🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започна кандидатстването за програмата за финтех стартъпи Elevator Lab

Най-перспективните екипи ще имат възможност да тестват и развият идеите си в рамките на Райфайзен банк

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Започна записването за четвъртото издание на международната стартъп програма Elevator Lab, организирана от Райфайзен банк. Платформата има за цел да подпомогне бизнес развитието на стартиращи финтех компании, като фокус в тазгодишното издание ще бъдат дигитални решения за привличане на клиенти и повишаване на финансовата грамотност.

Възможност за развитие

Могат да участват фирми от цял свят, а екипът победител ще получи шанс да реализира идеята си в българската банка от групата на Райфайзен. Желаещите могат да кандидатстват до 26 септември в платформата на програмата RBI Fintech Database, където да разкажат за финтех проекта си.

Подборът на приблизително 20 финалисти ще се осъществи през октомври и ще включва видеодискусии с избраните кандидати. През ноември ще бъде избран проектът победител, който ще продължи в акселераторската програма от декември до април 2022 г. "За да имат по-голям шанс за успех, екипите трябва да предложат решения, които са ориентирани на първо място към клиентите на банката. В тази посока те могат да предложат по-бърз и лесен процес за привличане на нови клиенти, за откриване на сметки, за намаляване на разходи, за използване на предимствата на редица продукти от самите клиенти, за по-голяма ефективност и оптимизиране на личните финанси и др.", коментира пред "Капитал" Йоанна Генова, Business analyst innovations в Райфайзенбанк България.

Участието в Elevator Lab дава възможност за работа с ментори и достъп до IT ресурси на банката. Победителите ще могат да развият идеите си до степен, която да провери дали дадена идея има практически потенциал, т.н. Proof of Concept (PoC). Решението ще се тества и развива в българската банка от групата, като в зависимост от резултата ще има възможност за бъдеща интеграция в цялата група на РБИ на 13 пазара.

В тазгодишното издание победителите няма да получават допълнително финансова награда. "Банката ще им осигури среда за работа, клиенти и ресурси, което би струвало десетки хиляди евро на всяка стартъп компания, която иска да провери дали продуктът и е успешен", казват организаторите пред "Капитал".

Повече за програмата

От 2017 г. досега инициативата е подкрепила 25 проекта до фаза Proof of Concept в различни банки от групата. Над десет от тях вече се прилагат в реална среда, включително и в България. Досега общо 53 родни стартъп и финтех компании взеха участие в програмата. Сред българските победители и финалисти през последните три години са стартъп и финтех компании като Evrotrust, Log Sentinel, Phos, Risk Labs и др.