Инвеститори притискат собственика на Zara за пълна прозрачност на логистичната мрежа

Inditex твърди, че има въпросната информация, но до момента отказва да я сподели публично

Регулиращите органи и инвеститорите искат по-голяма прозрачност на логистичната мрежа, като конкретно модните търговци са под натиск да докажат, че във веригите им на доставки няма принудителен труд и работниците в шивашкия сектор получават достойно заплащане.
Регулиращите органи и инвеститорите искат по-голяма прозрачност на логистичната мрежа, като конкретно модните търговци са под натиск да докажат, че във веригите им на доставки няма принудителен труд и работниците в шивашкия сектор получават достойно заплащане.
Регулиращите органи и инвеститорите искат по-голяма прозрачност на логистичната мрежа, като конкретно модните търговци са под натиск да докажат, че във веригите им на доставки няма принудителен труд и работниците в шивашкия сектор получават достойно заплащане.    ©  Reuters
Регулиращите органи и инвеститорите искат по-голяма прозрачност на логистичната мрежа, като конкретно модните търговци са под натиск да докажат, че във веригите им на доставки няма принудителен труд и работниците в шивашкия сектор получават достойно заплащане.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Испанската компания Inditex е под натиск от инвеститори и регулаторни органи да предостави подробен списък с доставчици.
  • Компанията твърди, че проследява внимателно веригата за доставки, но до момента не е споделила конкретни данни публично.
  • Според експерти по-голямата прозрачност ще донесе повече инвестиции на модния гигант.

Инвеститори притискат Inditex - един от световните лидери в модната индустрия, да последва примера на конкурентите си H&M и Primark, като публикува списък с всички свои доставчици, така че управлението на рисковете във веригата на доставки да е по-лесно. За разлика от редица големи производители на дрехи обаче испанската компания, притежаваща брандове Zara и Zara Home, Bershka, Stradivarius, Oysho и др., не е предоставила въпросната информация, отбелязва Reuters.

Регулиращите органи и инвеститорите искат по-голяма прозрачност на логистичната мрежа, като конкретно модните търговци са под натиск да докажат, че във веригите им на доставки няма принудителен труд и работниците в шивашкия сектор получават достойно заплащане. В края на миналата година преди листването на китайската компания Shein на борсата в Ню Йорк модният гигант беше внимателно проверен от американските власти заради рискове във веригата на доставки.

В Европейския съюз разногласия спряха предложените правила, които изискват всички големи компании да разкриват дали логистичните мрежи вредят на околната среда или дали използват детски труд. При неспазване на изискванията глобите могат да достигат до 5% от приходите.

Представители на модната индустрия, сред които Adidas. Hugo Boss, H&M, Nike, Puma, M&S, вече публикуваха подобни списъци с използвани ресурси, включително имена и точни адреси на фабрики. Inditex, от друга страна, споделя годишно броя на доставчиците от 12 държави, но не дава никаква допълнителна информация за тях.

Нидерландският мениджър на активи MN обяснява пред Reuters, че акционерите, с които работят, биха искали да получат конкретни данни за доставчиците и географското местоположение на фабриките. "Въпреки че Inditex ни уверява, че разполага с тези данни, досега компанията не е разкрила информацията, за разлика от някои нейни колеги в индустрията, които публикуват подробни списъци", твърдят от MN.

MN води диалога на Inditex с Platform Living Wage Financials (PLWF), група от 20 институционални инвеститора с комбинирани управлявани активи от 6.58 трлн. евро. Работи за насърчаване на по-високи доходи за работниците в шивашката и обувната промишленост.

Inditex, който трябва да публикува годишните си резултати на 13 март, отказа да коментира исканията на инвеститорите за повече прозрачност.

"Inditex има ангажимент да поддържа високи стандарти в своята верига за доставки и вярва, че нашата водеща в индустрията система за проследяване, която ни дава максимална видимост на веригата за доставки, е ключова за това", заяви говорител на компанията.

Основателят на испанския моден гигант Амансио Ортега притежава 59% от акциите на компанията, а неговата дъщеря Сандра Ортега държи 5% - общата им нетна стойност е оценена на 69 млрд. долара. Въпреки опасенията относно веригата на доставки никой от големите акционери не смята да продава участието си в компанията, пише Reuters.

MN твърди, че през декември е посъветвал клиентите си да се откажат от акциите си в търговската верига TJX, която притежава Homesense и TK Maxx, и към 1 януари те са ги продали.

"По време на тригодишния ни ангажимент видяхме много малко подобрение в надлежната проверка на правата на човека в тяхната глобална верига за доставки", казва MN пред Reuters. TJX отговори, че през последните години е засилил своя кодекс за поведение на доставчиците и е разширил своята програма за одит на заводи.

Повече прозрачност

Inditex има споразумение с международната профсъюзна федерация IndustriALL, съгласно което ѝ предоставя пълния си списък с доставчици. Но IndustriALL иска от всички компании, включително Inditex, да предоставят по-подробна информация.

Know The Chain, инициатива за сравнителен анализ за компании и инвеститори за справяне с принудителния труд в логистичната мрежа, даде на Inditex по-нисък общ резултат в оценката си за 2023 г. в сравнение с тази от 2021 г.

"Компанията се насърчава да засили прозрачността на своите доставки, като разкрие пълен, а не частичен списък на своите преки доставчици", коментира Know The Chain.

Според някой инвеститори публикуването на конкретни фабрики, използвани от Inditex, може да увеличи конкуренцията за едни и същи доставчици. Данните на компанията от 2019 г. показват, че доставките от Китай са намалели, но са били увеличени от Бангладеш и Мароко. Не е посочено точно количество на купените стоки.

Грейс Су, портфолио мениджър в Clearbridge Investments, която държи акции на Inditex, споделя, че е поискала повече яснота за веригата за доставки.

"Това е много важно поради контрола на екологичното и социалното управление, труда и вложенията. А Inditex твърди, че е лидер в това отношение, следователно за тях е от огромно значение да разполагат с тази информация."

Прозрачността заедно с други фактори могат да повлияят положително на инвестиционните решения, коментира Мари Пейн, отговорен инвестиционен служител в акционера на Inditex Cardano.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд, който има акции за 1.4 млрд. долара в Inditex, заяви, че редовно работи с модния ритейлър относно управлението на риска във веригата на доставки, човешките права и прозрачност, но не предостави повече детайли. Фондът признава, че във веригата за доставки на испанската компания "има продължаващи предизвикателства, включително когато става въпрос за проследимост и докладване".