🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Volkswagen преговаря за листване на борсата на Porsche

Публичното предлагане на акции от спортната марка може да бъде едно от най-големите в европейската история

Според изчисление на Bloomberg Intelligence Porsche AG може да бъде оценена между 60 и 85 млрд. евро
Според изчисление на Bloomberg Intelligence Porsche AG може да бъде оценена между 60 и 85 млрд. евро
Според изчисление на Bloomberg Intelligence Porsche AG може да бъде оценена между 60 и 85 млрд. евро    ©  Reuters
Според изчисление на Bloomberg Intelligence Porsche AG може да бъде оценена между 60 и 85 млрд. евро    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Германският автомобилен производител Volkswagen и наследниците на дизайнера на Beetle Фердинанд Порше, най-големият акционер на компанията, обявиха, че водят предварителни преговори за първично публично предлагане на производителя на спортни автомобили Porsche. В изявление, публикувано във вторник, Volkswagen съобщава, че двете компании са договорили рамково споразумение, което да формира основата за по-нататъшни стъпки в подготовката на потенциално IPO. Сключването на рамковото споразумение подлежи на одобрение от управителния и надзорния съвет на Volkswagen, като още не е взето окончателно решение, добавят от компанията.

Според изчисление на Bloomberg Intelligence Porsche AG може да бъде оценена между 60 и 85 млрд. евро. За сравнение - сегашната пазарна оценка на Volkswagen AG е около 112 млрд. Освен Volkswagen и Porsche групата притежава марките Audi, Lamborghini, Bentley, SEAT, Skoda и др. Акциите на Volkswagen AG се покачиха с 10% във вторник до над 190 евро.

Porsche Automobil Holding SE е отделна компания, като в момента притежава 31.4% от акциите и 53.3% от правата на глас в групата Volkswagen.

Нова опция за финансиране

Листване на Porsche може да предложи нова възможност за финансиране на трансформацията на автомобилната група към електрически превозни средства. Средствата ще се използват за разработване на нови технологии като самоуправляващи се автомобили и създаването на нов бизнес за изработка на батерии за неговите електромобили.

В момента групата разчита основно на собствени парични средства или облигации, тъй като сложната акционерна структура ограничава възможностите за набиране на собствен капитал, без да се намалят дяловете на ключовите заинтересовани страни, които контролират около 90% от акциите с право на глас във Volkswagen.

Финансовият директор на Porsche Луц Мешке за първи път повдигна въпроса за ползите от потенциално първично публично предлагане през 2018 г., като заяви, че подобен ход може да отключи стойност и да повтори успешната продажба на акции на Ferrari NV години по-рано.

"Смятам, че Porsche може да бъде интересна част за обмисляне на първично публично предлагане", заяви главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме по време на брифинг с американски репортери миналата година, като предупреди, че окончателното решение няма да бъде взето от него. "Трябва да го предадем на Volkswagen, а те не са решили нищо."