🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

STOMANA INDUSTRY създава условия за по-устойчиво бъдеще

Георгиос Кованис, Plant Senior Director в STOMANA INDUSTRY

Георгиос Кованис, Plant Senior Director в STOMANA INDUSTRY
Георгиос Кованис, Plant Senior Director в STOMANA INDUSTRY
Георгиос Кованис, Plant Senior Director в STOMANA INDUSTRY
Георгиос Кованис, Plant Senior Director в STOMANA INDUSTRY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

STOMANA INDUSTRY е най-големият производител на стомана в България и водещ на Балканите, представен на над 50 пазара. Компанията произвежда широка гама от стоманени продукти от рециклиран скрап като дебелa ламарина, специални стомани, стоманени топки и армировъчна стомана, покриващи нуждите на строителството и инфраструктурата, корабостроенето, машиностроенето и минната промишленост. Тя е сред малкото металургични заводи, произвеждащи ламарина от 100% рециклиран скрап, осигурявайки нисковъглеродни решения и насърчавайки кръговата икономика. Със своите над 1100 служители компанията има значителен принос за местната общност, инвестирайки непрекъснато в нея и в развитието на своя екип.

Георгиос Кованис, Plant Senior Director, разказва за значението на стоманата за кръговата икономика и новите технологии в областта.

Как се промени секторът в България и глобално, откакто компанията съществува?

Модерното производство на стомана в България бележи началото си с откриването на завод STOMANA INDUSTRY през 1953 г. Седемдесет години по-късно компанията е основополагаща за икономиката на страната. Сблъскахме се с множество предизвикателства, които ни направиха по-силни и откроиха възможностите пред нас. Днес сме на прага на голяма технологична еволюция, а промишленото производство трябва да води по пътя към кръгова икономика. Следваме пътя на иновациите, като подобряваме продуктите ни, инвестираме в устойчиви технологии и развиваме нашите хора. Със своите отдаденост и умения екипът ни е движещата сила зад растежа ни. Днес нашите продукти са направени от 99% рециклиран скрап, осигурявайки добавена стойност за партньорите ни и общността.

През годините индустрията бе изправена пред различни предизвикателства като повишена конкуренция, геополитически фактори и кризи. Секторът се е доказал като издръжлив чрез незабавна реакция и адаптиране към новата среда, инвестирайки в технологии и развитие на своите служители.

Кои фактори ще влияят най-силно върху бизнес модела ви през следващите десетилетия?

- В STOMANA INDUSTRY адаптираме нашия бизнес модел към изискванията на новата ера. Кръговата икономика, технологичният напредък и веригата на доставки на суровини са сред основните фактори, влияещи на бизнеса.

Нашата цел е да работим отговорно, прозрачно и с уважение към околната среда. Тъй като стоманата е най-рециклираният материал в света, ние сме в сърцето на кръговата икономика. Стоманата може да посрещне предизвикателствата на нисковъглеродното бъдеще благодарение на безкрайната си възможност за рециклиране, намалявайки въглеродния отпечатък на продуктите и запазвайки природните ресурси. Многократното ѝ използване е класически пример за кръгова икономика по веригите на производство, потребление и управление на отпадъци. Например днес виждаме как шлаката от производството се внедрява в пътното строителство.

Въвеждането на иновации и дигиталната трансформация са необходимо условие за устойчив растеж. Предприехме значителни стъпки към внедряване на умни технологии, за да направим нашите производствени процеси устойчиви, и ще продължим да се развиваме в тази посока. Вече използваме системи с изкуствен интелект (AI), за да подобрим индустриалното производство и да го направим по-ефективно и по-безопасно за нашите служители.

Търсенето на стоманени продукти и решения в света расте, но в същото време няма достатъчно скрап за рециклиране. Недостигът на скрап, като суровина за производството, е глобално предизвикателство, пред което са изправени всички предприятия, които го използват. За да отговорим, ние работим за осигуряване на ресурси, проектиране на нов скрап и по-ефективното му използване. Производството на стомана от руда все още е необходимо за осигуряване на дейността в целия сектор. Индустриалните процеси, които употребяват желязна руда, трябва да използват зелен водород или други иновативни методи, за да намалят своя въглероден отпечатък.

Стоманата е основополагаща за трансформацията, необходима за постигане на нашите дългосрочни цели за декарбонизация. Тя е универсалният материал, отговарящ на предизвикателствата на една напълно кръгова и нисковъглеродна икономика.

Какъв е оптимистичният сценарий за следващите 30 години в сектора ви предвид все по-големите изисквания за декарбонизация?

- STOMANA INDUSTRY е най-големият рециклатор на Балканите. Нашето производство е от вторични суровини, претопявани в електродъгови пещи, което означава, че не използваме природни ресурси. Декарбонизацията и цифровизацията ще изискват повече метали. Във всички ВЕИ има големи количества метали. Голяма част от тези метали е стомана. Затова тя е фундаментална за енергийния преход.

Според Европейската комисия амбициозният сценарий е ускорено постигане на целите за декарбонизация с ВЕИ от около 18 гигавата до 2050 г., което ще намали с приблизително 70% нивата на CO2 емисии спрямо 1990 г. Алтернативен и по-реалистичен е преходът с изграждане на нови мощности, които използват възобновяеми източници - технология, в която вече инвестираме.

Как появата на изкуствения интелект за масова употреба смятате, че ще повлияе на вашия бизнес?

- Заводът съществува от 70 години, защото последователно адаптираме и внедряваме нови технологии. За нас Индустрия 4.0 е бъдещето. През следващите 30 години технологии като AI ще бъдат стандарт. В момента използваме AI системи в завода, за да подобрим качеството на нашия продукт и да ускорим производствения процес (например идентифициране на скрап), за дистанционен инженеринг и консултации, както и за защита на нашите служители. Това прави работата ни по-умна и устойчива за бъдещите поколения. Използването на такива технологии ще ни помогне да повишим квалификацията на екипа и да изградим нови умения.

Живеем в свят, в който хората трябва да взаимодействат с машини, а това е предизвикателство. За да осигурим лек преход, STOMANA INDUSTRY участва в R&D проекти с университети в Европа и по света като Enerman, Flex Industries и The Teaching Factory. Чрез такива проекти ние определяме бъдещето на новите технологии в индустрията, защото стоманата е материалът, който прави голяма част от съвременния живот възможен.