Чешката Rohlik е инвестирала още 500 хил. евро в българската eBag

Инвестицията е направена при пазарна оценка 17.8 млн. евро

Иван Александров    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският онлайн супермаркет eBag е получил още една инвестиция за 500 хил. евро от чешката Rohlik. Това е вторият транш от инвестицията на обща стойност 1 млн. евро, обявена през лятото на 2020 г., като eBag имаше възможност да избере дали да получи останалата сума или не. Общо Rohlik вече държи 7.63% от дружеството "Кънвиниънс". В него мажоритарен дял все още има основателят Иван Александров, а с миноритарни са още фондовете Eleven, HR Capital, MFG Invest, както и партньорът на Александров Ивайло Караманолев. Инвестицията е направена при оценка на eBag от 17.8 млн. евро.

Пред "Капитал" Александров коментира, че инвестицията ще отиде за допълнително разрастване на бизнеса. "Продължаваме да инвестираме в услугата и районите, които обслужваме, както и в капацитета ни. Всичко това изисква ресурс."

(Още по-) сезонен бизнес

Бизнесът на eBag обичайно е силно сезонен, с повече поръчки през зимата и по-малко през лятото. Заради коронавируса натоварването през изминалите месеци е станало още по-голямо. "Този период беше тежък по по-различен начин, отколкото предния пик около коронавируса. Нямахме проблеми с платформата, но добавихме много хора, които трябваше да влязат веднага в процесите", коментира още Александров. В момента в компанията работят 300 души, а през последните два месеца на 2020 г. са били наети 200 души, някои от които не са се задържали.

През последната година на пазара влязоха и няколко нови конкуренти - основно традиционни супермаркети, които започнаха да предлагат някои стоки онлайн. Според Александров вътрешните проучвания на eBag сочат, че компанията продължава да държи около 70% от целия пазар на онлайн търговия на хранителни стоки. "Услугите са различни, защото нашето портфолио спестява време да се ходи по специализирани магазини като месарници, млекарници, а от скоро и хлебопекарни. Продължаваме да растем най-много от всички", казва той.

Първоначално eBag правеше доставки само в София. Впоследствие бе добавен и Перник, а от октомври вече има доставки и към Пловдив. Компанията използва складовата си база в София за всички дестинации. Самият логистичен център продължава да се разширява, като от 1 април трябва да бъде добавено още едно складово помещение.

Александров казва, че към този момент eBag не търси допълнителни външни инвестиции. През тази година компанията ще се фокусира върху развитие на вече съществуващите пазари, а през 2022 г. е възможно и разширение по посока Черноморието. В този случай обаче Александров казва, че задължително би бил нужен нов склад в региона.