🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската OfficeRnD получи финансиране 3 млн. долара

Компанията ще инвестира свежия капитал в разрастване на екипа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската стартираща компания OfficeRnD, която разработва платформа за управление на споделени работни пространства, получи финансиране в размер на 3 млн. долара. Водещ инвеститор в сделката е фондът Flashpoint Venture Capital с 2 млн. долара. Останалите средства са осигурени от българския фонд за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures.

Четвърти рунд

За близо пет години от създаването й OfficeRnD премина поетапно през четири рунда на финансиране, като най-голямата инвестиция е именно последната. Фондът Flashpoint Venture Capital е насочен основно към софтуерни компании от Централна и Източна Европа, Израел, Армения, Прибалтика, Русия и Украйна. Той подпомага българската компания с 2 млн. долара.

Останалите 1 млн. долара свеж капитал е предоставен от българския фонд LAUNCHub Ventures, който инвестира за трети път в OfficeRnD. От компанията не съобщават срещу какъв дял от бизнеса е общата инвестиция, но основателите Мирослав Мирославов и Мирослав Недялков продължават да са мажоритарни собственици.

Новата финансова инжекция от OfficeRnD ще използват основно за разширяване на екипа. "Планираме да увеличим значително локалното си присъствие в САЩ, Англия и Австралия, Нова Зеландия, както и да удвоим екипа в България. Основните насоки ще са софтуерни инженери, но също така продуктови мениджъри, маркетинг, продажби и всички останали роли, свързани с развитието на продукта", коментира пред "Капитал" Мирославов. По думите му към момента екипът се състои от общо 50 души, по голямата част от които в София. "Имаме по един човек в САЩ и Нова Зеландия", допълва той.

През 2015 г. българската компания получава първата си финансова инжекция в размер на 30 хил. паунда, осигурена от акселератора PiLabs. След по-малко от година OfficeRnD затваря втория кръг на финансиране от 170 хил. евро от LAUNCHub, подкрепени и от основателя на "Телерик" Васил Терзиев и от Димитър Капитанов. Преди две години стартиращата фирма получи 800 хил. евро, осигурени отново от LAUNCHub и част от основателите на "Телерик".

Софтуерното решение

OfficeRnD разработва платформа, която позволява лесно и удобно управление на споделено пространство, издаване на сметки и фактури или резервиране на места. Целта им е да създадат интелигентна централизирана система, която да помага в работата на офис мениджърите при управлението и организацията на големи споделени работни пространства. "Платформата става все по-обширна като функционалност и вече достигнахме доста добро ниво на най-тежката част - управление на фактуриране, плащания и резервации в контекста на споделените работни пространства", казва съоснователят на OfficeRnD. Към момента близо 40% от клиентите на българската компания са в САЩ, като вторите по големина пазари са Европа и Англия, следвани от Югоизточна Азия, където са около 15% от клиентите им.

През 2018 г. компанията отчита годишни периодични приходи в размер на 900 хил. долара. "Очакваме 2019 г. да достигнем около 2.5 млн. долара, като след инвестицията ще засилим малко разходите с цел по-бърз растеж и превземане на пазара", прогнозира Мирославов. OfficeRnD все още не отчита печалба, но по думите му екипът се стреми да поддържа малка разлика между приходите и разходите.

Все още няма коментари
Нов коментар