Музикалната индустрия е неочакваната жертва на недостига на пластмаса

Странният ударен ефект от затрудненията във веригата на доставки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 2020 Green Lung, лондонска хевиметъл група с култови последователи, беше на път да замине за първото си американско турне. След това дойде COVID-19. Групата използва последвалите локдауни, за да продуцира втори албум, Black Harvest. До декември албумът беше записан и готов да бъде мастериран и отпечатан върху 5 хил. златни грамофонни плочи. Заради смущенията от пандемията Green Lung си даде много време, общо девет месеца, за да направи плочите навреме за турне през този септември. "Беше ни доста удобно", казва Том Темплар, вокалистът на групата.

Вместо това първите тиражи на записа, които са разпродадени в предварителни поръчки, няма да бъдат достъпни до октомври. Групата можеше да стартира на стрийминг услуга като Spotify. Но тя искаше да изчака своята LP (дългосвиреща плоча), която осигурява много повече пари в краткосрочен план. "Продажбите на винили подпомагат американското турне", обяснява Темплар. В крайна сметка Green Lung проведе своя концерт за промотирането на албума на 1 септември, без да има записани плочи. Така групата се превърна в последната, неочаквана жертва на сътресения в световните вериги на доставки.

Винилът пак е на мода

Първите компактдискове, после дигиталното теглене на музика и сега стриймингът направиха виниловите плочи да изглеждат като винтидж любопитство. През последните години обаче продажбите се повишиха, тъй като феновете започнаха да искат да притежават музиката на любимите си групи във физическа форма (настоявайки за нейното предполагаемо по-добро качество на звука). През март продажбите на винили във Великобритания достигнаха най-високите нива от 1989 г. "Всеки музикант по света е прекарал 18 месеца, клатейки си краката, така че сега правят записи", казва Ед Макдоналд, мениджър на 100% Records, която представлява изпълнители като инди рук групата We Are Scientists. "Винилът е неразделна част от нашия оборот", казва той. Мейнстрийм изпълнителите са все по-ангажирани. Албумът на Тейлър Суифт "Evermore", издаден за първи път дигитално през декември, счупи 30-годишен рекорд за продажби на плочи. Очаква се скоро да бъдат пуснати албуми и от Ed Sheeran, ABBA и Coldplay.

По-трудни записи

За съжаление на музикантите записването на плочите става почти невъзможно. В края на 90-те и началото на новия век повечето заводи за производство на грамофонни плочи бяха затворени. Докато бушуваше COVID-19, най-големите останали фабрики - в САЩ, Чехия, Германия и Полша, трябваше временно да затворят, което доведе до изоставане в производството. Сега търсенето от страна на музикантите надхвърля капацитета. На всичкото отгоре цената на PVC, пластмасата, използвана за производство на LP, се е повишила, след като ураганът "Ида" сви с 60% американското производство на материала през август, докато търсенето се повиши от фирми, които го използват в автомобили, тръби и много други дейности (виж графиката).

Големите лейбъли също са виновни за кризата, защото затвориха собствените си фабрики за плочи в началото на века.

Дирк ван ден Хойвел от Groove Distribution, дистрибутор на танцова музика в Чикаго, казва, че големите лейбъли сами са създали кризата, като са затворили собствените си фабрики в началото на века. Ако те бяха продължили да работят, оплаква се той, сега щяха да са готови за търсенето и по-малките музиканти нямаше да бъдат толкова притиснати. Вярно е, че големите звукозаписни студия често могат да осигурят приоритет на записването върху плочи. Но не винаги. Може да не звучи много успокояващо за Ван ден Хойвел или Green Lung, но и феновете на Тейлър Суифт трябваше да чакат месеци за своите албуми.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved