🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на "Алкомет" нарастват с 85%, а печалбата с 1500%

Основната причина е ръст в цената на алуминия, но шуменският производител отчита спад на търсенето от някои сектори

Заводът запазва производството и продажбите си въпреки отчетения спад в търсенето
Заводът запазва производството и продажбите си въпреки отчетения спад в търсенето
Заводът запазва производството и продажбите си въпреки отчетения спад в търсенето    ©  Алкомет
Заводът запазва производството и продажбите си въпреки отчетения спад в търсенето    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шуменският производител на алуминиеви продукти "Алкомет" рязко увеличава продажбите си през първата половина на годината. До голяма степен ръстът с близо 85% до 432 млн. лв. се дължи на поскъпването на метала, което се чете и в увеличените разходи. Въпреки това компанията отчита и значително повишение на печалбата, която достига 16.8 млн. лв. Забавянето на световната икономика обаче и растящите цени на енергоносителите карат много компании да отлагат проекти, което се отразява и на търсенето на определени алуминиеви продукти, става ясно от отчета на дружеството.

Производство в застой

Производството на завода остава сравнително непроменено през първите шест месеца на 2022 г., с лек спад (1.5%) до 42.5 хил. тона продукция общо. Малко увеличение (средно 1.6%) има в обема на продажбите, но картината е различна за отделните продукти. Като основни проблеми от компанията подчертават инфлацията, непрекъснатия ръст на енергоносителите и на транспортните и логистичните разходи, както и санкциите, свързани с войната в Украйна. "Почти всички индустриални сектори са в застой, отлага се изпълнението на проекти, складовете за алуминиеви изделия са препълнени със стока, а няма търсене", пише в отчета.

Различните продукти

Макар че продажбите на "Алкомет" остават относително стабилни, при някои продукти се наблюдават негативни тенденции. Особено засегнати от стагнацията са продажбите на стандартни и елоксирани профили, където има двуцифрен спад. В същото време стандартните профили формират основната част от продажбите като обем. Силно остава търсенето на специални профили, движено от проектите в соларната индустрия, което е причина продажбите почти да се удвояват. Голям потенциал от компанията виждат в изделията от профили за автомобилната индустрия. Именно в тази област в завода беше изграден цех за механична обработка и от тази година започна серийно производство на изделия за електрическите автомобили на BMW.

При валцовите продукти има спад на търсенето на листа и ленти от засегнати от застоя сектори като строителство, машиностроене, автомобилостроене и други. От компанията отчитат, че този пазар е бил допълнително отворен за китайски производители, в резултат на което в Европа са били внесени огромни в сравнение с търсенето количества. Това е причината за двуцифрения спад на продажбите им. Понижение има и при основният продукт - домакинско фолио (-9.4%). В същото време значително нарастват продажбите на други фолиеви продукти - фолио за конвертиране, финсток и техническо фолио, но те са с по-малки обеми.

Основни пазари остават държавите в Европа (Германия, Италия, Полша), но от "Алкомет" отчитат силен ръст на продажбите в САЩ, които и през тази година формират близо 10%.

Финансови резултати

Приходите от продажби на дружеството обаче нарастват с близо 85% (виж таблицата), като главната причина е скокът в цената на алуминия. По данни на компанията тя достига средно 2809 евро/тон за първото полугодие на 2022 г. спрямо 1863 евро/тон година по-рано. Това води и до значително покачване на разходите за материали. Като краен резултат обаче дружеството рязко подобрява печалбата си, която нараства близо 16 пъти до 16.8 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier

    1492,9% чиста печалба !!!!!! Браво! Дай боже всеки му!

    Нередност?
Нов коментар