🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва предприемаческата програма на Американския университет в България

Тя ще е с продължителност четири месеца, а екипите ще получат финансиране от 5 хил. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Американският университет в България (АУБ) започва акселераторска програма, насочена към настоящи студенти и наскоро завършили такива, които имат желание да развият собствен бизнес. Elevate AUBG Accelerator Program започва в началото на ноември, а целта й е да помогне на младите предприемачи да превърнат идеите си в работещи стартиращи компании.

Програмата е с продължителност четири месеца, по време на които участниците ще преминат през обучения и менторски срещи с предприемачи и бизнес лидери от страната. Зад концепцията на акселератора стои Даниел Томов, който освен че е възпитаник на АУБ, е и един от партньорите във фонда за рискови инвестиции Eleven. От университета коментират за "Капитал", че екипът на Eleven ще помага на участниците със съвети, менторство, осъществяване на контакти и споделяне на знания.

Elevate AUBG Accelerator Program е насочена към настоящи студенти на АУБ, младежи, завършили преди не повече от пет години и студенти от други висши учебни заведения. Към момента в програмата са кандидатствали общо 10 екипа, като сред условията беше те да са съставени от между двама и четирима човека. Участниците, които ще продължат в програмата ще бъдат избрани след провеждане на интервюта, като целта на организаторите е да бъдат одобрени минимум пет и максимум десет екипа.

Всеки от участниците ще получи финансиране от 5 хил. долара, осигурени от фонд с дарения от възпитаници и членове на Университетския съвет на АУБ. От университета коментират, че към момента фондът възлиза на 57 хил. долара. Целта на предприемаческата програма също така е да помогне и на АУБ, който ще получи 5% дял от всяка компания, основана в рамките на програмата. Всяка млада компания ще представи бизнеса си на т.нар. Demo Day в края на Elevate AUBG Accelerator Program.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Слабо, но мотивиращо. С оглед на сумата по-ценна ще е менторската програма. Дано стане нещо, вече съм работил в един стартъп на АУБ и се усещаше правилния манталитет на всички - от шефове до служители.

    Нередност?
Нов коментар