Саморегулиращи се диоптрични очила в помощ на бедни общности

Очилата на белгийската Adaptive eyeworks струват 7 евро и премахват нуждата от лекар за нагласянето им

Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks
Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks
Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks    ©  Сирма Пенкова
Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks    ©  Сирма Пенкова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 253 млн. хора по света страдат от проблеми със зрението, а повече от 80% от тях могат да бъдат предотвратени или излекувани. Това показват данните на Световната здравна организация към 2017 г. Голяма част от хората с нарушено зрение в бедните държави обаче нямат достъп дори до очни лекари или нямат финансова възможност да си купят очила. Именно решение на тези проблеми предлага белгийската компания Adaptive eyeworks, която разработва евтини и саморегулиращи се диоптрични очила. Социално отговорният бизнес вече има доставени очила в държави в Африка и Южна Америка. Проектът беше и сред финалистите на тазгодишното издание на надпреварата за бизнеси с кауза Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. долара.

Очна иновация

Идеята за изработване на лесни за употреба диоптрични очила се ражда през 2012 г., след като основателят на компанията Коен ван Потелберг претърпява сериозна автомобилна катастрофа и в продължение на две години се възстановява от травмите. "Бях един месец в кома, а след това трябваше да се уча наново да се движа. Имах втори шанс в живота и реших, че трябва да го използвам, за да помагам на хората", разказва той пред "Капитал".

Роден в семейство на очни лекари и самият той офталмолог по професия, Потелберг попада на проект за иновативни очила, които с пречупване на водна течност между две лещи регулират диоптъра. Впечатлен от идеята, той започва да разучава технологията и възможностите, които има. "Реших, че това ще бъде база и в моя проект. Проблемът, който установих обаче, беше, че течността в очилата не е най-добрият модел, защото се образуват балончета, а и децата може да ги счупят и тя да се разлее", обяснява той. Затова решава да промени концепцията и с помощта на американски професор разработват очила, съставени от една вдлъбната и една изпъкнала леща, а чрез малко зъбно колело от двата края на рамките всеки сам може да наглася стъклата, а оттам и да регулира диоптъра. Този механизъм значително намалява цената на очилата и премахва необходимостта от лекарска намеса.

В първите години от създаването на проекта Коен ван Потелберг го управлява през неправителствена организация, предоставяйки очилата безплатно. Преди две години обаче той стига до извода, че за да помогне на възможно най-много хора, трябва да превърне идеята в бизнес, който да подсигури производството на очилата. Така основава компанията Adaptive eyeworks, инвестирайки изцяло собствени средства. "Целта ни е да продаваме очилата на цена от 7 евро, като стигнем ли до масово производство, цената може да падне и до 5 евро", обяснява Потелберг. За целта обаче компанията трябва да набере финансиране, като необходимите им средства за значително увеличаване на производството са в размер на приблизително 2 млн. евро.

Социалният аспект

Според основателя на компанията очилата могат да помогнат за решаването на 90% от проблемите със зрението, а лесната им употреба и ниска цена ги правят подходящи за всеки. "Проблемът невинаги е само финансов, на много места липсват и лекари специалисти. При проучване на Мадагаскар установихме, че има 50 очни лекари на 25 млн. човека население. В Белгия пък се пада един лекар на 3 хил. човека", разказва Потелберг.

От Adaptive eyeworks вече са доставили очила в Гана, където са помогнали на редица младежи, които заради проблеми със зрението не са можели да ходят на училище, да четата и пишат. "Вече сред тях дори имаме ученик, който се вдъхнови и иска да стане офталмолог", казва основателят. Обратната връзка, получена от учителите, пък е, че учениците, освен че показват по-добри резултати на изпитите, забелязват и значително подобряване на самочувствието им. Според Потелберг друг положителен аспект на саморегулиращите се очила е възможността за споделяне. Така, ако семейство може да си позволи само един чифт очила, те може да се използват и от всички други членове с очни проблеми заради лесното регулиране на диоптъра. "Затова и мотото ни е, че променяме начина, по който светът вижда", казва в заключение Потелберг.

Все още няма коментари
Нов коментар