🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Развален телефон за агроплащанията

Общите пари от държавата се запазват спрямо миналата година, но се преразпределят между секторите

Дневник    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделският министър Мирослав Найденов ще продава активи, за да подсигури недостигащитe средства за земеделски субсидии. Асоциацията на зърнопроизводителите ще започне безсрочни протести заради неизпълнения на правителствени обещания.

Според финансовия министър Симеон Дянков парите за земеделие догодина са в рамките на бюджет, сходен с настоящия, но се отделят повече средства за подпомагане на животновъди, производители на зеленчуци и др.

Новините от последните дни около заложените за следващата година средства в бюджета за подпомагане на селското стопанство идваха като от развален телефон, който провокира напрежение в сектора, преди фактите да избистрят картината.

Общата сума расте, макар и по-малко от обещаното

Всяка година фермерите получават субсидии от ЕС, както и доплащания от държавата към тях. През 2012 г. за подпомагането им са предвидени 1,2 млрд. лв., докато за настоящата година сумата е 1.06 млрд. лв. Ръстът идва от увеличените плащания от ЕС, тъй като в проектобюджета за догодина са заложени сходни с миналата година средства от държавата - 340.1 млн. лв. за субсидии при 346 млн. лв. през тази година.

Неспазеното обещание

Новият бюджет за земеделските плащания се различава от подписаното споразумение със сектора през септември. Първата реакция за това обаче дойде не от производителите, а от земеделския министър Мирослав Найденов.

В телевизионно интервю той обяви, че заложените в проектобюджета 230 млн. лв. по-малко нарушават договорената със сектора финансова рамка на националните плащания, затова екипът му обмислял  възможностите агроминистерството да продава активи, за да подсигури обещаните субсидии (виж какво стана с тази идея във втория текст - бел. авт.).

Според споразумението парите от националния бюджет за 2012 г. трябва да достигнат около 500 млн. лв., което е повече от сумата и за тази година, и от предвидената в проектобюджета за догодина.

Отделно от това зърнопроизводителите твърдят, че са получили обещание да плащат по-нисък акциз за използването на гориво за земеделска техника, както и компенсация, че през тази година са го плащали в пълния размер, макар в споразумението да няма такава точка. Сумата по тази схема според земеделското министерство е  70 млн. лв.

В бюджета за догодина наистина няма заложена компенсация за пълния размер на акциза, плащан през 2011 г. Евентуалното намаление на акциза оттук нататък пък би трябвало да бъде отразено в приходната част на бюджета, където да бъдат занижени очакваните приходи от акцизи.

"Това ще се случи, когато получим нотификация от ЕС за горивата", обясни финансовият министър Симеон Дянков. Неофициално и от земеделското министерство казаха, че компенсацията за тази година може да дойде, в случай че намалението на ставката по акциза през следващата година е по-голямо от обещаното на фермерите. Разговори за това обаче все още не са водени. 

Повече баланс в разпределението

От новия начин, по който ще се разпределят европейските и националните субсидии за земеделието, основният губещ ще са зърнопроизводителите. Досега обаче те взимаха лъвския пай от плащанията (за декар площ) за сметка на животновъдите и отглеждащите други култури, тъй като обработват най-много земи (виж графиката).

За 2012 г. са предвидена по-голяма сума на директните плащания от ЕС на декар. Националната субсидия обаче за единица площ - 100 млн. лв., е намалена почти тройно спрямо тазгодишния бюджет и двойно спрямо обещаното в споразумението.

Взетите от доплащанията за площ средства  ще бъдат пренасочени към другите земеделски производители, които са неконкурентни по критерия единица площ  - животновъди, производители на тютюн, плодове и зеленчуци и др. По тази причина субсидиите за тях досега бяха пренебрежимо малки, а за някои и недостъпни.

През 2012 г. за първи път ще има плащания за зеленчукопроизводство, както и схеми за птицеферми, свиневъди и др. за общата сума от 96 млн. лв. Спрямо тази година ще нараснат и плащанията на млекопроизводителите "за глава животно" - на 71 млн. лв. при 53 млн. лв. сега.

Тази сума е обещана и в споразумението с фермерите от септември. От средствата за директни субсидии са "извадени" и парите за тютюнопроизводство (73 млн. лв. по план и според споразумението), които през настоящата година бяха дадени допълнително от бюджета.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 1
    • + 5

    Не искам да чета цялата статия! Всичките ми опасения се изпълняват и преизпълняват! Ще кажа малко неща, защото иначе няма да млъкна: Селското ни стопанство е ощетено в европейски мащаб чрез субсидиите, чрез огромната разлика в база и организация на субектите, които Европа не приема. Т.е., трябват огромни инвестиции, за да се приложат изискванията, които са основополагащи за субсидиране и за одобрение по различни програми за финансиране! Това един абсурден сектор на икономиката ни, от който зависи цената и качеството на храната ни! Сектор, към който се отпращаха останалите без работа! Губещ сектор! Уж приоритетен, а няма стратегия за развитието му по отрасли и в цялост! Няма стратегия и относно развитието на свързаните с него отрасли - преработка, ветеринарно дело, селекция на породи животни... Няма подходящо финансиране и кредитиране, няма яснота относно реда за създаване на нови субекти. Дали първо базата, после животните, или обратно, или паралелно, няма гратисни периоди за погасяване на кредити, данъци... Няма реално прилагане на обявените норми за обектите и субектите, както и за техните задължения и отговорности! Всеки се моли да не го срещне проверяващ! Докато устиска! Та, за да не остане някой с впечатление, че е така само в селското стопанство, такъв е хаоса и в останалите сектори на икономиката ни! За жалост!

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 7

    Наистина трябва да има баланс между субсидиите между зърнопроизводители, животновъди и други земеделски стопани. Зърнопроизводителите прекаляват.

    Всъщност трябва да се промени начинът на даване на субсидията - от плащане на площ, да се плаща на произведена и продадена продукция.

    Нередност?
  • 3
    edin_gradinar avatar :-|
    Един Градинар
    • - 1
    • + 5

    А за био земеделие? Ни дума, ни вопъл, ни стон...!

    Нередност?
  • 4
    vmv13011986 avatar :-P
    Веселин Василев
    • - 1

    Някой хора от бранша просто искат да изнудват държавата !

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 4

    Не! Никой не изнудва държавата! Просто вече няма накъде да отстъпват нито земеделци, нито животновъди, нито пчелари, нито който и да е отрасъл в селското стопанство! Те веднъж са прецакани при подписване и приемане в ЕС, втори път от вътрешната политика, по-скоро, липсата на такава и трети път, подвеждайки се и настройваики се сектор срещу сектор! Агро политиката ни е под всяка критика, с почти никакви стратегии, мижави възможности за подкрепа на приоритетни проекти, или сектори... Да не говорим за страшно нужни инвестиции на държавно и общинско ниво. Чакаме на евро програми и плащания, ама и Европа си орязва разходите! И какво правим тогава? Като спрат доплащанията на земеделците, те си вдигат цената на зърното и хлябът и фуражите поскъпват. Да, но и при животновъдите е мътна и кървава! Те сега са на червено, поради ниски изкупни цени на месо, мляко и яйца, поради невъзможността да си получават субсидиите, а те са на 1/2 от тези на старите членки, ами и поскъпналия фураж... Да не говорим за доплащанията от държавата! Е, при такава ситуация, на колко ще скочат цените на храните? Нали всички ядем? Та... Трябва да се гледа по-нашироко и да се мисли по-мащабно! Ами зеленчуко производителите, овощарите, рибарите...?

    Нередност?
  • 6
    edin_gradinar avatar :-@
    Един Градинар
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "goblenka":

    Гобленке... Досега 100% от субсидиите отиваха при зърнопроизводителите (сектор в който междувпрочем няма много добавена стойност, всичко се прави с техника, за разлика от пчеларството например).
    Сега същите пари от бюджета ще се разпределят между повече сектори, животновъди, зеленчукопроизводители, пчелари и т.н.
    Ха сега, кое е по-добре, а?!
    Бе вие хора... !

    Нередност?
  • 7
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Един Градинар":

    Никое не е по-добре до изравняване на субсидиите със средните за ЕС или даже най-високите. Просто, докато сме с по-малко дотации, цената на вносната стока е много по-ниска от родната, а така в суперите виждаме резултата- полски картофи, френско зеле, словенско мляко... Да не говорим, че наистина нужните инвестиции, за да се отговори на европейските изисквания за получаване на субсидия или даже и изобщо да излезеш легално на пазара са огромни! За птицефермите излезе да инвестират по 200-300000 евро, за да гледат кокошките в по-големи клетки, ама никой не пита откъде да се изкарат толкова пари. Пробвай да гледаш 2 крави на село и да продаваш млякото, ако не си направил инвестиции за специален обор и т.н.... След влизането в ЕС наистина имаше много желаещи само да получават субсидии, но просто се видя, че селското ни стопанство реално е на огромна загуба заради по-ниската цена след дотации в големите от съюза. В България имаме и друг проблем, който е непряко свързан с ЕС, но всъщност зависи от него- циганите. Тук малък стопанин не може да сади нищо на къра, защото братовчедите обират всичко, та само в дворове по 1-2 дка може да се надява някой да си опази доматите. Така малкото произведена продукция още повече пречи да се намери начин да се пребори ниската цена на вноса, защото все пак разходите са по-малки, ако ги разпределиш на 10 пъти повече земя.

    Нередност?
  • 8
    edin_gradinar avatar :-|
    Един Градинар

    [quote#7:"атанас"]Никое не е по-добре[/quote]
    96 млн за зеленчукопроизводство при 0 (нула) досега, не е по-добре, тъй ли?
    Пак ще трябва да кажа "бе вие хора...
    тия глави ползвате ли ги по предназначение?!"

    Нередност?
  • 9
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 2

    До коментар [#6] от "Един Градинар":

    Момче, тия 100% са 50% от субсидиите за друг европейски земеделец! Аз не отричам твоите права, защото и те не са защитени! Убедена съм, че имаш право да си недоволен и да протестираш, но, не против тези, дето получават по-голяма част от полагащото им се! Трябва да адресираш протеста си срещу тези, дето орязват правата ви! Не разбираш ли, че всеки отрасъл си има своите рискове, които могат да направят годината им нулева? Не разбираш ли, че сте взаимно свързани? Не разбираш ли, че всички вие сте неравноправни с другите производители в ЕС , а трябва да се конкурирате на едни и същи пазари? И, точно тази не равнопоставеност ви изтласква и от българския пазар? В бизнеса, както и в политиката, тесногръдите умират! А, селското стопанство е бизнес! Трябва да си на ясно с кого имаш общ интерес, кой ти е най- силния конкурент, кой ти рие под краката, с какви механизми разполагаш, за да си защитиш интереса! Ако не можеш да се справиш с тия задачи, по-добре стани работник в нечия ферма. Не рискувай, защото ще фалираш.

    Нередност?
  • 10
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Един Градинар":

    Не, не е добре. По планове от приемането в ЕС насам трябва да гоним изравняване на всички субсидии в определен срок. Заради разликата в крайната цена и високия внос, който съсипва родното производство, това трябва някак си да ни е и приоритет, а не чиновниците да се чудят как да си искат примерно 40-50% от стойността на проекти за еврофинансиране, а след това заради некадърните им "консултантски услуги" да се спират цели програми и усвояемостта да е около нулата.
    Субсидиите на зърнопроизводителите трябваше да си останат поне тези от 2010, а на другите да се предвидят напълно нови средства. Ето това е решението, а иначе просто Дянков пази МВР за сметка на всички останали и избиват предизборни лъжливи обещания- пари за военните, няма да има акциз на метана, увеличение на пенсии, субсидии за селското стопанство, сега излизат "реформи" в спешните центрове...

    Нередност?
Нов коментар