🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на "Алкомет" нарастват с 50% до над половин милиард лева за 2021 г.

По-високите разходи за лихви обаче държат дружеството на лека загуба, голяма тежест са и нарастващите цени на енергията, горивата и материалите

Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили.
Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили.
Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили.    ©  ''Алкомет''
Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили.    ©  ''Алкомет''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите компании на Балканския полуостров за производството на алуминиеви изделия - "Алкомет", обяви рекордни приходи за 2021 г. заради ръста в цените на алуминия и прехвърлянето им в крайната продукция. Освен това компанията е изложена и на високите цени на енергоносителите. Приходите на дружеството надхвърлят 515 млн. лева за последната година, ръст от около 50% в сравнение с 2020 г. Индустриалната компания обаче продължава да работи на загуба заради по-високите лихвени разходи. Данните показват, че загубата е около 400 хил. лв., което все пак е сериозно свиване в сравнение с близо минус от 4 млн. лв. през 2020 г.

Основна причина за ръста в постъпленията на компанията през миналата година е инфлацията. "Имаме увеличение на приходите поради увеличените стойности на основната суровина", коментира пред "Капитал" Петър Станчев, директор връзка с инвеститорите от "Алкомет". За 2020 г. средната цена на алуминия на Лондонската метална борса е 1489 евро за метрирчен тон (MT), а за 2021 е 2097 евро/МТ, увеличение с около 41%, като за последното тримесечие на 2021 г. алуминият е на средна стойност 2416 евро/MT, посочват от ръководството в доклада за дейността. Компанията е увеличила продажбите си в натурално изражение с 14 хил. тона до 86 хил. МТ.

От компанията посочват, че търсенето на алуминиеви пресови продукти на европейския пазар през отчетния период продължава да е във възходящ тренд в различни сфери на индустрията. Засилена е консумацията им при изпълнението на енергийни проекти, автомобилната индустрия, машиностроенето, строителството, вътрешния дизайн, се посочва в доклада към отчета. През миналата година "Алкомет" откри нов цех за механична обработка на профили за 13.5 млн. лв. Компанията подписа 12-годишен договор с BMW за доставка на компоненти за електрически коли, като серийното производство започва от тази година.

Загуба заради повече лихви

Въпреки подобрението на продажбите шуменският производител все още е на загуба. Тя се дължи на повече лихвени плащания заради увеличеното оборотно финансиране, както и по-големите амортизационни отчисления вследствие на нововъведените в експлоатация производствени мощности според Станчев. "Основният показател за рентабилност на компанията - печалбата преди данъци и такси (EBIDTA), показва добро развитие, като реализира над 21 млн. лв. по този показател", посочи той.

"Считаме, че въпреки натрупаните негативни фактори, които влияят на нашата рентабилност, а именно повишените стойности на енергоносителите (на годишна база природния газ се повиши над 3 пъти и половина, а електроенергията над 3 пъти), които носят след себе си и увеличение на спомагателните материали и услуги, през 2022 г. дружеството ще успее да реализира задоволителните за металургичната индустрия нива на EBIDTA от около 5-7 %", смята Станчев.

Основната част от приходите на българската индустриална компания идват от износ (близо 94%). Германия, Италия, Полша и Испания сред основните пазари на "Алкомет", но дружеството изнася продукция и за Австрия, Франция, Нидерландия и други страни от ЕС. Постъпленията от България за дружеството през 2021 са в размер на около 27 млн., като се увеличават с над 25%.

Енергийни притеснения

Най-голямото притеснение на инвеститорите в момента е свързано с нарастващите разходи за енергия и материали. Разходите на шуменския производител на алуминиеви изделия за материали, горива и енергия през последните дванадесет месеца са се увеличили с над 58% до над 430 млн. лева през 2021 г. (в сравнение с около 275 млн. през 2020 г.), но според Станчев поне във връзка с материалите "Алкомет" няма проблем към момента.

"Предвид политика ни за диверсифициране на доставчиците ни за момента не изпитваме трудности с набавянето на основните и спомагателни суровини", каза още Петър Станчев. "Изпитахме трудности с резкият скок в стойностите на основната ни суровина и енергоносителите, но те бяха преодолени с оптимизация на производствените процеси, а също и с помощта на нашите финансови партньори", каза още той.

Във вторник цената на акциите на "Алкомет" се понижава с 1.4% на БФБ, а пазарната капитализация на дружеството възлиза на около 123 млн. лв. Основни акционери в компанията са турската FAF Metal (16.86%) и свързаната с нея "Алуметал" (73.25%).

Все още няма коментари
Нов коментар