🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програмата ClimAccelerator Black Sea ще финансира 11 стартиращи екоидеи

Три бизнеса в начален етап получат грантово финансиране в размер на 20 хил. евро и възможност за двумесечно обучение

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea, която подпомага зелени бизнес идеи и чисти технологии, избра да финансира 11 стартиращи екопроекта, борещи се с климатичните промени. За суми до 20 хил. евро се състезаваха общо 36 стартъпа. На двудневно обучение, което се проведе в началото на седмицата, стартиращите компании представиха идеите си пред жури от бизнес предприемачи и екоактивисти.

Акселераторската програма в България се организира от Innovation Starter Accelerator като част от консорциум между България и Румъния с водещ румънски партньор от Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical, инициатива към европейската Climate-KIC.

Повече за програмата

По време на форума екипите получиха насоки как да оформят и презентират проектите си, като в края на втория ден обучението завърши с представяне пред жури, съставено от представители на WWF - България, "Грийнпийс България", "Горичка.бг" и други организации.

14 са одобрените участници, които ще преминат през интензивна двумесечна акселераторска програма, включваща работилници, менторство, онлайн срещи и регионални срещи за екипите в България и Румъния.

Три стартъпа в начален етап ще получат грантово финансиране в размер на 20 хил. евро, а осем идеи във фаза валидация - грант от 5 хил. евро. По време на обучението проектите ще имат възможността да адаптират своите идеи и да стигнат до първите си клиенти и партньори.

Бизнес с фокус към природата

Първият от трите големи победителя е InfinityToyBox, абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри. Услугата е създадена с цел да дигитализира и надгражда концепцията на традиционните библиотеки.

Сред финансираните е и стартъпът Zero Wave, който се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлян и бива третиран като боклук.

SatGeo е последният проект, който получава голямото финансиране. Проектът представлява методология за иновативна сателитна технология за откриване на аварии по разпределителната водопроводна мрежа в населени места.

Още 8 стартъпа (на етап валидация) ще получат финансиране в размер на 5 хил. евро.

  • Основа.бг, платформа, която изчислява GHG емисиите на бизнеса и създава стратегия за намаляването им
  • Sensato Network е стартъп, който дава know-how на пчелари, като им помага да организират пазар за продукцията си, добита по технологията на компанията
  • "Градски компост за устойчиво земеделие" е бизнес идея за производство на компост и екстракти от компост от хранителните отпадъци в гр. София
  • Платформата NaOpaki създава дизайн и произвежда сгъваеми опаковки за храна за вкъщи за многократна употреба
  • PieZeroWat е когенерация на чиста енергия на основата на приложни системи с линейни пакети (стекове) от пиезокристални елементи
  • SLAMka е проект, който изработва сламки от пшенични стъбла, 100% биоразградими
  • Сламените панели на Sevareks произвеждат вътрешна и външна екологична топлоизолация на сгради
  • Foodobox дава възможност на хранителни предприятия да предлагат излишната си храна на широк кръг клиенти, вместо да я изхвърлят.


Все още няма коментари
Нов коментар