🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Cleantech Bulgaria отвори три програми за стартиращи компании

В нея могат да се включат предприемачи със зелени бизнес идеи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Неправителствената организация Cleantech Bulgaria обяви началото на три предприемачески програми за български стартъпи с проекти с фокус опазване на околната среда, умни градове, мобилност, устойчиво използване на земните ресурси, климатични иновации и др. Те се финансират от Европейския съюз и дават възможност на млади предприемачи да преминат през редица обучения, за да изградят устойчив зелен бизнес. Някои от тях ще получат и финансиране, за да развият проектите си. В зависимост от етапа на развитие на компанията желаещите да се включат могат да кандидатстват за повече от една програми.

EIT Climate-KIC

Млади екипи и индивидуални предприемачи могат да кандидатстват в петото издание на акселераторската програма EIT Climate-KIC. Програмата ще започне през април и ще продължи осем месеца, като през това време участниците ще преминат през редица обучения, сред които изграждане на бизнес модел, финансово планиране, клиентска база, брандинг и набиране на финансиране. За участие в EIT Climate-KIC ще бъдат избрани осем проекта, като всеки екип ще получи финансиране в размер на 50 хил. евро. Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн формата за кандидатстване не по-късно от 1 март.

PowerUP! by EIT InnoEnergy 2020

За шеста година български стартиращи компании могат да участват в международната надпревара PowerUp!. Тя цели да отличи най-перспективните стартъпи от общо 24 държави от Централна и Източна Европа, които развиват бизнеси в областта на чистата енергия, умните технологии и други иновативни устойчиви решения. Участниците трябва да са в по-напреднал етап от развитието на решенията си, които две години да могат да достигнат пазарна реализация. Компанията им обаче не трябва да е на повече от пет години от датата на регистрация. Избраните участници ще преминат през двудневно обучение, а финалистите ще имат възможност да представят проектите си пред международно жури в Полша. Победителите ще получат награда от 50 хил. евро и ще имат достъп до акселераторската програма на EIT InnoEnergy с възможност за инвестиции до 200 хил. евро. Желаещите да кандидатстват могат да го направят в сайта на надпреварата, като крайният срок е 5 март.

Danube Energy+ Tool

За първи път Cleantech Bulgaria организира програмата Danube Energy+ Tool, в която могат да се включат участници с проекти само на идейна фаза. Сред изискванията за включване в програмата е предприемачите да са на възраст под 35 години. Избраните участници ще преминат през едномесечно обучение за изграждане на бизнес концепция, което ще им помогне впоследствие да кандидатстват и за финансиране на идеята им. Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари през сайта на инициативата.

Все още няма коментари
Нов коментар