🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

100 хил. евро за екоинвестиции ще раздаде ClimAccelerator Black Sea

Програмата ще подкрепи 14 български млади компании с проекти за справяне с климатичните промени

Акселераторката програма ще финансира зелени решения на етап "идея"
Акселераторката програма ще финансира зелени решения на етап "идея"
Акселераторката програма ще финансира зелени решения на етап "идея"
Акселераторката програма ще финансира зелени решения на етап "идея"
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Тазгодишното издание на акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea, която подпомага зелени бизнес решения и чисти технологии, започва записването на нови участници. За втора поредна година програмата ще подкрепи 14 български млади компании с проекти за справяне с климатичните промени. Единадесет от решенията ще получат финансиране до 20 хил. евро. Предприемаческата инициатива следва целите и принципите на Европейския зелен пакт и е финансирана от публично-частното партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

Стартиращите компании, които имат желание да се включат в програмата, могат да попълнят онлайн формуляра за кандидатстване, където да опишат накратко бизнес идеята си. Крайният срок за подаване на заявки за първите два етапа Фаза 1 и Фаза 2 (начален етап и валидация) е 17 август, а за Фаза 3 (ускорен растеж) екипите могат да подават кандидатурите си до края на септември. Миналата година големите награди отидоха при InfinityToyBox, Zero Wave и SatGeo.

Акселераторът в България се организира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум между България и Румъния, с водещ румънски партньор от Impact Hub Bucharest.

Колко проекта

Общо 11 отбора ще получат финансиране. За осем от проектите на етап "идея" акселераторът предвижда гарант от по 5 хил. евро. За тях е и предвидена двумесечна обучителна програма, в която участниците ще имат възможността да адаптират идеите си и да подберат първите си клиенти. Други три компании също във фаза "идея" ще имат възможност да получат обучение и грантово финансиране в размер на 20 хил. евро. Три зелени компании във фаза "валидация" ще получат менторска подкрепа за търсене на финансиране и срещи с инвеститори за развитие на идеите им.

Зелен пакт

Стартъп програмата е подходяща за екипи, които разработват решения в областта на кръговата икономика и за преодоляване на последиците от климатичните промени като част от стратегията на Европейския зелен пакт.

В опитите си за борба с въглеродния отпечатък ЕС си е поставил за цел да трансформира икономиката си във въглеродно неутрална до 2050 г. Тази идея е и в основата на Европейския зелен пакт.