🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 40% спад на реколтата от череши

Лошото време и появата на нови купувачи вдигнаха цените

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Лошото време през зимата и пролетта е оказало сериозно влияние върху реколтата от череши, която е спаднала с близо 40% през тази година. Това става ясно от обобщените данни на Министерството на земеделието и храните. От черешовите градини в страната през тази година са прибрани около 18 хил. тона продукция при около 27 хил. тона за миналата година. Данните на фирми от сектора показват и сериозно увеличение на изкупните цени, което се дължи на по-ниското предлагане и засилване на конкуренцията при търговците.

Слаба реколта

Последните данни на земеделското министерство показват, че към момента е прибрана продукцията от 67 хил. дка насаждения с череши, което представлява 92% от площите в страната. Общото количество достига около 18 хил. тона, което е сериозно намаление спрямо миналата година. Тогава продукцията от черешовите градини е била над 27 хил. тона, или с близо 40% повече от сега. Данните на ведомството показват, че напълно пропадналите площи с череши са над 3100 дка. Статистиката показва обаче и че добивите при другите са намалени, тъй като през 2012 г. от дка са произведени средно 261 кг при 420 кг през миналата година. Най-много череши са прибрали фирмите в Бургас и Кюстендил, показва още информацията.

По-високи цени и конкуренция при търговците

През тази година фирмите от сектора казват, че има сериозно увеличение на цените на продукцията. Килограм череши се е изкупувал средно за между 1.30 и 2.40 лв. в зависимост от качеството, като през миналата година рамката на цените е била 0.60 лв. до 1.80-1.90 лв. Освен заради по-лошата реколта причината в раздвижването на пазара е и появата на нови търговци, съобщават фирмите. Традиционно българските череши се изкупуват от компании от Италия и Гърция, но тази година на пазара е имало и интерес от румънски фирми. Към момента няма официални данни какви количества са изнесени към Румъния, нито дали интересът на търговците от тази страна е траен или кампаниен. Черешите имат дял от около 16% от производството на плодове в страната, което ги нарежда на второ място след ябълките с дял от 33 на сто от продукцията в сектора.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    primus avatar :-|
    primus
    • + 5

    а в Германия килото в магазина е между 6 и 10 евро

    Нередност?
Нов коментар