Качество според формата

Производителите на плодове и зеленчуци ще получават субсидии срещу покриване на изисквания за външен вид и големина

Производителите на зеленчуци и на плодове за първи път през тази година ще получат целеви субсидии. За целта обаче ще трябва да имат сертификат за качество на продукцията, издаден от агенцията по храните.
Производителите на зеленчуци и на плодове за първи път през тази година ще получат целеви субсидии. За целта обаче ще трябва да имат сертификат за качество на продукцията, издаден от агенцията по храните.
Производителите на зеленчуци и на плодове за първи път през тази година ще получат целеви субсидии. За целта обаче ще трябва да имат сертификат за качество на продукцията, издаден от агенцията по храните.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Производителите на зеленчуци и на плодове за първи път през тази година ще получат целеви субсидии. За целта обаче ще трябва да имат сертификат за качество на продукцията, издаден от агенцията по храните.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Конкретни изисквания за цвят, форма, дължина, тегло. Такива са "качествените" критерии, заложени от земеделското министерство при производството на плодове и зеленчуци. При покриването им фермерите ще получат сертификат за качество и държавни субсидии, каквито ще се изплащат за първи път от тази година. По план са предвидени 15 млн. лв., които трябва да бъдат разпределени в сектора. Някои производители нарекоха новите правила "нелепи", други ги одобриха.

Външните белези

В новата наредба и заповедта към нея за специфични изисквания към качеството на плодовете и зеленчуците са заложени критерии за външния вид на продуктите, но не и такива за използваните нитрати или за начините на отглеждане например.

Според записаното производителите на оранжерийни краставици ще могат да получат европари за качество, ако произвеждат зеленчуци с дължина минимум 25 см, изкривяване от максимум 4 см и тегло между 250 до 500 грама. В наредбата са изброени и други признаци, на които трябва да отговорят продуктите - да бъдат "цели, здрави, чисти, развити, добре оформени, с гладка или грапава повърхност, типична за сорта".

Ако например се произвеждат ябълки, пък има изисквания за големина минимум 60 или 80 мм в зависимост от сорта "по най-големия напречен диаметър", като се допуска "отклонение от 10% във формата, големината и оцветяването". Подобни критерии са заложени към всички групи плодове и зеленчуци, които могат да получат финансиране - домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови, кайсии. На въпрос защо няма примерно изискване за използваните нитрати в зеленчуците от агенцията по храните обясниха, че такива има към "безопасността на продуктите". Критериите в новата заповед (която вече е публикувана) обаче целели да стимулират по-качественото производство, обясниха още оттам.

Противоречиви оценки

Производителите на зеленчуци и плодове приемат противоречиво новите изисквания. Според едни те са "нелепи и направени, за да не се получават субсидии", според други са нормална европейска практика.

"Изискванията са нелепи, не мога да знам дали плодът ще израсне в конкретен размер до милиметри", коментира Валентин Стойков, който произвежда зеленчуци в Старозагорския регион. По думите му критериите за качество трябва да бъдат свързани с използваните количества химически препарати в зеленчуците.

"Пръскането на плодовете и зеленчуците с пестициди е безобразно. Има европейски и български регулации за безопасност на продуктите, но никой не ги спазва, защото няма контрол", коментира и собственик на овощна градина. По думите му органолептичните показатели (за цвят, мирис и др.) са важни, но "качествените показатели са още по-важни".

Други фирми от сектора обаче одобряват новата наредба. Според един от най-големите производители на зеленчуци, пожелал да запази анонимност, има европейски стандарти и наредбата, издадена от земеделското министерство, дори "ги надгражда и завишава". Според него на практика няма възможност всяка партида да бъде изследвана за наличие на нитрати и пестициди над допустимите норми, защото акредитираните за това лаборатории в страната са малко, самото изследване е продължително, а и няма такава европейска практика.

80% от изследваните досега покриват изискванията

Междувременно стана ясно, че около 80% от проверените досега от агенцията по храните фермери покриват изискванията, въведени от земеделското министерство, сочат данните на агенцията по храните. На този етап се правят инспекции при оранжерийното производство на краставици, а от миналата седмица - и на домати. До момента сертификати за качество са получили производители за над 2300 тона краставици и около 270 тона домати, сочи статистиката.

Фермери обаче разкритикуваха и начините на проверки, които по думите им са "крайно субективни". Според наредбата инспектор на агенцията по храните в присъствието на фермера решава дали да издаде сертификата "чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване". Самата "средна проба" пък представлява произволно избиране на няколко зеленчука или плодове от конкретната партида, на които впоследствие се се прави сравнение спрямо критериите в наредбата. "Когато въз основа на резултатите от проверката инспекторът не може да се оцени качеството, той извършва друга проверка и го оценява въз основа на осреднения резултат", е записано още в наредбата.

 
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 2

    Много малка е субсидията колко са 15 милиона за нашето Земеделие.
    Всички зеленчуци и плодове в Стандарт!

    Нередност?
  • 2
    mitkovasilev avatar :-(
    Митко Василев
    • + 7

    Поредният връх на чиновническия идиотизъм. Ще мерят формата и размера на краставиците и това ще е определящо за качеството им, психопати. Това само чиновник от вида функционер може да го измисли.

    Спомням си как преди доста години вече, гледах как се определя качеството на ябълките в Япония. Онези се усетили, че цвета, формата и размера подлъгват, тоест не са обективни критерии и бяха измислили машина, която с лазер мери по някакъв начин захарта в плода и така го сортира, етикетира и т.н.
    Тия наш'те само с глупости се занимават.
    Между другото, щом може да се мери захарно съдържание по този начин, най-вероятно на същия принцип биха могли да се следят и други показатели, като нитрати, нитрити, пестициди, хербициди и други.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 1

    В европата имаше такъв закон — бяха забранили криви краставици, ама като се появи недостиг, веднага промениха закона. Поредния повод за неплащане на помощи и субсидии, а не някаква политика за стандартизация на продукцията.

    Нередност?
Нов коментар