🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-иновативните умове в Европа са на един клик разстояние чрез ViennaUP´21

Най-големият фестивал за стартъпи и иновации в Централна Европа ще се проведе онлайн между 27 април и 12 май

Най-иновативните умове в Европа са на един клик разстояние чрез ViennaUP´21
Най-иновативните умове в Европа са на един клик разстояние чрез ViennaUP´21
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изминалата година не беше лесна за никого, но препятствията стимулираха и много иновации в различни сфери. Познанието и талантът на световно ниво например вече са на един клик разстояние - индустрията на събитията успя да иновира и да се завърне след първоначалния шок в началото на глобалната пандемия.

Едно от водещите събития в Европа - ViennaUP´21, е една от конференциите от световна класа, които обединяват международни таланти от всички сфери на бизнеса и творчеството: бунтовници, основатели и иноватори. ViennaUp'21 е най-голямото подобно събитие в Централна Европа и ще се проведе онлайн между 27 април и 12 май. Регистрацията остава отворена за участници от целия свят до края на фестивала. Програмата продължава две седмици и е изпълнена с над 100 събития, които целят да запалят творческите умове, да вдъхновят нови бизнес запознанства и да подпомогнат сътрудничеството между хората с иновативни идеи.

"Знаем, че много стартъпи и утвърдени компании са изправени пред големи икономически предизвикателства заради кризата. Ето защо е особено важно за нас да изпратим видим сигнал с ViennaUP'21: въпреки ковид-19 икономиката във Виена продължава, градът е и ще остане икономически двигател за Централна и Източна Европа и предпочитано място за компании в различни сектори от цял свят", обяснява Петер Ханке, общински съветник с ресор по финансите, бизнеса, труда, международните отношения и комуналните услуги във Виена.

Фестивал на иновациите и сътрудничеството

Програмата на ViennaUP включва презентации, питчинг сесии, хакатони, експертни срещи, семинари, ексклузивни срещи на инвеститори и възможности за нетуъркинг, съобразени с всяка нужда в екосистемата на стартиращите компании, иновациите и творчеството.

Фестивалът е иницииран от Виенската бизнес агенция и ръководен от стартъп и иновационната общност в града. Над 40 партньорски организации създават поредицата от 100 онлайн събития, обхващащи всяка сфера на иновациите: блокчейн и големи данни; интелигентни градове, иновационни технологии в недвижимите имоти, мобилност и енергия; финтех; индустрия 4.0; творческите индустрии и много други. Темите за женското лидерство, социалното предприемачество и многообразието на работното място също заемат централно място в програмата. Виена е на първо място в света по брой на жени - основатели на компании, а приобщаването е важен фокус на ViennaUP'21.

"Фестивалът показва доколко един град и неговата икономика могат да черпят сила от сътрудничеството и развитието на нови идеи, дори въпреки пандемията - или точно заради нея", казва още Петер Ханке. "Убедени сме, че ViennaUP'21 ще помогне на всички, които се интересуват от тези вълнуващи теми, да обменят идеи и да общуват със създателите на бъдещето - стартиращи компании, корпорации и инвеститори. Създавайки тези връзки, ние показваме и се възползваме от съкровището на Виена - това е бизнес локация с огромен иновационен потенциал", допълва той.

Какво предстои

Програмата на ViennaUP´21 обхваща 15 дни и е структурирана в 11 теми. Investors Summit ("Срещата на инвеститорите"), Connect Day ("Денят на свързването") и Founders Showcase ("Изложбата на основателите") са сред акцентите за тези, които създават и инвестират в стартиращи компании. Fintech Week Vienna ("Седмицата на финтех") ще обхване иновациите в банковата и финансовата екосистема и развитията, които са оформили сектора в Австрия през 2021 г. като цяло.

Manufacturing Days ("Дните на производството") ще поставят в центъра на вниманието темите за интелигентното производство и Индустрия 4.0 и ще изследват света на производствените стартиращи компании, техните нужди, предизвикателства и постижения. В B2B Software Days ("B2B софтуерни дни") ще участват експерти от Ericsson, SAAB, LinkedIn, Amazon, IEEE. Поредицата от събития в рамките на темата включват семинари по 5G, киберсигурност, изкуствен интелект и етика, визуализация на данни, намиране на разработчици, патентоване на софтуер, UX и SaaS Export. Участниците ще могат да представят идеи на над 50 международни инвеститора, да участват в целеви B2B срещи или да популяризират бизнеса си чрез организиран "пазар".

The Global Limitless Conference (Глобалната конференция "Без граници") ще събере над 1000 бъдещи лидери жени с 50 вдъхновяващи глобални лидери, които ще споделят практически опит във вземането на решения. Специална платформа ще позволи на участниците да се свързват помежду си и да намерят съоснователи, членове на екипи, колеги и възможност да се присъединят към стартиращи компании в ранен етап. Програмата на фестивала включва и нетуъркинг събитие за жени - основателки в сектора на устойчивите технологии, предлагащо достъп до над 40 инвеститора на рисков капитал от Германия, Австрия и Швейцария. Семинарът PitchYourHardware ("Представи своя хардуер") предлага на участниците възможността да покажат своя продукт, бизнес или идея и да получат обратна връзка от експерти.

Темите на ViennaUP'21

  • Блокчейн, големи данни и изкуствен интелект
  • Ролята на жените, разнообразие и приобщаване
  • Социални събития и екосистема
  • Социално предприемачество
  • Бизнес умения и грамотност
  • Умен град, иновации в недвижимите имоти, мобилност и енергия
  • Творчески индустрии
  • Fintech, taxtech и regtech
  • Финансиране и партньорства
  • Индустрия 4.0 и интелигентно производство
  • Здравеопазване и науки за живота


Акценти в програмата

  • GovTech Perspectives (Перспективи на иновациите в държавното управление) - 28 април
  • Stop Waste, Don't Wait! - Zero Waste Startups (Спри отпадъците, не чакай - Стартъпи за нулев отпадък) - 30 април
  • Find your Female Co-founder in Vienna (Намери съоснователка във Виена) - 3 май
  • Connect Day (Нетуъркинг за стартъпи и корпорации) - 3, 6, 12 май
  • FinTech Week Vienna (Седмица на иновациите във финансовия сектор) - 3-7 май
  • Smart City Summit (Конференция "Умни градове") - 4-5 май
  • The Global Limitless Conference (Глобалната конференция "Без граници") - 5 май
  • Creative Days (Творчески дни) - 5-6 май
  • Innodays Vienna (Превръщане на идеи в прототипи за 48 часа) - 5-7 май
  • TechJobsFair - 6 май
  • ClimAccelerator - Startups for a 1.5 World (Акселераторска програма за стартъпи в сферата на защита на климата) - 6 май
  • B2B Software Days (B2B софтуерни дни) - 10-12 май


* Пълната програма на ViennaUp'21 е достъпна на https://viennaup.com/programme/. Повечето събития са безплатни, но със задължителна регистрация.