Стартъп дава глас на глухонемите

Италианската компания Limix разработва ръкавица, която превръща езика на глухонемите в звук

Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix
Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix
Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix    ©  Капитал
Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Искаме да улесним общуването между глухонемите и останалите хора, за да станат една общност." Това е целта на Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix, разработваща технологична ръкавица, която превръща в реално време езика на глухонемите в звук с помощта на мобилно приложение. Стартъпът беше и сред финалистите на тазгодишното издание на надпреварата за бизнеси с кауза Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. долара.

История на проекта

Идеята за иновативния продукт се ражда в началото на 2015 г. по време на докторантурата по програмиране на Пезуоли в University of Camerino, където се запознава с другия съосновател на компанията Дарио Корона, който тогава учи приложна математика. Двамата искат да направят технологичен продукт, който да бъде в полза на обществото. В началото започват с идея да разработят мобилно приложение, през което да си общуват глухонеми с приятели, които не говорят техния език. Проектът обаче се развил до разработването на хардуерна част, а именно технологична ръкавица, която да проследява движенията и да ги превръща в звук.

"Записахме се на няколко състезания в Италия, които спечелихме и успяхме да привлечем вниманието на професори от университета ни, които ни предложиха да ни помогнат в развитието на проекта", разказва през "Капитал" Пезуоли. Така младите предприемачи съвместно с University of Camerino започват да превръщат социалната идея в бизнес.

Как работи

Технологичната ръкавица на Limix използва множество сензори, закачени по различни точки от дланите на човека, който я използва, като по този начин разпознава всеки детайл от движенията му. Ръкавицата се свързва и с мобилно приложение, което помага за възпроизвеждането на звука, според жестовете на глухонемия. Базиран на технологията machine learning, колкото повече се използва иновативният продукт, толкова по-добре свързва логично думите в изречения и според контекста им. Цената на едно устройство е 600 евро, но според основателите в зависимост от политиката на всяка страна част от цената му може да се покрива от държавата.

В момента продуктът на Limix е достъпен само на италиански език, но по думите на съоснователя на компанията проблем остава, че дори само в Рим има над 10 различни диалекта. Затова и екипът решава да разшири функциите на ръкавицата и мобилното приложение, правейки така, че всеки да може сам да създава свой език. "Глухонемите могат да записват отделни жестове със съответното им значение, което става много бързо", обяснява още Пезуоли.

За да паснат на различни хора, ръкавиците имат размери, а частта, която се хваща към китката, е под формата на гривна и може да се регулира.

Следващи стъпки

Към момента екипът на италианската фирма е 12 думи, като с разрастването на бизнеса ще се увеличава и компанията. Limix вече има и набрано финансиране от общо 300 хил. евро, което по думите на Пезуоли включва награди от различни състезания, както и грантове от Европейския съюз и италианското правителство. За да разраснат проекта и да увеличат производството, предприемачите имат нужда от 1 млн. евро. Целта на компанията е да тества задълбочено функционалностите на продукта сред общества на глухонеми, което ще спомогне след това да влязат и в масово производство.

Все още няма коментари
Нов коментар