Кандидатът за германската фирма на "Монбат" - Britishvolt, може да избегне фалит

Австралийската Recharge Industries е избрана за купувач на британския стартъп

В гигафабриката на Britishvolt в Североизточна Англия трябваше да бъдат инвестирани 3.8 млрд. паунда
В гигафабриката на Britishvolt в Североизточна Англия трябваше да бъдат инвестирани 3.8 млрд. паунда
В гигафабриката на Britishvolt в Североизточна Англия трябваше да бъдат инвестирани 3.8 млрд. паунда    ©  Britishvolt
В гигафабриката на Britishvolt в Североизточна Англия трябваше да бъдат инвестирани 3.8 млрд. паунда    ©  Britishvolt
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската Britishvolt, която планираше да изгради гигафабрика за батерии за електрически автомобили в Североизточна Англия и имаше споразумение да купи германската литиево-йонна дивизия на "Монбат", може да избегне фалит. Миналия месец стартъпът беше поет от синдик, след като не успя да осигури достатъчно финансиране за проекта си. Преди дни обаче стана ясно, че за бизнеса на компанията има избран купувач - австралийската Recharge Industries. Дали ще се стигне до сделка ще се разбере в началото на следващата седмица.

Заради финансовите проблеми на Britishvolt сделката за германския бизнес на "Монбат", която е на стойност 36 млн. евро, също се забави. Това принуди българската компания да отложи леко плащането по главницата на облигационната си емисия през януари, макар че го направи само няколко дни по-късно с други постъпления.

Конкуренция

Recharge Industries, която е собственост на базирания в Ню Йорк фонд Scale Facilitation, е била предпочетена за купувач "след щателен подбор сред конкуренти", коментира главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Колард, цитиран от Reuters. От счетоводната компания EY, която изпълнява ролята на синдик, посочват пред международната агенция, че са били получени "множество запитвания от заинтересовани страни и голям брой оферти". По информация на Financial Times кандидати са били също настоящи инвеститори в Britishvolt, компанията за дялови инвестиции Greybull Capital и Saudi British Bank, в която участие им HSBC.

Параметрите, по които се преговаря, не са известни на този етап, но миналия месец стана ясно, че кредиторите на Britishvolt са отхвърлили няколко оферти по около 30 млн. паунда. Придобиването трябва да приключи в рамките на седем дни, т.е. в началото на другата седмица.

Амбициозен купувач

Britishvolt планираше да изгради гигантска фабрика за батерии в град Блит (Нортъмбърленд) до края на 2024 г., като проектът се оценяваше на 3.8 млрд. паунда (4.3 млрд. евро). Компанията обаче не успя да набере достатъчно средства да задвижи проекта, а забавянето я лиши и от обещаните 100 млн. паунда от британското правителство. С влизането в процедура по несъстоятелност от компанията бяха съкратени голяма част от заетите 200 души. Плановете бяха в завода да работят около 3000 квалифицирани специалисти.

Всичко това все още може да се случи, ако сделката бъде финализирана. Това ще означава, че Recharge Industries ще работи успоредно по два проекта, тъй като според информация на сайта й в момента компанията изгражда фабрика за батерии близо до Мелбърн, която трябва да отвори през 2024 г.

Технологии

Евентуалният бъдещ купувач на Britishvolt ще разчита на технология на американската C4V, която разработва литиево-йонни батерии. Това означава, че компанията ще прави батерии, използвайки австралийски минерални суровини, американска технология и британска производствена база, пишат британските медии.

Засега не е ясно дали разработките на EAS - германското поделение за литиево-йонни батерии на "Монбат", имат място в тези планове и дали сделката с българското дружество ще бъде довършена. EAS е специализирано в решения за морския транспорт - подводници, кораби, фериботи, където има сертифицирано решение EASy Marine. В същото време според Guardian в мениджърския екип на Recharge Industries има бивши военни, което е знак за намеренията на компанията да произвежда батерии и за отбранителната индустрия.