🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" прогнозира увеличение на продажбите си с 65% тази година

Очакванията са направени при запазване цените на алуминия, а основният двигател ще е търсенето на профили

Компанията очаква да произведе 15% повече профили, след като инвестира в нова преса и цех за механична обработка
Компанията очаква да произведе 15% повече профили, след като инвестира в нова преса и цех за механична обработка
Компанията очаква да произведе 15% повече профили, след като инвестира в нова преса и цех за механична обработка    ©  Алкомет
Компанията очаква да произведе 15% повече профили, след като инвестира в нова преса и цех за механична обработка    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет" очаква значителен ръст на продажбите си през тази година. Прогнозата е базирана на сегашните цени на алуминия и отчита засиленото търсене най-вече на различни видове профили. Ако предвижданията се сбъднат, компанията ще увеличи продажбите си с 65% до 850 млн. лв. Очакваните нива на EBIDTA са 5-7%, а маржът на нетната печалба - между 2 и 3%. Това става ясно от годишния отчет на дружеството, който беше публикуван на сайта на Българската фондова борса. През миналата година заради скъпия алуминий приходите на компанията нараснаха с 50%, но по-високите разходи за лихви, както и натежалите енергийни цени задържаха компанията на малка загуба.

Профили

Прогнозите на компанията са продажбите на пресови изделия да нараснат с около 15% в обем и да достигнат 33 хил. тона. Причината за това е увеличеното търсене в Европа, което е движено основно от изпълняваните енергийни проекти, автомобилната индустрия, машиностроенето, строителството и вътрешния дизайн. Вече над 26% от пресовото производство е на профили с по-висока добавена стойност (специални, елоксирани, боядисани), като това ще остане акцент и през тази година.

След като през 2019 г. "Алкомет" пусна нова 2500-тонна преса в завода си в Шумен, през миналата година беше открито и производство за механична обработка на профили, където се произвеждат компоненти основно за електромобили, както и детайли за други сектори. През миналата година стана ясно, че компанията е подписала 12-годишен договор за доставката на компоненти за електрическите коли на BMW. В отчета се посочва, че тестовите поръчки преминават успешно и предприятието се готви за серийно производство през тази година.

Фолио

Ръст, макар и по-малък (около 3%), се очаква и в продажбите на валцови изделия, които тази година трябва да достигнат около 60 хил. тона. Капацитетът на завода за такива продукти се увеличи, след като миналата година компанията пусна в експлоатация нов студеновалцов стан. От "Алкомет" отчитат повишено търсене, особено от индустрии като опаковъчната, автомобилостроенето, климатичната и вентилационна техника, строителството, металообработването и др. През тази година компанията отново планира да набляга на продажбите на фолиа - домакински (където държи една пета от европейския пазар), технически, пакетиращи, както и на финсток (ленти за топлообменници), които имат висока добавена стойност. Именно благодарение на валцовите продукти през миналата година САЩ са били най-бързо растящият пазар, който вече генерира над 8% от общите продажби. Като цяло "Алкомет" продава основно в ЕС - Германия, Полша, Италия, Испания.

Все още няма коментари
Нов коментар