Торент "мобилизация"

Как да управляваме от разстояние своя софтуер за обмяна на файлове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интеграция с iPhone

Наскоро стана ясно, че собствениците на iPhone също ще могат да управляват торентите си от разстояние. Това се дължи на факта, че mUI е програмиран на езика PHP, което теоретично не поставя граници пред неговото разпространение сред всички мобилни телефони с браузър. По този начин се заобикалят забраните от Apple на iPhone да се инсталира софтуер, направен от други разработчици.

Досега само програми като Azureus и eMule позволяваха на своите потребители да контролират от дистанция тегленето на файлове чрез peer-to-peer технология. За жалост това не може да става от мобилни телефони и PDA устройства.

На 25 юли тази година обаче мобилната преграда бе преодоляна. Тогава стартира проектът mUI (mobile user interface), базиран на безплатния торент клиент ?Torrent. Той ви дава възможност да управлявате тегленето на файлове от клавиатурата на преносимия си телефон и се смята за революция в сферата на децентрализираната обмяна на данни в интернет.

За начало е необходимо да си изтеглите програмата от www.utorrent.com. Като размер този софтуер е сред най-малките "поддръжници" на Bittorrent протокола изобщо. За да се получи синхронизацията между компютър и мобилен телефон, трябва да изтеглите и WebUI - специален интерфейс, който ще намерите тук. След това избирате потребителско име и парола. За да изпробвате функциите на mUI, просто въведете www.utorrentmui.com в интернет браузъра на мобилния си телефон. На посочения адрес ви посреща диалогов прозорец, където трябва да попълните IP адреса на компютъра ви и споменатите вече име и парола. След натискане на бутона login в ръцете ви се предоставя

Пълен контрол над торент софтуера

инсталиран на вашия компютър. Можете да проверите колко време остава до изтеглянето на даден файл, да го паузирате или пък да спрете торента. Тези опции са още по-полезни, когато работите с няколко торента едновременно.

Проектът mUI е отворен и е дело на независим програмист от Норвегия. Неговото име е Синдре Сорхус и отначало е разработил програмата за лични цели. Впоследствие авторът решил, че може да я публикува за свободно ползване. Няколко дни след пускането на mUI по форумите тръгна мълвата, че всъщност норвежецът е хакер, който по този начин събира лични данни от наивници в интернет. Според слуха в програмния код на mUI има указание да се изпраща потребителска информация към автора Синдре Сорхус. Скоро след това тези обвинения бяха опровергани, като популярният сайт lifehacker.com дори пусна подробни указания за ползване на mUI.

До този момент обаче в продукта

Отсъстват важни опции

които тепърва ще бъдат адаптирани за мобилни телефони.

На първо място е възможността за публикуване на торенти в интернет. Проблемът се състои в това, че засега нито един тракер не е оптимизиран за достъп от мобилен телефон. Друг недостатък е, че все още не можете да прегледате съдържанието на торента от дисплея. Решение се търси и за създаване на търсачка, така че съдържанието на тракерите в мрежата да е достъпно и за телефони. Засега софтуерът mUI е приспособен само за компютри с версии на Windows, като се работи и по адаптирането му за MacOS. Трябва да се отбележи също, че всекидневно потребителите изпращат съобщения за грешки и решения за по-ефективна работа на mUI, така че скоро може да се очаква подобрена функционалност.

В настъплението на торентите към мобилните устройства mUI представлява сериозен пробив. Оттук нататък само една крачка ни дели от създаването на пълнокръвен торент софтуер, който да работи с мобилен телефон.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    phil.georgiev

    ех... само за win... :)
    под linux отдавна може да се ползва http://www.torrentflux.com/ - php, open source, топла вода... :D
    http://ktorrent.org/ пък си е страхотен торент клиент (не ни трябва микроторент), който от известно време има и web интервейс...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    s60

    има самостоятелен торент клиент за мобилни телефони с Symbian OS. Казва се SymTorrent, разработка на унгарски университет по нещо си. той по-скоро си заслужава писнането а не remote control na pc торент клиента, защото това го има от наистина много време.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Jonson

    "Тази година полупроводници, догодина цели проводници"
    Тази велика мисъл на един наш бивш държавник под различни форми се повтаря от век на век и от журналист на журналист.
    "Оттук нататък само една крачка ни дели от създаването на пълнокръвен торент софтуер, който да работи с мобилен телефон."
    За сведение на автора на тези блестящи редове първо бих казал, че торент клиент за мобилни телефони съществува и то не от скоро. В случай, че на, хм ... журналистът му е известна търсачката Google и какво върши тя, нека рискува със следния въпрос "torrent for symbian". Торент клиентът за мобилен телефон, макар да и да ги има, е абсолютно безмислен софтуер заради цената мобилния интернет. Да източиш един 700MB диск с каквото и да е би струвало хиляди левове при актуалните цени на операторите. Смисълът на разглежданата програма е отдалечен контрол над компютъра, който точи торентите през ценово изгодна връзка. Всъщност всичко това само частично решение, доколкото има vnc клиент за мобилни телефони, с който може да се управлява целия компютър - както торент клиента, така и всяка друга програма. Но моля ви, не казвайте това на автора на тази статия, защото ще чуем "Оттук нататък само една крачка ни дели от създаването на пълнокръвен преносим компютър"

    Нередност?
Нов коментар