🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западен отлив в курортите

Туристите от Германия, Великобритания и Скандинавието намаляват за сметка на руските почиващи

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В черноморските курорти отливът на туристи от Германия, Великобритания и Скандинавието е факт и се задълбочава вече трета година. Тенденцията за по-малко посещения от Западна Европа се вижда както от статистическите данни, така и от представителите на сектора. Което е притесняващо не само защото морският туризъм става зависим от един сегмент - растящата руска група, и евентуалната му загуба би била прекалено голям удар, а и защото ключовият германски пазар е традиционно добре застъпен и отливът от него говори за загуба на конкурентност.

Морските миграции

Намаляването на германските туристи в черноморските курорти всъщност е тенденция от няколко години. През 2011 г. за първи път руските групи отнеха първенството им - тогава те доближиха 600 хиляди. В същото време от 2003 г. насам германските посетители в най-добрия случай остават на нивото 500-550 хиляди годишно, а за някои години - и около 400 хиляди. В момента повечето представители на туристическия сектор смятат, че България губи туристи от традиционни западни пазари. Според други спад на западноевропейските гости като цяло няма, но броят им се движи около едни и същи нива през последните години и заради растящото присъствие на руснаците се създава усещане, че те просто "изчезват". Ако е така, това обаче също не е добра новина - очевидно местните курорти не успяват да увеличат броя на западноевропейските си гости, макар да смятат, че има потенциал за това.

Отдръпване според доста представители на бранша има и на гостите от Великобритания. "Нашествието" на английски туристи по Черноморието започна след 2000 г., като се смята, че най-успешната година на този пазар е била 2006 г. Тогава по българските морски хотели са почивали 350 хил. британски туристи, включително купувайки собствени жилища в курортите. След това обаче също започва отлив, като актуалните данни през последните години са за до 300 хил. летовници. Най-големият крах в традиционните пазари пък е в скандинавските държави, където бяха отбелязани няколко поредни години на намаления с между 30 и дори 50 на сто. Голямото потъване беше през 2007 г., след скандалния случай, при който швед почина след сбиване с охранители на дискотека в Несебър, а клипове в интернет показаха как наоколо има полицаи, но те не се намесват.

"Общото усещане е, че има намаление", казва председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му в момента се правят анализи, за да се види "къде се къса нишката" и какво може да се направи на тези пазари. Това мнение се споделя и от доста хотелиери на Черноморието, според които има видим спад през последните години на туристите от Западна Европа. Според председателя на Бургаската туристическа камара Иван Иванов в последните две-три години има отлив на западноевропейски туристи, който се и задълбочава. "Трябва спешно да се направи анализ кои сегменти от туристическия ни продукт не се приемат на тези пазари", коментира още той, допълвайки и че трябва да се усилят маркетинг усилията на страната особено в Германия и Великобритания, където има потенциал.

Не съвсем на това мнение е например представителят на TUI за България Валентин Йосифов. Той твърди, че през последните десетина години броят на германските туристи е относително еднакъв като число - 500-550 хил. "Това са ни възможностите, на практика не можем да доведем повече туристи сега", коментира Йосифов.

Къде бъркаме

Намалението или запазването на един относително еднакъв брой туристи от Западна Европа води до сериозни притеснения в туристическия бранш. Причината е, че тези пазари са традиционни за страната. А и повечето представители на сектора смятат, че имат много повече възможности. На това мнение е например Благой Рагин: че просто не успяваме да използваме потенциала си за германския пазар. В някаква степен това важи и за Великобритания, включително и при ски туризма, където гостите от тази страна допреди години бяха над 60% от всички в зимните курорти, а в един момент просто спряха да идват. "Западните туристи са много ухажвани от всички", коментира Рагин, според когото трябва да се инвестира много повече в маркетинг и реклама там.

Според други негови колеги обаче промотирането на България съвсем не е единственият проблем. Още през 2011 г. проучване, поръчано от икономическото министерство, показа, че българските курорти започват да губят основното си конкурентно предимство - ниските цени. Резултатът от изследването беше, че специално в Германия за лидер по конкурентни цени вече се смята Турция, а не България. "През последните години се засилва една лоша тенденция - все повече се скъсява сезонът", казва пък Валентин Йосифов. По думите му в момента голяма част от западните туристи и скандинавците идват през юни, юли и август, но не и през май, септември и октомври. Йосифов смята, че усилията на туристическия бранш трябва да бъдат насочени именно в тази посока - за посрещане на туристи в тези месеци от "крилата" на сезона.

Със сигурност мерки могат да се предприемат във всички посоки: и реклама и промотиране, и разширяване на сезона, и засилване на сигурността, и преосмисляне на ценовите нива на места. От това дали някой ще го направи ще зависят и резултатите на морските курорти през следващите години. Защото ръстът на пазарите на Русия и страните от бившия съветски блок (според броя издадени визи от 2010 г. насам той е между между 15 и 28% всяка година), колкото и да е впечатляващ, със сигурност не е достатъчен.

84 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 36
    • + 106

    Кой западняк би летувал в бардак като нашите курорти с отвратително обслужване и надути цени ? А на руснаците алкохола и дискотеките им са достатъчни , ама няма нормален германец който да летува в дръжава където курортите нямат пречиствателни станции , деца се удав

    Нередност?
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 35
    • + 90

    Кой западняк би летувал в бардак като нашите курорти с отвратително обслужване и надути цени ? А на руснаците алкохола и дискотеките им са достатъчни , ама няма нормален германец който да летува в държава където курортите нямат пречиствателни станции , деца се удавят в басейни, има таксита копърки, а храната е отвратително и между другото вместо природа има бетон. Предпочитам Гърция или Турция !

    Нередност?
  • 3
    shilliew avatar :-|
    shilliew
    • - 5
    • + 86

    Няма смисъл да си правите анализи, господа хотелиери, достатъчно безплатно е да погледнете около вашите корем и малко по-долу и на тези от политическата върхушка на местно и национално ниво.

    Нередност?
  • 4
    evstati avatar :-|
    evstati
    • - 15
    • + 69

    Като има " източен прилив " , ще има " западен отлив " .......

    Нередност?
  • 5
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 12
    • + 114

    За това което предлагат и тези туристи са много. В Турция и Гърция няма да те излъжат, няма да те ограбят или бият. У нас идват да плюскат евтино, все им е тая дали има море.

    Нередност?
  • 6
    georgebigster avatar :-|
    georgebigster
    • - 72
    • + 36

    А може би финансовата криза е виновна, веднага почвате с хулите по родното..То че сме зле, зле сме, ама имаме супер курорти, имам контакт с доста великобританци, винаги са доволни ! :)

    Нередност?
  • 7
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 12
    • + 97

    Аз това лято нито един германец не видях на морето и то през август за сметка на това обаче руснаците извираха отвсякъде. Тъпотиите по курортите ни като бетон и мръсотия са отблъскващи, но ги имаше и преди пет години а тогава виждах германци, така че едва ли са основната причина да не идват. Въпреки че не съм от хората които да мразят руснаците и да смятат, че 20-30 годишни руснаци са им виновни за комунизма, СССР и доставките на газ, не мога да не си помисля че присъствието им тук в курортите може да е фактор за другите. Много често в tripadvisor чета като лоши отзиви за хотели факта, че има прекалено много руснаци или източноевропейци, вижте например за турските хотели ревютата. На мен лично не ми пука но може би англичани и други не искат да съжителстват с тях и с нас също през почивката

    Нередност?
  • 8
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 10
    • + 89

    "Със сигурност мерки могат да се предприемат във всички посоки: и реклама и промотиране, и разширяване на сезона, и засилване на сигурността, и преосмисляне на ценовите нива на места"

    Защо не виждам думата "качество".

    Причини да не идват туристите, щом аз ги знам то някои от тях също ги знаят.
    1. Летен грип защо ли, защото канала в слънчев бряг отива в морето само на 15 метра от брега. имаше уж ремонт но.....
    2. Качество на храните ОТВРАТИТЕЛНО, не навсякъде разбира се,
    но олл инклузив в повечето случай. защото бг вкарва най болестните и пестицидни храни в света през последните години. да не говорим за данон и др концерни, домати, краставици, шунка, месо, хляб...... ПЪЛНА ИЗМАМА.
    докато няма качествен контрол и няма предлагане на местни регионални продукти от фамилни, малки и средни предприятия и кооперации със силен вътрешен и външен перманентен качествен контрол по отношение на храните като съдържание и рецепти, така и опаковка ще има много летен грип и разтройствени състояния на туристите. защо пък в гърция и турция или хърватска, да не говорим испания не получихме грип, вируси, разтройства и прочие.......
    3. Цени и обслужване.
    някои хотели бяха нови и повечето от тях не са ремонтирани или направата им е била с евтини материали...... отиваш, кранчето на мивката е зле, дръжка на вратата е зле, прозореца е зле, петна, душкабината се клати, фитнеса е зле, разнебитено някъде, порутено някъде, задния двор на хотела е зле.......
    не навсякъде разбира се.
    персонала....... някъде е на много добро ниво трябва да признаем, но някъде е доста зле.
    ...............
    4. конкуренция и реклама
    Турция, къде са те къде сме ние..........
    хърватска, донякъде гърция, испания с балярите и канарските острови............
    5. Презастрояване и отврат музика на плажа и то навсякъде масово.
    6. селцата ни ...... инфраструктура никаква или от 50 години.....
    квартира някои са ок но други са просто колиби и кочини и.....
    липса на какъвто и да е контрол....
    ...........................................................

    Бай ганьо си мисли че туриста иска и се нуждае от 24 часова музика тоест "купонаа" и че в ресторанта трябва да оставя всеки ден 100 лева минимум и по нататък сувенира, сладоледа, чейджа..... и като туриста не реагира на всички той бил социално слаб и беден....... и неможел да живее...... и тнт.
    и бодигарда с мускули гледа като звяр и демонстрира сила и чака възторг.
    социално слабият турист си стои в западна европа, а бедният и средният и богатият пътува.
    А КАКЪВ ТУРИСТ ДА ДОЙДЕ В ТОВА ПРОСТО НРБ не ми е ясно.....

    Сменете си чипа, каза царя. доста е прав......

    Просто е въпрос на време някоя агенция да подхване руснака с пакети и 30 % отлив и


    Нередност?
  • 9
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 13
    • + 42

    Отделно от това за нас има много лоша реклама в западните медии. Скоро имаше статия в Англия която ни наричаше Вулгария , разправяше за алкохолен туризъм, за оргии и какво ли не и никой тук не обърна внимание

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 61
    • + 21

    Какво гайле ни стоварвате с това съобщение!?!
    И сега кой ще ни изпива и изповръща алкохола, като намаляват ингилизчетата?
    Кой ще ми скача от балкона като ги няма милите поданици на кралицата??
    Ай, ай, какъв проблем!!!

    Нередност?
Нов коментар