🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балканите очакват силно лято

Страните в региона разчитат на продължение на успехите си от миналата година. Гърция обаче се готви за спад на туристите.

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Очаквания за повече туристи в някои държави и надежди поне за доближаване на миналогодишния им брой в други са противоречивите тенденции, които очертават картината на Балканите преди началото на летния туристически сезон. На фона на прогнозите за световен ръст на туристическите пътувания в чужбина част от държавите в региона ще се борят със силен спад на ранните записвания, други ще се опитат да подобрят още повече резултатите след успешната за всички 2011 г.

Засега най-тежко изглежда положението в Гърция, където според водещи туроператори и местни хотелиери има между 15 и 30% понижение от началото на годината и силен спад на ранните записвания за лятото.

Гърция - между тежки удари и надежди

Очакванията на големите европейски туроператори са, че от всички държави в региона Гърция ще изпита най-сериозни трудности през тази година. Като основни причини за тази тенденция се посочват политическата и икономическата нестабилност в страната, както и периодичните стачки в транспортния сектор, които блокират придвижването на групите.

Още на изложението ITB в Берлин през март по-голямата част от компаниите съобщаваха за спад на ранните записвания между 20 и 40% във всички региони на страната. Данните от първите месеци също не са обнадеждаващи, като според местни хотелиери има между 15 и 30% намаление на резервациите в периода до април.

През последните дни бяха обявени и други тревожни данни за туристическия сектор в страната - фалит обяви един от най-известните хотели в Атина, част от хотелиерите в морските курорти все още не са отворили врати, а западноевропейските туроператори започват да чертаят сценарии за замяна на еврото с драхмата. Германският туроператор TUI дори съобщи преди дни, че ще препоръчва на клиентите си да си носят повече банкноти в брой при посещенията в Гърция.

На фона на проблемите на страната местните хотелиерски организации и служебното правителство излязоха със специални обръщения към туристите, в които се казва, че "всички нации са добре дошли", "Гърция е сигурна дестинация" и че "цените са много конкурентни". Въпреки това обаче повечето международни прогнози сочат, че през летния сезон ще бъде отбелязан спад между 10 и 15% на годишна база.

<#text>

Турция забавя темпото

След серията от успешни сезони през последните четири години и изминалата 2011 г., която донесе на Турция ръст от почти 10% на годишна база, хотелиерите в страната се готвят за забавяне на темпото. Според официалните данни на местното министерство на културата и туризма през първите четири месеца на годината Турция е посетена от 5.6 млн. туристи, което е спад от 5.9 на сто спрямо същия период на миналата година.

Очакванията на западноевропейските туроператори обаче са през летния сезон намалението да бъде наваксано, като по данни на фирми от бранша ранните резервации са с ръст до 5% в Германия и Великобритания.

Турски туристически организации пък коментират, че през тази година се очаква по-силно увеличение на записванията от Русия и част от арабските държави, които реализират сериозни увеличения на пътуванията към страната, макар и на ниска база, през последните три години.

Хърватия също очаква ръст

Тазгодишният сезон в Хърватия също се очаква да бъде по-успешен. По данни на световния съвет по пътуванията и туризма през 2012 г. ще бъде отчетен ръст и на туристите, и на приходите от тях. Очакванията са за повишение на туристите от над 5% и ръст на приходите в сектора.

Той ще се дължи изцяло на ваканционните и лични пътувания, които се очаква да донесат увеличение от 9.2% на постъпленията на местната индустрия за разлика от бизнес пътуванията, приходите от които ще намалеят с близо 5 на сто. На фона на кризата това ще повиши и дела на туризма в БВП на страната, който в момента е 11%, става ясно още от прогнозата.

Оптимизъм и в България

На прага на летния туристически сезон очакванията са, че в България също ще бъде постигнат ръст на броя почиващи, но темпото след успешната 2011 г. ще се забави. Според официалната прогноза на икономическото министерство през годината ще има увеличение на туристите между 5 и 8%, като ще продължи тенденцията преобладаваща част от тях да почиват на морето (между 65 и 80 на сто по данни от различни изследвания).

По-висок ръст се очаква при резервациите от Русия и Украйна, а според туроператори на германския пазар резултатите ще бъдат сходни с миналата година или с леко увеличение.

Миналогодишните успехи

Резултатите през тази година се случват на фона на доста успешната 2011 г. за региона. През миналата година гръцкият туризъм достигна над 10% ръст, макар и след силното намаление през 2010 г., а Турция постигна увеличение от 9.6% след серия от успешни години. Повече туристи бяха отчетени и в Хърватия, и в България, като във всички държави имаше и ръст на приходите в сектора.

Въпреки очакванията, че през 2011 г. европейският туризъм ще излиза от кризата с по-бавен темп, политическите страсти в Тунис и Египет през пролетта на миналата година пренасочиха сериозен поток към дестинации от Стария континент. Това се случи и на фона на увеличение на пътуванията в Германия, Великобритания и Русия, които са сред ключовите пазари за всички дестинации.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragoslava avatar :-?
    Dragoslava
    • + 8

    България - оптимистично постоянство.

    Нередност?
  • 2
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 4
    • + 2

    На морето вероятно ще има и по-висок ръст от 5%. Друг е въпросът какви пари ще влязат от това с тия ол инклузив туристи

    Нередност?
  • 3
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • + 3

    Гърците по-добре да вземат да свалят най-накрая цените,както направиха застаряващите жрици на любовта с оредяващата клиентела!

    Нередност?
  • 4
    bta avatar :-|
    bta
    • + 2

    Ние ги очакваме.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    За едни свадба, за други брадва, стават работите при криза.....

    Нередност?
Нов коментар