🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акселераторска програма на Innovation Capital финансира пет компании с по 25 хил. евро

Подкрепени са стартъп идеи в сферата на бързооборотните стоки

Победителите от акселераторската програма XLRadar Consumer Goods
Победителите от акселераторската програма XLRadar Consumer Goods
Победителите от акселераторската програма XLRadar Consumer Goods    ©  Innovation Capital
Победителите от акселераторската програма XLRadar Consumer Goods    ©  Innovation Capital
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пет компании ще получат по 25 хил. евро след есенното издание на акселераторската програма XLRadar Consumer Goods, организирана от фонда Innovation Capital. Този сезон тя се фокусира над бизнес идеи на производители на храни, напитки и козметика и технологични решения за търговия с бързооборотни стоки. Innovation Capital управлява предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете на стойност 19.5 млн. евро и допълнителен частен капитал от 1.6 млн. евро.

От началото на август в програмата се включиха над 100 стартъп бизнес идеи, като 19 от кандидатите бяха одобрени за акселерацията, а половината от тях стигнаха финала на селекцията.

Предприемачи с визия за бърз мащаб

Тенденции сред кандидатите са бизнес идеи с фокус към здравословния начин на живот, казва пред "Капитал" Ангел Ангелов, управляващ партньор в Innovation Capital. И петте финансирани проекта са свързани или предлагат био или щадящи околната среда продукти. "Нашата цел беше да изберем такива компании, които имат някакво послание и са нещо повече от бизнес за правене на пари", коментира още Ангелов.

Избраните кандидати са преминали през интензивна едномесечна програма, която предвид пандемията е преминала основно виртуално. Малка част от срещите и финалът са позволили на участниците да общуват помежду си и да разговарят на живо с менторите.

Живите сесии са се провели в специално подготвен център с инфраструктура за производство и дистрибуция на стартиращи брандове за бързооборотни стоки, като според Ангелов това е дало много опит на бизнесите. "Определено наблюдаваме прогрес при участниците. Освен цялостния бизнес план, който трябваше да ни представят накрая, по време на програмата им поставихме конкретни бизнес показатели, които да следват. Така получихме и обратна връзка за пазарната им реализация", коментира Ангелов.

Още възможности

Пет от финалистите получиха финансиране от по 25 хил. евро, а три от тях ще имат възможност да получат още 75 хил. евро в рамките на следващите 12 месеца. За да вземе допълнителното финансиране, всяка компания ще трябва да достигне ключови показатели, свързани с разработката на продукта, и да получи съответната обратна връзка от пазара. Innovation Capital ще придобие по 10% дял от всяка компания, която получи финансиране на стойност 25 хил. евро.

По думите на Ангел Ангелов на пазара няма друг фонд, който предлага дялово финансиране на бизнеси за бързооборотните стоки. С това той обяснява големия брой желаещи да се включат в акселератора. В момента Innovation Capital разглежда още седем кандидатури, които според Ангелов имат голям шанс да получат финансиране.

Победителите в XLRadar Consumer Goods

  • Leckar - продукти без добавена захар, подходящи за диабетици, с портфолио от над 20 продуктови групи.
  • Zoya Kitchen - производител на органичен студен чай под марката Tea-Go и 100% натурален бульон под марката Zoya`s Kitchen.
  • SHIMANI Smart Skincare - козметика против стареене и разработване на нова серия продукти против акне.
  • Organic Ferments - бранд за ферментирали биопродукти.
  • Rent'a'Farm (Ферма под наем) - платформа, за наем на овощни дървета и селскостопански животни, от които крайният потребител получава пресни или преработени български земеделски продукти.


Все още няма коментари
Нов коментар