Innovation Capital инвестира 280 хил. евро в седем стартъпа

Фондът приключи втората си обиколка на страната, но софийската доминация е лесно забележима

Innovation Capital    ©  Innovation Capital
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондът Innovation Capital ще инвестира общо 280 хил. евро в седем стартъпа, пресети след второто издание на програмата XLRadar, при която екипът прави обиколка на цялата страна в търсене на обещаващи компании. Общо над 100 компании са кандидатствали за акселераторската програма през тази пролет, 24 са я завършили, а от крайните 11 финалисти седем ще получат по 40 хил. евро финансиране за идеите си.

Целта на програмата XLRadar е да търси компании из цялата страна, но в случая и седемте компании победители са от София, което е показателно за отдавна видимата тенденция стартъпите и технологични компании да се развиват почти изцяло само в столицата.

"Извън София има обещаващи компании, но екосистемите са по-слабо развити. Сред финалистите тази година имахме и компании от други градове в страната. Това, че победителите са изцяло от София, не е търсен ефект, просто тези компании бяха най-обещаващи според журито", коментира пред "Капитал" Ангел Ангелов, партньор в Innovation Capital. Финалът се състоя на плаж "Каваци" в Созопол, а журито беше съставено от професионални инвеститори и инвестиционни мениджъри от фондовете Innovation Capital, Neo Gravity, Impetus Capital, Sofia Angel Ventures, Vitosha Venture Partners, Eleven, СЕО Angels Club, Ayana Capital и Silverline.

Кои са компаниите

Тематиката на акселераторската програма през пролетта беше насочена към постпандемични решения. Самите компании са от разнообразни сектори. Healthyco е платформа, която позволява на пациенти да намерят лекари в страната и чужбина, след което да запишат и заплатят час за онлайн медицинска консултация. Насоката на компанията е към Източна Европа. Също в сферата на здравеопазването е и друга инвестиция - Pharma Works, която разработва технологични решения за фармацевтични компании.

DoggoCollar работи по продукт за следене на жизнените показатели на кучетата, както и следене на тяхното местоположение и маршрути. Closer 2 U работи по създаването на 3D принтиран анатомично правилен накрайник на биберон за хранене на бебета.

Bum Bam е платформа за отдаване на дворове като места за споделено работно пространство. Unity Pass разработва портал за сигурна продажба на електронни билети за различни видове събития. Make My Cargo е насочена към бизнеса платформа за организиране на транспорт на товари по вода и въздух.

Следващата програма

Според Ангелов следващата програма XLRadar, а с нея и обиколка на страната, може да се случи най-рано през есента. Тя отново ще бъде тематична, но със сменен фокус - този път към бързооборотни стоки и ритейл. Innovation Capital продължава да инвестира и извън акселераторската си програма. Компанията управлява обществен ресурс от Фонда на фондовете, като до този момент броят на инвестициите е над 60 на стойност 5.5 млн. евро. Общият размер на фонда е 21.1 млн. евро, които трябва да бъдат инвестирани до края на 2024 г.