Инвестирането се завръща: ViennaUP ’24 свързва качествените стартъпи с правилните инвеститори

Най-големият фестивал за стартъпи и иновации в Централна Европа ще се проведе от 3 до 9 юни

Инвестирането се завръща: ViennaUP ’24 свързва качествените стартъпи с правилните инвеститори
Инвестирането се завръща: ViennaUP ’24 свързва качествените стартъпи с правилните инвеститори
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Светът е по-добре свързан от всякога. Можете да представите стартъпа си пред инвеститори от всеки друг континент и да поддържате постоянна връзка с тях.

Лесната комуникация обаче не гарантира успех. Напротив. Стартъпите все по-трудно създават смислени връзки с потенциални инвеститори, правят трайно впечатление и си осигуряват финансиране, защото конкуренцията е огромна, а пазарът - пренаситен.

Затова съществуват събития като ViennaUP, проект на Vienna Business Agency. Едноседмичният децентрализиран фестивал, който ще протече от 3 до 9 юни, свързва млади компании с мултинационални инвеститори, лидери и експерти на живо във Виена. Програмата включва събития в тесен кръг, с които предразполага инвеститори и основатели да започнат разговор и да се опознаят лично, като същевременно проучват най-новите свежи идеи на пазара в разнообразие от конференции и демонстрации.

Индивидуални срещи с инвеститори

"Уверени сме, че личните срещи, при които се създават ценни връзки, генерират вдъхновение. Затова за нас е много важно да съберем правилните хора в една стая. Това е особено вярно, когато инвеститорите се срещат с хора, които имат вълнуваща идея за компания", отбелязва Габриел Тацбергер, ръководител на услуги за стартъпи във Vienna Business Agency.

Предстоящото четвърто издание на ViennaUP ще събере стотици рискови и частни инвеститори, бизнес ангели и предприемачи от цял свят. Тазгодишният фокус на събитието ще бъде задвижването на инвестициите с рисков капитал, които значително паднаха през последните две години. Регистрацията е отворена за всички, които се интересуват от стартъпи. "Стремим се да спукаме всички балони, защото много добавена стойност може да бъде създадена чрез обмена между различни индустрии", казва Тацбергер.

Най-горещите сектори на пазара

Съвсем очаквано програмата на фестивала ще включва поредица от събития, свързани с възможностите за внедряване на AI, един от най-горещите сектори за инвеститорите през последната година. Тематичните панели и конференции включват: "Изграждане на устойчив успех с отговорни медии и маркетинг", "AI и еволюцията на креативността", "Използване на AI за екологичен и социален прогрес".

Други горещи сектори, които ще участват в програмата, включват зелените технологии и healthtech решенията. "Устойчивото финансиране очевидно се увеличава и е сред най-важните тенденции на капиталовите пазари. Около една трета от компаниите в ЕС виждат климатичния преход като възможност и увеличават средните си инвестиции, за да се борят с изменението на климата. Ако направим сравнение, то Европа е доста по-напред от САЩ в това отношение", коментира Тацбергер.

Calm/Storm Ventures, един от инвеститорите, които ще участват във ViennaUP тази година, търси здравнотехнологични решения. "AI също има голямо въздействие и потенциал за подобряване и революция в здравеопазването както за пациенти, така и за доставчици. Друг сектор, в който Европа може да има значително предимство пред други технологични центрове като САЩ, е здравето на планетата. С нарастващото осъзнаване на проблемите на околната среда стартъпите, фокусирани върху устойчива енергия, управление на отпадъците, решения за кръгова икономика и технологии за намаляване на въглеродните емисии, също се радват на вниманието на инвеститорите", отбелязва Луканус Поланьоли, съосновател и главен изпълнителен директор в Calm/Storm Ventures.

Представете своя стартъп

Основна мисия на ViennaUP е споделянето на идеи с голям потенциал. Програмата на фестивала е пълна с възможности за запознанства, семинари и демонстрации на живо. Това е и идеалната възможност да представите своя стартъп, независимо от неговия етап на развитие, местоположение или сектор.

Ежедневните Coffee House Sessions ще позволят на основателите на компании да се срещнат с инвеститори в индивидуални сесии в уютна обстановка, съветва Тацбергер. "Просто давайте! В инвестиционния сектор едни от най-атрактивните събития биха били Connect Day, Impact Day или Investors Breakfast, където се набляга много на намирането на контакти между компании, инвеститори и стартиращи компании", добавя тя.

Събитията са пригодени да отговарят на нуждите на всеки. Lead Today, Shape Tomorrow ще се съсредоточи върху женското предприемачество и лидерство, а Tech Jobs Fair ще предостави възможности за всеки, който търси нова работа в иновативна компания

Как да се подготвим

Луканус Поланьоли съветва кои са правилните стъпки при търсенето на инвеститор по време на фестивала. "Когато посещават събития като ViennaUP, за да се срещнат с потенциални инвеститори, основателите трябва да подготвят сбито представяне и да го приспособят към инвестиционния фокус на дадения инвеститор, с когото разговарят", отбелязва той.

"За да направите това, проучете предварително инвеститорите или попитайте за техния фокус. Бъдете автентични и избягвайте монолозите или прекомерната агресия. По-скоро участвайте в диалог, демонстрирайки всички постижения на своя стартъп, за да предизвикате интереса им. Инвеститорите получават много предложения, така че попитайте кой би бил най-добрият начин да поддържате връзка или им дайте своята визитка", съветва инвеститорът.

За тези, които се чудят как да продължат комуникацията след среща с инвеститори, Поланьоли предлага следните стъпки. "Ако разговорът мине добре, следващата стъпка ще бъде да прегледаме вашия pitch deck и да планираме втори разговор, за да се задълбочим във вашето начинание. Инвестираме в стартъпи на много ранен етап, често преди да имат приходи или дори продукти. Затова поставяме значителен акцент върху приспособяването на основателя към пазара и силата на вашата история и опит", казва той. "Особено заинтересовани сме от изключителни основатели, които могат да формулират защо ще успеят с проекта си пред всички други екипи на пазара."

Основни теми на ViennaUP '24



  • Как се набира капитал за стартъпи във всеки етап на развитие
  • Технологии за устойчивост по време на криза
  • Как да мащабираме бизнеса си
  • Ползите на AI за екологичен и социален напредък
  • Как да намерим подходящ бизнес партньор
  • Свързването на общност с Open Source и Open Data


Акценти от програмата



  • Connect Day 24 - вторник, 4.6.2024
  • Smart City SuMMit - вторник, 4.6.2024
  • #MOI Innovation Day - сряда, 5.6.2024
  • Manufacturing Day - четвъртък, 6.6.2024
  • Tech Jobs Fair - четвъртък, 6.6.2024
  • Europe Tech Hackathon - четвъртък, 6.6.2024
  • startuplive ViennaUP - събота, 8.6.2024