Високата цена на алуминия удря бизнеса с напитки

Секторът ще е един от най-силно засегнатите, ако дефицитът на кенчета се запази

Все по-голям брой страни започват да изпитват недостиг на алуминий
Все по-голям брой страни започват да изпитват недостиг на алуминий
Все по-голям брой страни започват да изпитват недостиг на алуминий    ©  Reuters
Все по-голям брой страни започват да изпитват недостиг на алуминий    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Алуминият е един от най-използваните метали в различни индустрии по света. Металът обаче със сигурност е с по-високо значение за бранша на храни и напитки, който използва материала за направата на кутии, кенчета и консерви. Какво обаче предизвиква притеснение в собственици на дестилерии, барове и ресторанти от Индия до Южна Африка?

Както с повечето икономически проблеми в момента, и този има корени в завишените цени на енергия както в Европа, така и по света. По-важният фактор обаче е друг - желанието на Китай да намали емисиите на въглероден диоксид. Именно по тази причина Пекин наложи ограничения за дейността на производството в енергийно неефективните алуминиеви топилни. Причината най-големият производител на метала в света да наложи подобни мерки е една - Зимните олимпийски игри и нуждата от чист въздух за тяхното спокойно преминаване.

От страна на предлагането в Китай, производството в Юнан и Вътрешна Монголия се възстановява, макар и бавно, като производственият капацитет в Юнан е нараснал с 300 хил. метрични тона, което макар и значително, не е и близко до нужното за връщане към обичайните нива. С възстановяването на печалбите от топене и незначителното облекчаване на политиките за двоен въглерод (въглероден пик и въглероден неутралност) обхватът на възобновяването на производството постепенно се разшири до Шанси, Гуанси и други места. Според Уеню Юау от ING причини за оптимизъм по въпроса в момента липсват. "Има малко признаци, че китайските доставки се връщат бързо", каза пред Reuters Юау. "Запасите са ниски и падат още", добави той.

Всичко това поставя индустрията на напитки в много трудна ситуация. Логично компаниите за производство на кенчета приоритизират по-големите поръчки, което поставя по-малките такива в почти невъзможна за справяне ситуация. Един подобен пример е Южноафриканската асоциация на пивоварите (ЮАП), която призна, че повечето производители на бира не успяват да изпълнят поръчките си.

Това носи тежки последствия за собствениците на барове и заведения. Нланла Мбене е собственик на механа в южноафриканския град Източен Лондон. След 15 години, в които бизнесът му е преживял доста затруднения, той решава да затвори заведението заради невъзможността да предлага пълния асортимент от хмеловата напитка. "Затворих бизнеса си, нищо не мога да направя, защото клиентите искаха алкохол, а аз не можех да им го осигуря. Това беше подигравка с клиентите", заяви той пред местното издание News24.

Дуду Гумби, която също е в бранша, се оплаква от друго. Тя споделя, че дори в редките случаи, когато получи доставка на бира, тя никога не е достатъчна и се налага да бъде запазвана за максимално дълго време. За нея това означава допълнителни пътувания до складовете, от които се снабдява с бира, което повишава разходите. Освен това й се налага да се справя и с недоволството на клиентите. "Това е голяма борба", каза Гумби пред News24. "Какво можем да направим с 10 [кега] Castle? Какво можем да направим с пет [кега] Hansa Pilsner", добави тя.

Проблемът не е само в Китай

Проблемът с ниски запаси е особено силно изразен в друга страна от региона - Индия. Затворените електроцентрали (CPP) на алуминиевата индустрия са изправени пред изчерпани запаси от въглища само за 3-4 дни. Препоръчителните запаси за индустрията варират между 13 и 15 дни, което в момента изглежда като непостижима в близкото бъдеще цел.

Алуминиевата асоциация на Индия (AAI) в началото на месеца дори потърси намесата на Министерството на въглищата, за да увеличи количеството въглища за алуминиевата индустрия. "За да избегнем затварянето на алуминиевата промишленост, ние искрено молим вашата любезна намеса за нормализиране на несигурната ситуация с незабавно възобновяване на доставките на въглища и гребла за високоенергийно интензивни CPPs в алуминиевата промишленост", се казва в писмото, изпратено до индийското министерство.

Ограничаването на доставките на въглища за затворени електроцентрали (CPP) директно доведе до ситуация с недостиг на въглища за алуминиевия сектор. Всяко прекъсване на електрозахранването при операция по топене на алуминий за повече от 2 часа може да доведе до замръзване на разтопен алуминий в топилните съдове. Това от своя страна отнема минимум шест месеца, за да се поправи, а след това почти една година, за да се възстанови нивото на топене, което води до огромни смущения в производството, разходите и доставките.

Европа се намира в подобно положение, въпреки че тя разчита на доставките на метала значително повече от който и да е друг регион. Според статистиката на SMM производственият капацитет на алуминий в Западна Европа в края на миналата година е бил около 5 млн. тона, което представлява 6% от общия глобален производствен капацитет.

Понастоящем големите алуминиеви топилни предприятия в Европа намаляват производствения капацитет, достигайки около 842 хил. метрични тона поради енергийни проблеми, което представлява 1.1% от световния капацитет за алуминий. Ако проблемът с високите цени на електроенергията се запази, световните доставки на първичен алуминий ще бъдат изправени пред допълнителни рискове от свиване.

Словашката Slovalco намали производството с 40%, след като по-рано обяви свиване на капацитета до 80% през 2019 г. Като намаляването от 2019 г. се свързва със системата за търговия с емисии на страната (ETS), която позволява отделянето на определено количество вредни емисии, след което следват глоби. Според писмо, изпратено от Eurometaux до висши служители на ЕС през януари, новото намаляване съответства на годишно понижение от 35 хил. тона алуминий. "Ако условията не се подобрят, топилната, която е една от най-новите и най-ефективни в Европа, ще бъде затворена за постоянно", предупреждават от Slovalco.

Всички тези проблеми водят до една ситуация, в която компании нямат яснотата дали операциите им ще могат да продължат.

Вижда ли се светлина в края на тунела?

Все по-разпространено е мнението, че е въпрос на време проблемът да бъде решен. Производителите залагат, че търсенето на консерви и кенчета ще расте значително през 2022 г. Производителите очакват да увеличат производствения си капацитет с 12 млрд. кутии тази година според Института на производителите на консерви. Някои дори започнаха създаването на "мегазаводи", които произвеждат около 5 млрд. броя годишно.

Въпреки това крайният потребител ще усети недостиг, пише Reuters. Производителите на алуминиеви кутии са инвестирали в нови проекти за увеличаване на капацитета в САЩ. Една подобна сделка беше завършена през септември, когато Ball Corporation обяви, че ще построи завод за опаковки на стойност 290 млн. долара в Невада. Но тъй като заводът не се очаква да влезе в експлоатация до края на 2022 г., компанията прогнозира, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането в краткосрочен план. "Ранните прогнози за 2022 г. са, че отново сме значително неподготвени за търсенето", каза президентът на компанията Дан Фишър в края на миналата година при представянето на финансовите резултати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1

    Тамън ЕС ще живее по-здравословно - нали това е целта на "зелената илюзия"

    Нередност?
Нов коментар