"Стомана индъстри" ще се декарбонизира с инвестиция за 57.3 млн. евро

Очаква се ЕБВР да осигури до 35 млн. евро заем за проекта

В "Стомана индъстри" работят около 1050 души
В "Стомана индъстри" работят около 1050 души
В "Стомана индъстри" работят около 1050 души    ©  Красимир Юскеселиев
В "Стомана индъстри" работят около 1050 души    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стоманодобивният завод "Стомана индъстри" в Перник, който е част от гръцката група Viohalco, подготвя инвестиция 57.3 млн. евро, която ще повиши ефективността на използваните енергийни и водни ресурси в производството. Това става ясно от съобщение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която предстои да разгледа отпускането на до 35 млн. евро заем за проекта. Засега от компанията не дават повече информация за плановете си.

Проектът

Със средствата ще се финансира средносрочната стратегия на "Стомана индъстри" за декарбонизация, като инвестиции се предвижда да бъдат направени в модернизацията на производствено оборудване и помощна инфраструктура, се посочва в документите на ЕБВР. Това включва изпълнението на мерки за енергийна и водна ефективност, повишаване на качеството и оптимизиране на разходите, както и за преодоляването на тесни места в производството.

Като част от проекта на площадката на завода ще бъде изградена фотоволтаична централа за собствени нужди с мощност до 10 мегавата. Подобен мащабен проект засега е изпълнен единствено от медодобивния завод "Аурубис" до Пирдоп и Златица.

Финансиране

Финансирането от ЕБВР все още предстои да бъде одобрено от борда, като се предвижда заемът да е със срок до 7 години. Банката се ангажира да осигури 25 млн. евро, а останалите 10 млн. евро ще бъдат отпуснати по нейна преценка.

Последните публикувани данни сочат, че през 2021 г. "Стомана индъстри" увеличава продажбите си с близо 63% до 953 млн. лв. и излиза на печалба (62.9 млн. лв.). Ръстът дойде с раздвижването на индустрията след шока в началото на пандемията. Продажбите на предприятието са основно в Европа (98%), малки количества се изнасят за САЩ, Африка и Азия. В компанията работят около 1050 души по данни от АПИС към март 2023 г.

Все още няма коментари
Нов коментар