🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руско лято

След успешната 2011 г. туристическият сектор се готви за малко по-слаб сезон

Около 1,2 млрд. евро са годишните приходи от морски туризъм.
Около 1,2 млрд. евро са годишните приходи от морски туризъм.
Около 1,2 млрд. евро са годишните приходи от морски туризъм.    ©  Анелия Николова
Около 1,2 млрд. евро са годишните приходи от морски туризъм.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сезон на вълни с тенденции на приливи от някои дестнации и отливи от други. Това е предварителната нагласа на туроператори и хотелиери за идващото лято. Ето и синтезираните очаквания: повече туристи от Русия, но пък по-малко от Германия...

На фона на изключително успешната 2011 г., която донесе двуцифрен ръст на почиващите в морските курорти, през настоящото лято очакванията са за забавяне на темпото. След края на ключовите туристически борси в Берлин и Москва от сектора казват, че все още има много въпросителни около предстоящия сезон.

Добрата новина за хотелиерите по Черноморието е, че от тази година има сериозно увеличение на полетите от Русия, както и навлизане на нов германски туроператор на българския пазар. Лошата е, че се очертава "скъсяване" на сезона, тъй като първите програми тръгват от средата на май, тоест две седмици по-късно спрямо миналата година. Последните ваканции пък ще приключат по-рано - през септември, в сравнение със средата на октомври, когато беше краят на програмите през 2011 г.

Оптимизъм от Русия

Най-многобройната група туристи - руската, се очаква да нарасне значително и през тази. Причината е увеличението на полетите от Русия, като по данни на туроператори и хотелиери се очаква и ръст на туристите. Още през есента беше договорено, че по дестинациите Москва - Бургас и Москва - Варна ще има по 21 полета на седмица при 14 през предходната година. Освен това министерствата на транспорта на двете държави договориха и да няма ограничение на седалките (т.е. ще могат да кацат самолети и с повече места).

Туроператорите, работещи на руския пазар, казват, че в момента има ръст от около 10-12% на ранните записвания. Подобни са и данните на хотелиерите. "Колегите от морето съобщават, че се увеличават записванията от руснаци", коментира председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му облекченото пътуване на притежателите на шенгенски визи също ще доведе до ръст. По различни оценки от бранша увеличението на руските туристи през тази година ще бъде между 5 и 10%, макар че икономическото министерство вече съобщи, че прогнозира около 20 на сто ръст.

<#text>

Германски хлад

Очакванията в сектора са за спад на туристите от този пазар, който според различни оценки ще достигне между 3 и 5%. А почиващите от Германия са важни, защото са най-голямата група организирани туристи по морето.

Част от туроператорите, работещи в Германия, казват, че ранните записвания са започнали с увеличение, но впоследствие то се е стопило. Други пък отчитат известно намаление. "Очакванията ни са за около 5% спад през сезона", коментира представителят на "Ал турс" Венцислав Танчев. По думите му то ще се дължи най-вече на факта, че през миналата година е постигнат много успешен сезон, отчасти заради кризата в Тунис и Египет.

Според представителя на "Реве туристик" Калин Сутев към момента има лек спад на записванията от Германия, но като цяло се очаква да бъде постигнат добър сезон. "Планираме да постигнем нивата между 2010 г. и 2011 г., която беше изключително силна", коментира Сутев. По думите му целта ще бъде повторение на миналата година, но все още не може да се каже дали ще бъде постигнато.

През тази година нов германски туроператор ще започне да изпълнява чартърни програми до България. Става дума за компанията GTI Travel, която ще предлага почивки в Слънчев бряг и Златни пясъци. По неофициална информация на "Капитал Daily" се очаква чрез компанията да дойдат около 15 хил. туристи.

Спад и във Великобритания

Летищата в Бургас и Варна съобщиха, че очакват увеличение на полетите от Великобритания, но повечето хотелиери и туроператори не са оптимисти за този пазар. През последните три години той се възстановява с най-бавни темпове сред големите държави в Европа, като очакванията на европейските консултанти са отново за сходни с миналата година пътувания.

Въпреки че от летище Бургас прогнозират увеличение на трафика от тази страна, туроператорите по-скоро смятат, че през лято 2012 в България ще дойдат по-малко английски туристи. Засега очакванията са за спад от около 5%.

На сравнително същите нива с миналата година са и прогнозите за пътуванията от скандинавските държави. "Полша вече се оформя като голям пазар, но имаме известен спад там през тази година", коментира Венцислав Танчев. Очакванията са за малко повече туристи от другите две централноевропейски държави - Словакия и Чехия, като ръстът ще се движи в рамките на до 7-8%.

Неизвестни при съседите

По данни на туроператорите, работещи на близките до България пазари, през тази година няма да има сериозно раздвижване заради все още трудната икономическа обстановка на Балканите.

Туристите от Румъния са най-многобройната група покрай пролетните празници, но засега данните от хотелите по Черноморието показват, че по-скоро ще има спад през тази година. Сравнително по-малко са и резервациите за летния сезон. Очакванията са през тази година все повече румънци да пътуват и в различни курорти извън Северното Черноморие - тенденция, започнала още през 2010 г.

Хотелиерите не са оптимисти и за пътуванията от Сърбия и Македония, като част от представителите в сектора очакват спад от около 4-5%, а други - да се постигнат миналогодишните нива.

Скъсяване на сезона

За разлика от миналата година туроператорите очакват през тази "скъсяване" на туристическия сезон. Първите чартъри ще тръгнат с две седмици по-късно, в средата на май, две седмици по-рано ще приключат и програмите в ранната есен. Според някои хотелиери и туроператори през юни е възможно да бъде отчетен и по-малък обем туристи от Германия и Великобритания заради започващото европейско първенство по футбол, което ще се проведе в Полша и Украйна.

Пътуванията в чужбина ще са сходни с миналата година

По-голямата част от туроператорите очакват сходни с миналото лято пътувания на българи в чужбина, като при по-луксозните дестинации е възможно да бъде отчетен и ръст. Очакванията са отново най-предпочитаните дестинации за лятна почивка да бъдат Турция и Гърция, като се увеличават и офертите за някои други европейски дестинации.

Към момента ранните записвания за Турция и Гърция по оценки на туроператори са на нивата на миналата година, но това не е толкова разпространен метод на резервации сред българите. Както и през миналата година, и през тази се увеличават офертите за гръцкото крайбрежие, включително за самостоятелни, автобусни или самолетни програми. През това лято големите туроператори планират да повторят програмите до остров Крит.

За втора поредна година ще има и чартърни линии до Италия. Първите програми до страната започват от пролетта. През тази година ще се увеличат и програмите за Испания, добила популярност покрай есенните почивки за хора над 55 години. Туроператорите планират за трета поредна година и самолетна програма до Хърватия покрай великденските и майските празници.

В пролетните каталози са и две чартърни линии до Индия и Шри Ланка, които набират все по-голяма популярност през последните години. Възможно е тези програми да бъдат повторени и през есента, ако има интерес.

Големите туроператори започнаха и записвания за Египет и Тунис, като първите програми тръгват през май. През миналата есен част от компаниите се опитаха да възстановят тези записвания след спада покрай Арабската пролет, но линиите бяха силно намалени.

По данни на големите туроператори през тази година има по-малко оферти за Малта, както и за някои от по-далечните дестинации, като Тайланд и Мароко например.

Ранните записвания за България вече започнаха, като намаленията в цените тръгват с около 10-15 на сто. Като обем са сходни на 2011 г., но те не са показателни, защото пролетните резервации са едва 2-3% от всички почивки на българите в страната.

 

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 11
    • + 10

    Очакванията може и да не се оправдаят.

    Нередност?
  • 2
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 19
    • + 11

    Да бе да, след скандала със заседналите руски туристи и България Еър, очаквайте грънци!!!!

    Нередност?
  • 3
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 9
    • + 18

    Руснаците поне харчат някакви пари за разлика от всички други...

    Нередност?
  • 4
    toshko87 avatar :-?
    Тодор
    • - 5
    • + 17

    Който хотелиер има здрави връзки с туроператорите, той ще оцелее и ще напълни хотела си.

    Нередност?
  • 5
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 5
    • + 9

    Весели новини
    Очаквайте разбиващо лято и трикратен ръст на туристите
    хотелите отсега пълнят графици малко по слабо може да е алкохолният градус заради главите на скъпите туристи но като цяло гответе се за сериозен сериозен ръст в туризмът

    Нередност?
  • 6
    pora avatar :-|
    pora
    • - 3
    • + 12

    По 14 полета на седмица????
    Странно как е възможно това, при положение,че само на бургазкото летище миналата година само в петък полетите бяха 12-13 на ден...
    А полети от Русия имаше всеки ден!

    Нередност?
  • 7
    mima2 avatar :-P
    Горгона Медуза
    • - 2
    • + 10

    Нека идват хората, имаме нужда от повечко туристи.

    Нередност?
  • 8
    latinka_ avatar :-?
    latinka_
    • - 11
    • + 9

    Малка сме държава, всеки иска нас да ни изуе, но Русия пък ще ни обуе.Ще се търсят нашите храни, в курортите ни руска реч се чува.Черното море само ни дели , енергетиката с руски капитали ще върви.Правителството наше остро ще завие , руския пазар ще преоткрие.Народът ни ще се събуди.Няма да подскачат и да вдигат стачки за стотачки.На Запад здравата са се оплели.Долар с евро ще се изравнят , много малко те ще чинят.Рублата ще се възкачва, левът има си юзди, Дянков здраво ги държи.Наруши си той рахата , няма време даже за децата.Пада му се днес да е ковчежник.Някога в царски двор бил е зад търговския стобор.Иде му отръки грошовете да разпределя и финансите той да уцеля.

    Нередност?
  • 9
    rkirov avatar :-|
    rkirov
    • - 5
    • + 14

    По време на младежките си години съм работил този бранш , по северното ни черноморие КК Албена .Едно мога да Ви кажа , най добрите туристи ( клиенти ) са руснаците и българите . От тях се печели най-добре на всички нива в сферата на туризма , от най долното до най горното.Ако има руски туристи ще има печалба .Докато Турците правят по-лек визов режим за Русия ние правим обратното (за да се докараме пред Европа) .

    Нередност?
  • 10
    gharizanov avatar :-|
    gharizanov
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#2] от "dol":

    Скандал с България Еър не е имало, скандал имаше с Алма тур и Алма тур флай. За без пари никой не работи. България нямаше вина в случая. Няма как държавния апарат да задейства застраховки направени от руска фирма. И чукчите знаят, че те си се оакаха. Ся, гаранционни фонд и подновяването на лиценза на Алма тур е друг въпрос.

    Нередност?
Нов коментар