🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво от 4 години

Еврокомисията понижи очакванията за икономиката на еврозоната.

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Цените на петрола се сринаха до четиригодишен минимум, след като във вторник стана известно, че Саудитска Арабия, най-големият производител в Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), е понижила цените за клиентите си в САЩ, а е увеличила котировките за Азия и Европа, предаде Reuters. Американският суров петрол се търгуваше с един долар по-евтино спрямо понеделник и цената му спадна до 77.38 долара за барел, а цената на сорта брент спадна с 3% до 82.08 долара.

Според Даниел Анг от Phillip Futures този ход на страната "е сигнал, че Саудитска Арабия възнамерява да се бори за пазарен дял в САЩ и че може би дори възнамерява да ограничи производителите на шистов газ в Щатите".

Влиянието върху азиатските икономики

В същото време още се чувстват ефектите от неочакваното решение на Bank of Japan да увеличи количествените облекчения и да инжектира допълнителни 30 трлн. йени в икономиката, като доларът продължава да отбелязва рекордно поскъпване спрямо йената и еврото. Това може да доведе до натиск върху Европейската централна банка също да започне политика на количествени облекчения с надеждата по този начин да подпомогне забавящата се икономика в еврозоната.

По-лоши прогнози за Европа

Представянето на пазарите беше повлияно и от прогнозата на Европейската комисия, според която икономиката на еврозоната ще нарасне само с 1.1% през тази година вместо с очакваните 1.7%. Очакваният ръст за двете най-големи икономики в блока – Франция и Германия – беше намален с цял процентет пункт. В резултат на това фондовите борси отчетоха спад за втори пореден ден, като индексът The Stoxx Europe 600 се понижи с 0.1%.

В началото на търговията общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 успя да нарасне с 0.4%, след като испанската Banco Santander отчете ръст на нетната си печалба за третото тримесечие, а оперативните печалби на немския автомобилен гигант BMW AG отчетоха по-добро представяне, отколкото предварително се очакваше. Въпреки това към края на деня той претърпя минимален спад с 0.24%.

"Печалбите бяха по-добри от очакваното като цяло и това компенсира лошите макроикономически данни в Европа напоследък", каза Александър Барадес, главен пазарен анализатор в IG France. Експертът добави, че инвеститорите вече се настройват към влиянието, което слабото евро ще окаже върху печалбите от износа.

Подобна тенденция се наблюдаваше и в Азия през вторник, когато фондовите борси отбелязаха спад поради данните за съставния индекс на мениджърските поръчки за Китай и еврозоната, който отчете най-лошото си представяне за последните пет месеца. Въпреки това японските облигации отбелязаха ръст до най-високото си ниво за последните 7 години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvanetza avatar :-|
    Borislav Valkov
    • + 2

    Цената на газта не е ли с компонента от цената на горивото?

    Нередност?
  • 2
    bvanetza avatar :-|
    Borislav Valkov
    • + 2

    Или ще минат с номера, че доларът е по- скъп?

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_

    Отдавна всички по веригата реагират светкавично при вдигане на котировките на фючърсните пазари и вдигат цената на горивото. А реакцията им при падането на котировките е много забавена и не е пропорционална.
    Като резултат - маржът целенасочено се увеличава. И това може да се установи твърде лесно. Има и сайтове за цените на бензина в БГ. Има си и широкодостъпне данни за котировките на петрола.

    Нередност?
Нов коментар