разполага с капитал от 1.47 трлн. долара, който може да бъде насочен към сливания и придобивания. Въпреки че сумата е намаляла с 6% спрямо 2019 г., това показва, че секторът все още има достатъчна огнева мощ, за да се разгърне.

Прогнозите бяха сделките да се засилят преди тази година, а четири от индустриалните гиганти да поемат водеща роля. Според анализаторите на Moody's най-активните купувачи в САЩ се предвижда да бъдат Merck & Co., Amgen, Johnson & Johnson и Bristol-Myers Squibb. Но инвеститорите не трябва да очакват мегасделки. Moody's смята, че компаниите ще продължат скорошния модел на преследване на производители с обещаващи или наскоро одобрени за употреба лекарства.

Merck разполага с най-значителните ресурси от квартета, като се имат предвид кешовата наличност, нивото на дълга и потенциалният свободен паричен поток, както и кредитният рейтинг на компанията. Главният изпълнителен директор на Merck Роб Дейвис заяви през миналата година, че компанията ще търси придобивания в същия диапазон като платените 1.85 млрд. долара за Pandion Therapeutics, въпреки че е отворена и за по-големи сделки. Moody's смята, че Bristol-Myers също ще бъде сериозен играч на пазара, въпреки че наскоро компанията направи два удара - купи за 74 млрд. долара Celgene и за 13.1 млрд. долара Myokardia. Главният изпълнителен директор Джовани Кафорио отбеляза, че компанията търси "сделки със среден размер", които могат да стимулират растежа й през втората половина на десетилетието.

Доброто финансово състояние на Johnson & Johnson й позволява също да има сериозни позиции. Компанията има едно от най-ниските нива на дълг в големите фармацевтични компании и парични наличности от над 25 млрд. долара. В другия край на спектъра са AbbVie и Gilead Sciences - изглежда, че поне засега те са доволни от придобиванията, които направиха в последните години.

Причини за слабата активност

Втората и третата вълна на пандемията засегнаха света, но коронавирусът вече трудно може да бъде обвиняван за по-малкия брой сделки през тази година. Освен поглъщанията в анализа на Evaluate Vantage се включват покупки на миноритарни и мажоритарни дялове, придобивания на бизнес единици и опции и те се обобщават под името "други сделки".

От сделките през първото тримесечие най-голямата е покупката на GW Pharmaceutical от Jazz Pharmaceuticals за далеч не стряскащата сума от 7.2 млрд. долара. Фактът, че придобиването на Pandion от Merck & Co. влиза в челната петица, е индикация за липсата на големи транзакции: Pandion, която стана публична компания едва през юли миналата година, има обещаващо портфолио за автоимунни заболявания. Merck плати 134% премия върху цената на акция на Pandion, което показва пред какво са изправени купувачите. Дори само това число показва защо много от тях явно решават да изчакат.

Ако натискът за понижаване на цените на акциите продължи, може би оценките на компаниите ще се върнат в диапазон, който изглежда по-привлекателен за купувачите, което може да доведе до повече сливания и придобивания.

Как ще се оценяват сделките

През март антитръстовите регулатори на Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада и Великобритания обявиха, че ще обединят усилията си и ще споделят опита си за методите за оценка на евентуалните сливания във фармацевтичната индустрия. Това се налага заради опасенията, че подобни сделки могат да повишат цените на лекарствата или да забавят развитието на иновациите. Пандемията от коронавирус и проблемите с доставката на ваксини в началото на годината предизвикаха регулаторен интерес към сектора. Целта е групата да "направи равносметка относно уроците, научени през последните години, и ще проучи нови начини за насърчаване на жизнена конкуренция в полза на гражданите", написа тогава в изявление европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. Според Брюксел е необходим по-голям контрол върху фармацевтичните сделки, за да се открият онези, които могат да доведат до по-високи цени на лекарствата, по-малко иновации или антиконкурентно поведение.
Все още няма коментари
Нов коментар