Най-растящите компании в селското стопанство: Година на изпитания

Ефектите от коронакризата и сушата смениха профила на фирмите в класацията

2020 г. беше белязана от тежка суша в голяма част от страната, което се отрази на резултатите в зърнопроизводството
2020 г. беше белязана от тежка суша в голяма част от страната, което се отрази на резултатите в зърнопроизводството
2020 г. беше белязана от тежка суша в голяма част от страната, което се отрази на резултатите в зърнопроизводството    ©  Лили Тоушек
2020 г. беше белязана от тежка суша в голяма част от страната, което се отрази на резултатите в зърнопроизводството    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Разнородни. Така могат да се определят резултатите на малките и средните компании в сектора на селското стопанство през 2020 г., която се смята за една от най-лошите в сектора за последното десетилетие. Ефектите от корона кризата и тежката суша в голяма част от страната успяха да създадат трудности за голяма част от бизнеса, но и да помогнат на онези, които са по-малко засегнати от външните фактори. А в резултат секторната класация на най-динамичните малки и средни компании в "Гепард" за 2020 г. е със сменен профил.

Бизнес с утежняващи фактори

През 2020 г. се струпаха негативни фактори в селското стопанство, които предопределиха годината като една от най-лошите за сектора от много време насам. От една страна, пандемията и редицата ограничения в целия свят затвориха за дълго време продажбите в цели сегменти на търговията и туризма до степен, в която беше невъзможна реализацията на продукцията. Това най-много се забеляза през зимата и пролетта в сектора на зеленчукопроизводството и овощарството, когато заради неработещите пазари в цялата страна и ресторанти се стигна до нереализирана продукция и екзотични държавни предложения, като например задължение за търговските вериги да търгуват с българска стока.

Но това, което наистина влоши силно ситуацията в сектора, бе най-тежката суша от 6-7 години насам, която засегна огромна част от страната, включително ключовата за селското стопанство Добруджа. В резултат например реколтата от пшеница достигна скромните 4.3 млн. тона, което е спад с над 20% на годишна база и най-лошото ниво за последните седем години, а животновъдството бе изправено пред трудности с осигуряването на фуражи. Слабата реколта в Черноморския басейн, но и производители като Канада, донесе най-високите цени за пшеницата от 8 години. В началото на ноември на борсата в Чикаго котировките бяха 7.8 долара за бушел (27.2155 кг). Сделките FOB, които се сключваха на мeждународните пазари заедно заедно с фрахта, бяха около 370 - 380 долара за тон, което означава, че български производители може да продават на нива 490 - 500 лв. за тон, по данни на специализирания сайт "ЗърноБорса".

Голямото пренареждане

През последните години класацията на малките и средните динамични компании в сектора на селското стопанство беше доста разнородна и често нишова. Сред успешните примери за последните пет години попадаха стопанства от всякакви сфери, включително животновъдство, производство на някои от най-популярните за България плодове и зеленчуци като череши или краставици и домати, до сравнително бутикови индустрии като производство на шафран, различни видове билки и подправки, отглеждане на калифорнийски червеи и други. 2020 обаче е годината, в която обаче цели сегменти изчезнаха. Така например за разлика от предходни години в класацията на динамичните компании не попада нито едно дружество от сектора на лозарството, пчеларството и производството на семена и разсади. Секторът на етеричномаслените култури и билкарството, които присъстваха силно в предходни години, сега е представен само от едно дружество, а в животновъдството присъстват само фирми от двата най-развити сектора - свинеферми и птицеферми. Всъщност огромната част от стопанствата, които влизат в класацията за 2020 г., са фирми за производство и търговия на зърнени и маслодайни култури, които бяха значително по-слабо представени в предходни години. Част от тях са и от групи на големи производители. При някои от дружествата има и изпълнявани европейски проекти, довели до разширяване или модернизиране на производството.

Кой е на върха

Фактът, че зърненият сектор доминира в това издание на класацията, се потвърждава от топ 10 на най-динамичните малки и средни компании, в който седем от 10 компании произвеждат или търгуват с такава продукция.

Изключение от общата картина е лидерът "Акма трейд лимитид", който притежава свинеферма във видинското село Дунавци. Компанията, която е еднолична собственост на Мариан Гочев според данните в Търговския регистър, завършва 2020 г. с приходи 5.63 млн. лв. и загуба 234 хил. лв. Данните в регистъра на свинефермите в агенцията по храните показват, че към 2020 г. в дружеството има около 3 хил. животни. "Акма трейд лимитид" е и сред компаниите в тазгодишната класация, които имат европейски проекти. Справка в системата на фонд "Земеделие" показва, че за 2020 г. дружеството има усвоени 330 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони. Става въпрос за средства по най-атрактивните схеми за бизнеса - за инвестиции в земеделски стопанства и инвестиции в преработка на селскостопански продукти.

Всъщност свиневъдството е с най-противоречиви резултати за 2020 г. Африканската чума по свинете, която навлезе ударно в България през 2019 г. и успя да изтрие 20% от това производство, логично донесе сериозни загуби за част от фирмите в бранша, а за всички останали повиши драстично разходите. Но високите цени на пазара успяха да спасят общите приходи за сектора, като още през критичната 2019 г. приходите на топ 15 в сектора докосват половин милиард лева, което е ръст с над 50 млн. лв. за предходната година. През 2020 г. на пазара започна спад на цените, включително и покрай затворените заведения, които са важен канал за реализация на свинското месо, но фирмите, които успяха да се опазят от заболяването, са със сравнително добри резултати. В топ 30 на малките и средните компании в селското стопанство за 2020 г. има още две дружества от сектора на свиневъдството - "Цема" и "Геомекс".

Колкото до животновъдния сектор, през 2020 г. в топ 10 присъстват още три стопанства от него в общата класация. Става въпрос за дружествата "Чилик фарм", собственост на Румен Илиев, и "Птицеферма Цар Асен 2016" на Кязим Ахмедов, и двете работещи в сектора на птицевъдството. Именно в него е и единственото физическо лице в класацията - Калина Широкова, която също е собственик на птицеферма. Освен силното увеличение на приходите общото между трите фирми е и че за 2020 г. са завършили на печалба. В дружествата се вижда и ръст на наетия персонал. За финансовата 2020 г. "Птицеферма Цар Асен 2016" има усвоени над 416 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони, които са по мерките за инвестиции в стопанства и маркетинг, сочат данните на фонд "Земеделие".

Зърненият топ

За доминиращата през 2020 г. сред най-динамичните малки и средни компании група на фирми от зърнения сектор се виждат няколко тенденции: една част от фирмите са част от структурите на големи компании от бранша, а други работят в региони, където отражението на сушата бе по-слабо. Част от фирмите имат и смесен предмет на дейност, особено в търговския сектор, като при някои от компаниите доминират продажбите на семена и препарати за растителна защита. Преобладаващата част от фирмите в този сегмент са запазили или увеличили персонала си, като обичайно в сектора на зърнопроизводството сериозната част от процесите са механизирани.

През 2020 г. най-високо в класацията за динамични малки и средни компании от този сектор е варненското дружество "Ийстленд", еднолична собственост на Мария Елена Ненков според данните в Търговския регистър. За годината компанията увеличава приходите си с над 190% до 9.2 млн. лв., но завършва със загуба. В сферата на търговията с препарати за растителна защита най-динамичната малка и средна компания е дупнишкото дружество "Асбо агро", собственост на Асен Тошков и Божидар Сотиров. През 2019 г. компанията е започнала изграждане на складова база за съхранение на препарати в местното село Баланово, става ясно от регистъра на екоразрешителните към РИОСВ - Перник.

Все още няма коментари
Нов коментар