Големи инвеститори настояват за зелена трансформация на стоманената индустрия

Едва девет водещи стоманени компании са се ангажирали с целите за нетни нулеви емисии

Групата от инвеститори Climate Action 100+ , която управлява активи за 55 трлн. долара, настоява стоманената индустрия да реализира по-голям напредък в постигането на климатичните цели. Според нея производителите на стомана няма да успеят да намалят въглеродните емисии с 91% до 2050 г., което е необходимо за достигането на нетни нулеви емисии.

Едва девет водещи стоманени компании - China Baowu, ArcelorMittal, Nippon Steel, HBIS, Posco, US Steel, Thyssenkrupp, SSAB и Outokumpu, са се ангажирали с изпълнението на целите за нетни нулеви емисии, пише Financial Times. Сто и седем стоманени компании са произвели около 3 млн. тона стомана през 2020 г. Първите десет производителя съставляват около 27% от глобалното производство, като China Baowu, ArcelorMittal и HBIS, които са водещите три компании, заедно достигат 13% през 2020 г.

Какви мерки са необходими

Според Climate Action 100+ все още е "техническо възможно" стоманената индустрия да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г. Това ще изисква комбинация от нови инвестиции, технологичен напредък, намаляване на цените на зелената енергия и значителна подкрепа от световните правителства, смятат от групата.

За по-същественото ограничаване на емисиите е необходимо по-мащабно рециклиране на стоманата за скрап, както и подобряване на енергийната ефективност на сегашните заводи за стомана. Ще са необходими и огромни инвестиции в нови нискоемисионни съоръжения за производство, които да бъдат захранвани с водород. Освен това заводите, които продължават да разчитат на изкопаемите горива, ще трябва да приложат технологии като улавяне и складиране на въглерод.

Колко ще струва

Достигането на нетни нулеви емисии от стоманения сектор ще изисква съществено финансиране, а разходите за производство ще се повишат. От ArcelorMittal изчисляват, че изпълнението на тези цели само за европейските операции на компанията ще струва около 65 млрд. долара. Необходимите разходи за цялата индустрия могат да достигнат до 1.3 трлн. долара.

За да постигнат целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., производителите на стомана трябва да намалят глобалните емисии с 29% до 2030 г. За насърчаване на процеса Climate Action 100+ планира да провежда срещи два пъти в годината, на които да се обсъжда напредъкът с представители на сектора, както и да разшири диалога с други въглеродно интензивни индустрии, като превоза, компаниите за комунални услуги и производителите на петрол и природен газ.