🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офисът се променя, OfficeRnD се разширява

Българската компания за управление на споделени работни пространства набра 10 млн. долара инвестиция при оценка от около 50 млн. долара

Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов казва, че още е рано за изход
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов казва, че още е рано за изход
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов казва, че още е рано за изход    ©  OfficeRnD
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов казва, че още е рано за изход    ©  OfficeRnD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската компания за управление на споделени работни пространства набра 10 млн. долара инвестиция.
  • Инвестицията е направена при оценка около 50 млн. долара.
  • Компанията навлиза и в сферата на корпоративните хибридни офиси.

Когато коронавирусът удари през пролетта на миналата година, съоснователят и изпълнителен директор на OfficeRnD Мирослав Мирославов бе притеснен. Българската компания за управление на споделени работни пространства, очакваше да понесе сериозен удар заради работата от вкъщи. Самият той коментира тогава пред "Капитал", че стратегията вече е за "запазване на бизнеса". Година и половина по-късно следващият му разговор с "Капитал" започва с очевидно уточнение: "Нашето виждане, че ще се борим да оцеляваме, се оказа грешно".

Очевидно, защото само преди дни основаната през 2015 г. OfficeRnD обяви официално, че е набрала 10 млн. долара в рунд, воден от американския фонд за рисков капитал Runa Capital. В него участва и българският фонд LAUNCHub Ventures, който е първи инвеститор в компанията още от 2017 г. Без да споменава конкретни числа, Мирославов казва, че инвестицията е направена при оценка от около 50 млн. долара.

Това е един от най-големите рундове на финансиране за български стартъп. OfficeRnD е основана от Мирославов и Мирослав Недялков през 2015 г. и от тогава насам, заедно с новия рунд, е получила над 14 млн. долара външен капитал. В момента в дружеството работят 120 души, от които 100 са в София, а по-голямата част от останалите - в Атланта.

Новата ниша

Малко след началото на пандемията OfficeRnD не само излиза от режима на оцеляване, но и хваща нещо като перфектната буря в сектора си. От една страна, споделените работни пространства не само не изчезнаха, но и се превърнаха в големия победител в ситуацията заради гъвкавостта си. Големият губещ се оказаха традиционните офиси, но те също не изчезват, а се превръщат в нещо, което Мирославов нарича хибриден офис.

"По-големите компании, тези с над 100 души, се замислиха как ще работят: дали всички ще са в офиса, дали никой няма да е или ще бъде нещо по средата. Светът, изглежда, вече избра до голяма степен средната опция, хибридния модел", казва Мирославов.

Подобно на споделените пространства хибридните офиси имат нужда от софтуер, който да управлява всички малки и големи неща около работата - кой служител кога е в офиса, колко бюра има, колко от тях са свободни и т.н. Затова OfficeRnD се захваща още в началото на пандемията с преработка на платформата си, така че да може да хване този пазар още в зародиш.

Мирославов разглежда тази ниша като отделен пазар, в който има нужда и от по-различни продукти и маркетингова стратегия. Същевременно най-големите пазари от географска гледна точка остават САЩ, Великобритания, Австралия и в по-малка степен Европа, основно заради фрагментирания сегмент и езиковите бариери. Мирославов посочва, че парите от инвестицията няма да доведат до по-агресивно разширение на континента и фокусът остава англоезичният свят.

Време за рунд

"Април месец тази година пресметнахме, че пандемията не само няма да ни попречи, но и ще ни се отрази позитивно. Решихме, че това е моментът да наберем още капитал. Подготвихме списък от инвеститори, говорихме със 150 възможни, получихме 5 сериозни предложения. През юли вече бяхме избрали инвеститор", казва Мирославов.

Интересното в случая е, че компанията има предложения за значително по-големи капиталовложения, които отказва. Основната причина е по-малко разводняване на капитала и задържане на по-голяма част от собствеността в екипа. Без да цитира конкретни проценти, Мирославов казва, че собствеността в момента е близо до 50/50 между инвеститорите и екипа - освен Runa Capital и LAUNCHub досега пари е вложил и друг щатски фонд - Flashpoint Venture Capital, който участва и в новия рунд.

Другата голяма причина е, че Мирославов харесва най-много офертата на фонда Runa Capital, която нарича чист рисков капитал. "Те предоставят супер благоприятни условия за един предприемач - даваме ти пари, направи компанията да струва един милиард. Не се притеснявай дали ще фалирате, дали ще ни върнете два пъти парите. Те не мислят като фонд за частен капитал, където идеята е да не загубиш пари. Повечето европейски фондове са по-скоро банкери, които мислят как да не загубят пари. Манталитетът на Runa е как нещата да се случат."

Самата инвестиция е в британското дружество OfficeRnD. Компанията е базирана юридически там заради участието си в акселераторската програма на Pi Labs още в началото на развитието си. Впоследствие британската регистрация се оказва значително улеснение за инвестиции от западни фондове.

"Лондон беше и донякъде все още е мостът между Европа и САЩ, но това е плюс, който ние открихме впоследствие. Например сегашната инвестиция би била много по-трудна, ако трябваше да се прави в българско дружество. Въпреки това ние сме българска компания. Тук е екипът, тук се прави всичко", казва Мирославов.

Българското дружество "Офисаренди" отчита 4.3 млн. лв. приходи и 189 хил. лв. печалба за 2020 г.

Рано е за изход

Фондовете за рисков капитал не са единствените, които проявяват интерес към OfficeRnD. С нарастващия брой рундове на финансиране, добре подготвен екип и силна позиция на нишов пазар е логично да се появи въпросът и дали не наближава времето за изход чрез придобиване - особено предвид, че Мирославов идва от "Телерик", най-успешната сделка в историята на българската IT екосистема. Възможности за подобно развитие не липсват.

С други думи, 2021 г. можеше да бъде много по-различна за компанията. Няколко месеца преди да затвори инвестицията OfficeRnD е получила две големи оферти за придобиване от американски групи, които компанията е отказала. Това е вероятно най-голямото доказателство за вярата на Мирославов, че пазарната ниша тепърва ще се разширява и той иска да бъде начело, за да води развитието на компанията.

"Възможностите при променящия се офис са огромни. За щастие ние сме гъвкав екип и можем да реагираме, когато видим нова тенденция", казва той и добавя: "Просто виждаме много неща, които могат да се добавят и все още не е време за изход."

LAUNCHub: Нямаме планове да излизаме скоро от инвестицията си

Това е третата инвестиция на българския фонд LAUNCHUb Ventures в OfficeRnD, като и сега е направена през предишния, втори фонд на LAUNCHub. Според източници на "Капитал" от новия рунд около 80% идват от Runa Capital, които са водещ инвеститор, а останалите 20% се поделят между досегашните LAUNCHUb Ventures и Flashpoint Capital, като финансирането сега от българския фонд е около 550 000 долара. Фондът държи малко над 10% в OfficeRnD.

Според Тодор Брешков, управляващ партньор в LAUNCHub, фондът няма планове скоро да излиза от инвестицията си в OfficeRnD, защото хоризонтът на вложението е около 7-8 години. "Особено когато компанията се развива толкова добре. Покрай пандемията имаше леко забавяне на бизнеса, но те успяха да привлекат още по-големи клиенти и да пуснат нови продукти. Екипът расте като опит и мотивация и сме изключително доволни от компанията. Смятаме, че ще е успешна история, защото правят продукт на световно ниво", коментира Брешков пред "Капитал".
Все още няма коментари
Нов коментар