🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все повече местни власти в САЩ разрешават отглеждането на пилета в домашни условия

Регулациите в някои щати се облекчават

През последните няколко години големи американски градове, в това число Денвър и Сиатъл, разрешиха на хората да отглеждат пилета в дворовете си.
През последните няколко години големи американски градове, в това число Денвър и Сиатъл, разрешиха на хората да отглеждат пилета в дворовете си.
През последните няколко години големи американски градове, в това число Денвър и Сиатъл, разрешиха на хората да отглеждат пилета в дворовете си.    ©  Надежда Чипева
През последните няколко години големи американски градове, в това число Денвър и Сиатъл, разрешиха на хората да отглеждат пилета в дворовете си.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Все повече местни власти в САЩ приемат правила, разрешаващи на гражданите да отглеждат пилета в дворовете си. Фактът, че все повече градове се ориентират в тази посока, показва притесненията заради инфлацията на храните и недостига на яйца, съобщава Reason. Домашните пилета се ценят заради техните яйца, безплатния тор, както и способността да контролират популацията на дребните вредители, като например гъсеници. През последните няколко години големи американски градове, в това число Денвър и Сиатъл, разрешиха на хората да отглеждат пилета в дворовете си.

Отглеждането на пилета в домашни условия може да има и предизвикателства. Те могат да станат жертва на хищници като лисици, освен това могат да бъдат носители и да предават болести. Въпреки тези предизвикателства се отчита ръст в отглеждането на пилета. Окръг Стори, в щата Айова, е едно от местата, където се взимат мерки да се позволи на жителите да отглеждат пилета в своите дворове. Властите в окръг Сесил, щата Мериленд, също обмислят да разрешат отглеждането на кокошки. Тяхното предложение обаче ще забрани това да правят хората, живеещи в "градските жилищни райони". В Палатин, щата Илинойс, се обмислят реформи, които биха намалили значително регулаторните пречки, с които се сблъскват потенциалните собственици.

Въпреки очевидно подобряващата се обстановка много градове все още забраняват или силно ограничават отглеждането на домашни пилета. В началото на миналата година властите в Уелсборо, щата Пенсилвания, забраняват на местна двойка да отглеждат пилета в своя двор. Подобни забрани има и в Айова и Ню Хемпшир. През октомври властите в Итън Рапидс, щата Мичиган, съобщават на жена, чието семейство е отглеждало пилета от десетилетия, че трябва да премахне птиците от имота си или да бъде глобена с 500 долара. В началото на тази година новият план за зониране, който населението на град Утика, щата Ню Йорк, се надяваше да включва разпоредби за притежаване на пилета, не успява да влезе в сила.

Съществуват много добри причини да се подкрепя правата на хората да притежават и отглеждат пилета в собствените си дворове. Въпреки че както собствеността на пилета, така и регулаторните реформи са във възход, предизвикателството, пред което са изправени защитниците, е да обяснят ползите от това на хора, които не са склонни да го приемат.

Все още няма коментари
Нов коментар