🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът на основателя на Spotify направи първата си инвестиция

Даниел Ек вложи 100 млн. долара в 100 млн. долара в стартъпа Helsing

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Основателят и изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек обяви първата инвестиция на водения от него фонд за развитие на европейската технология Prima Materia - 100 млн. долара в стартъп компанията Helsing. Тя се занимава с генерирането на карти на бойни полета в реално време, като за целта използва изкуствен интелект (AI), който да интегрира информация, събрана от различни източници - видео, сонарни и радио честоти, които се получават от сензори, монтирани на различните военни превозни средства. Картите на Helsing може да бъдат използвани за локализирането на противникови дронове, войски или превозни средства, които са прикрити с камуфлаж.

Според Ек стартъпът може да бъде перфектен пример за "чудесната възможност пред Европа да стане лидер в сфери като динамичното използване на изкуствен интелект по отговорен, прозрачен и етичен начин".

Helsing е водена от бившия изпълнителен директор на NaturalMotion Торстен Рийл, който продаде стартъпа за видео игри на Zynga за малко над 500 млн. долара. Според него Европа изостава от останалия свят, когато става дума за военни възможности, които включват AI. Целта, която той е поставил пред компанията, е да предостави най-модерните военни технологии, които работят с AI, на различни либерални демокрации, които са обединени от еднакви ценности. "Не става въпрос дори за конкретни страни", каза той. "Нуждаем се от AI, за да обслужваме нашите демокрации. Като цяло сме изоставали и продължаваме да го правим. Това трябва да се промени", добавя той пред Financial Times. Началните планове на Helsing са да предоставя технологиите си на Великобритания, Франция и Германия.

Гундберт Шерф, който е главен оперативен директор на стартъпа и има опит в дигиталното подразделение на Министерството на отбраната на Германия, заяви, че макар и в момента това да не е възможно, компанията планира събирането на няколко различни системи, за да създаде "обща оперативна картина и технологична платформа". Тя би се използвала от различни държави, които воюват заедно. Той също така добави, че компанията следи с интерес програмата по развитието на AI и квантовата технология на НАТО, която се очаква да е активна през 2023 г. Helsing ще предложи да работи с всички "ключови играчи в алианса". През октомври от Airbus обявиха, че ще работят заедно с Helsing за развитието на различни "пилотни и безпилотни платформи и системи, които ще се интегрират в продуктовото портфолио на Airbus".

Helsing развива дейност в един от секторите, които носи най-голямо притеснение за Европа и САЩ в тяхното съревнование с Китай - изкуствения интелект. По-рано тази година Ерик Шмидт, който е председател на Националната комисия по сигурността на AI, предупреди, че САЩ е "неподготвен" за дигитализирането на войната, докато Китай вече тренира алгоритмите си "във военни игри, проектирани около сценарии за реалния свят".

Все още няма коментари
Нов коментар