🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ClimAccelerator Black Sea подкрепи със 100 хил. евро 11 стартиращи компании

Големите победители предлагат решения за регенеративно земеделие, технология за пчелари и робот, който дехидратира плодове и зеленчуци

Част от екипите на Unboxd, More than a Rooftop и Demosat
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Три компании на етап "валидация" и осем на момент "идея" си спечелиха грантово финансиране в общ размер 100 хил. евро.
  • През декември стартъпите ще получат възможност да покажат напредъка си пред инвеститори и бизнес ангели.
  • До края на септември дружества на етап "развойна дейност" могат да кандидатстват в акселератора за техническа подкрепа на проектите си.

В края на миналата седмица станаха ясни победителите в акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea, която подпомага зелени бизнес решения и чисти технологии. Програмата ще подкрепи общо 11 проекта, които ще получат финансиране в различни размери и ще имат възможността да преминат редица обучения до края на годината. Цел на организаторите за това издание беше да подкрепят български млади компании с проекти за справяне с климатичните промени. В стартъп програмата взимат участие екипи, които разработват решения в областта на кръговата икономика като част от стратегията на Европейския зелен пакт*.

В акселератора тази година са кандидатствали 30 проекта, от които 25 са се явили пред журито. Парични награди са получили 11 от представилите се, като осем от тях ще получат грант от по 5 хил. евро. За тях е предвидена и двумесечна обучителна програма, в която участниците ще имат възможността да адаптират идеите си и да подберат първите си клиенти. Други три компании получават грантово финансиране в размер на 20 хил. евро и допълнително 30 хил. евро техническа подкрепа.

До края на септември дружества в етап на "бърз развой" могат да кандидатстват за техническа подкрепа на проектите си на сайта на организаторите. Акселераторът в България се организира от Innovation Starter Accelerator като част от консорциум между България и Румъния с водещ румънски партньор от Impact Hub Bucharest.

Отличените природозащитници

Три компании във фаза "валидация" си спечелиха възможността да получат 20 хил. евро грантово финансиране и допълнително 30 хил. евро техническа подкрепа за развитие на проектите си. Това са:

- Agrovar - технологии за регенеративно земеделие, които вече имат подкрепата на фонда "Витоша венчърс".

- Sensato Technologies - технология за пчелари, която участва и в първото издание на програмата.

- CMYK Ingredients - проект за робот, който дехидратира плодове и зеленчуци.
Осем от проектите на фаза "идея", спечелили си възможността за 5 хил. евро грантово финансиране и обучения, са:

- More than a rooftop - проект за озеленяване на покриви в България

- Sol Architect - проект за соларни панели

- Unboxd - платформа за онлайн продажба на дрехи втора употреба

- MOKA Coffee&Cakes - мобилни енергонезависими станции за кафе

- Малки съкровища - платформа за онлайн продажба на детски вещи втора употреба

- Wasteful - устойчив и екосъобразен материал от отпадъчен ресурс

- Demosat - приложение за чист въздух и здраве

- Urban Embassy Specialty Coffee - производство на ядкови напитки

Избраните компании ще преминат серия от осем обучения и регионални срещи. През декември стартъпите ще получат възможност да покажат напредъка си пред инвеститори и бизнес ангели.

* В опитите си за борба с въглеродния отпечатък ЕС си е поставил за цел да трансформира икономиката си във въглеродно неутрална до 2050 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар