Хлябът - скъп, торенти - няма

Мистериозните проблеми в работата на Арена и Замунда пак събудиха спора легални ли са торент тракерите

Елиан Гешев, собственик на сайта www.arenabg.com.
Елиан Гешев, собственик на сайта www.arenabg.com.
Елиан Гешев, собственик на сайта www.arenabg.com.    ©  Надежда Чипева
Елиан Гешев, собственик на сайта www.arenabg.com.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петък вечер, 21 януари. Неразумен потребител на торент сайтовете Арена (www.arenabg.com) и Замунда (www.zamunda.net) споделя със света любимата си песен на Веселин Маринов - "Нашата полиция". Интересът към хитовото парче е толкова голям, че един заблуден линк, незнайно как, попада в скайпа на вътрешния министър Цветан Цветанов. Минута по-късно той вече се е обадил на шефа на отдела за борба с киберпрестъпления в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев. Инструкцията е сайтовете да бъдат "свалени" незабавно...

Всичко това, разбира се, не е вярно. Това е само една от шеговитите интерпретации след мистериозното прекъсване на достъпа до Замунда и нарушената функционалност на Арена от миналите петък и събота. Привържениците на свободното споделяне на файлове в интернет (които са най-малко 2 млн. в България - регистрирани основно в Арена и Замунда) се забавляваха с тази история през уикенда, докато се опитваха да разберат какво точно се случва с техните любими сайтове. Импровизациите по темата продължиха и през седмицата, приемайки далеч по-сериозен вид.

Развален телефон

Това, което със сигурност може да се каже, е, че миналия петък около 23 часа достъпът на потребители до Замунда е напълно спрян. Малко по-късно конкурентният торент тракер Арена започва да има проблеми с нормалното си функциониране. В резултат достъпът на част от потребителите на сайта е ограничен. През целия уикенд и двата сайта не работят стабилно.

Оттук нататък започват предположенията, чиято обединяваща черта е липсата на каквито и да е солидни аргументи и доказателства, които да ги подкрепят, от една страна, и, от друга - конспиративното им звучене, което още повече засилва лавинообразното им разпространение онлайн.

Очертаха се три основни и по-скоро трудно доказуеми тези:

Конспирация 1: Проблемите на Арена и Замунда са следствие на целенасочена кибератака.

Това беше първият опит за обяснение на случващото се. Все още от Арена продължават да твърдят, че е имало такава атака срещу тях и Замунда. Информацията на администраторите на сайта, която бе потвърдена пред "Капитал" от собственика му Елиан Гешев, е, че за целта е използван скрипт, стартиран едновременно от 50 български мрежи.

"Капитал" се допита до телекомуникационни специалисти и системни администратори, които обясниха, че единственият начин да проверим това твърдение е от Арена да изпратят някаква конкретика кои са мрежите, откъдето е дошла атаката. Елиан Гешев отказа да даде такава информация с аргумента, че ако тя стане публична, обществото около Арена може да се опита да контраатакува с DOS-атаки и после пак той да бъде обвинен. "Капитал" разполага с информация от два независими източника, които твърдят, че проблемът при Замунда всъщност е бил технически, а Арена е започнала да изпитва затруднения да функционира нормално вследствие на пренасочения трафик.

Конспирация 2: Зад атаката стои Явор Колев и "Съветът за защита на интелектуалната собственост" към Министерството на културата.

Тази информация беше разпространена от сайта blitz.bg. После се оказа, че няма нищо подобно. Разбира се, и Явор Колев категорично отрече да има нещо общо с проблемите на сайтовете. "Ако провеждаме такава акция, това ще бъде официално оповестено", беше неговият коментар.

Впоследствие и Елиан Гешев каза за "Капитал", че "съветът няма нищо общо".

Слухът, че зад атаките стои Явор Колев, също увисна във въздуха. На пресконференцията, организирана в четвъртък, обаче Гешев не посочи конкретен източник на евентуалната атака. Изложи само предположения, които е прочел във форума на сайта си.

Конспирация 3: Зад атаката стои Юри Митев - собственик на сайта Дата.бг - www.data.bg.>

"По никакъв начин не мога да си обясня защо намесват мен и сайта ми в това", коментира Юри Митев, собственик и управител на Дата.бг за "Капитал". "Най-малкото двата сайта нямат нищо общо. Ние дори нямаме торенти. Аз каква полза мога да имам. Като падне Замунда, хората отиват в Арена, а не при нас", добавя Митев.

Обвиненията към Митев идват отново от форума на Арена. При това от анонимен по същество автор, наречен payforfree. Гешев обяснява, че това е административен акаунт, през който може да пишат всички администратори на сайта. Тоест не можем да разберем кой конкретно стои зад обвиненията.

От друга страна, Гешев сподели с "Капитал" своите съмнения относно законноста на услугите, които предлагат в Дата.бг. От Дата.бг, разбира се, контрираха, че услугите им са 100% законни.

Видно е, че и в трите сценария има сериозни пропуски, които ни накараха да погледнем

Отвъд очевидното

След като два източника на "Капитал" потвърдиха, че Замунда е имал технически проблем в петък и вероятно това е причината за падането на сайта и проблемите на Арена, защо от Арена продължават да поддържат тезата за кибератака, без да разпространяват доказателства, които да я потвърдят? По всяка вероятност с този ход Елиан Гешев се опитва да изпревари предстоящ удар на ГДБОП срещу неговия сайт, който сам твърди, че ще се случи съвсем скоро. По този начин той може да спечели на своя страна общественото мнение и одобрението на хората. По този начин той започна в аванс имиджова контраатака срещу МВР.

По време на пресконференцията, която Гешев даде в четвъртък, той сподели своите притеснения, че "Съветът за защита на интелектуалната собственост към Министерствовото на културата планира заедно с ГДБОП международна акция срещу българските торент сайтове". Според него тази акция е планирана за края на януари - началото на февруари. Как и откъде Гешев е получил информацията за подобна акция - не става ясно. Сигурно е обаче, че не е имал пряк контакт с нейни представители, твърди самият той.

Ако приемем, че информацията за предстояща акция, която ние не успяхме да потвърдим от друго място, е вярна, то собственикът на сайта Арена възобновява спора за законността на споделянето на информация в интернет в един много удобен за него момент.

В допълнение

това е и сериозна реклама за сайта. Арена губи позиции през последните години за сметка на Замунда и това се потвърждава и от нейния собственик. Основната причина е, че сайтът се опитва да е в максимално добри отношения с правоносителите (представителите на филмови и музикални компании) и да ограничи споделяното на съдържание с неуредени авторски права до минимум. За целта е създадена специална конзола/интерфейс за правоносители, която позволява те да трият торенти дистанционно. В резултат на сайта има по-малко нелегално съдържание в сравнение със Замунда, където се качват повече файлове. Съответно посетителите на Арена намаляват. През последните няколко дни обаче посещенията на сайта се покачват значително.

Опит за повторна легитимация

Сайтове като Арена, Замунда и Дата.бг се издържат предимно от реклами. В отчетите на фирмата, обслужваща рекламите на Арена, е посочена печалба от 35 хил. лв. за 2009. Юри Митев от Дата.бг коментира, че сайтът му едва ли не работи на загуба. Въпреки че няма икономическа логика, на теория може и да е така. А ако не е - работа на данъчните служби е да установят това. Твърденията на Явор Колев например за приходите на сайтовете сериозно се променят през годините - първо 1.5 млн. лв. на месец, след това 300 хил. лв. на месец, докато се стигне до 15 хил. лв. на месец.

Факт е обаче, че преди няколко години българският интернет не беше кой знае колко развит и нямаше много възможности за достигане до голяма аудитория. Сега ситуацията е друга, конкуренцията за рекламодателите онлайн става все по-свирепа. А горепосочените сайтове все още се ползват с лош имидж в голяма степен и заради заканите и действията на Явор Колев.

Очевидно е, че Арена и Дата.бг се опитват да се легитимират като места, "чисти" от съдържание със спорни авторски права. Може би именно затова и сега прехвърчат искрите между двата сайта. Замунда от своя страна пък е толкова на тъмно, че дори не полага никакви усилия да съдейства на правоносителите. Сайтът предпочита да действа на принципа на PirateBay (никакъв диалог с правоносители), за да запазва високо ниво на посещаемост, респективно - повече рекламни приходи.

Изводи

Проблемът в случая идва от пълната неяснота дали торент тракерите в България са законни или не. На този въпрос по целия свят няма еднозначен отговор, но тук кашата е още по-голяма. Принципната постановка е, че торентите са само средство и ако някой го използва за разпространение на незаконно съдържание (а това е масово), по-скоро вината е в него. Тук всички усилия са насочени срещу самите тракери, но те са по-скоро кампанийни и доста спорни. Иначе е крайно време да има яснота по въпроса със споделянето на съдържание - законно ли е то в България или не. Ако е, защо тогава се насажда виждането, че не е? Ако не е, защо тогава не се предприемат адекватни мерки?

81 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 34
    • + 79

    основната причина Арена да губи потребители за сметка на Замунда изобщо не е това, че от време на време свалят някой филм заради права - а просто заради грозния черен интерфейс и бодящите очите икони (тия за възраст) и факта, че няма правила за оформяне на торентите (каквито има в замунда), а всеки ъплоудър си прави каквото му хрумне като дизайн с разхвърляна информация и разни бляскави, мърдащи картинки (имдб, тиймовете).

    Направете дизайна семпъл и щадящ окото и няма да губите потребители.

    Нередност?
  • 2
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 10
    • + 74

    Не е заради дизайна. На мен например ми харесва тъмен фон със светли букви. Рекламите им и фрапиращите картинки не ги виждам защото са блокирани. Като не намирам нещо в единия го търся в другия тракер.

    Нередност?
  • 3
    shemmy avatar :-|
    Commentator
    • - 70
    • + 13

    материалът е супер, с изключение на две неща:

    1.) "Причина за това са преследването на отделни потребители" - кога в БГ са преследвани отделни потребители? Никога - за разлика от другите места, където това се прави и се налагат с "възпитателна цел" огромни глоби на майката на детето, което е свалило 2 филма и 20 мп3-ки, например. това може би е голямата грешка в БГ - не се преследват отделните потребители, за да се разбере дали има нещо нередно :)

    2.) за нелегалността - торент тракерите като технология - те няма как да са нелегални. но 90+ % от съдържанието, което се намира чрез тях се разпространява нелегално - според българското, международното и европейското право това е нарушение. реално най-голяма отговорност носим ние потребителите, тъй като ние извършваме физически "нарушението на закона" и дори "престъплението", според чл. 172а на БГ наказателния кодекс. На собствениците на тракерите в някои (вече доста) страни им доказва вина за "facilitating (подпомагане или как ще се преведе?) извършването на престъпления срещи интелектуалната собственост". Повечето предпочитат да правят това (четох якъде, че на 8 февруари има дело срещу Гешев), защото е трудно да се определи кой реален човек стои зад всяко нарушаващо закона АйПи.

    не е чак толкова сложно :)

    Нередност?
  • 4
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • - 5
    • + 9

    (lat)
    Ne panem et circenses
    ..graviora manent

    Нередност?
  • 5
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 2
    • + 54

    Замунда и арена имат доста различно съдържание и добра стуктурираност и подредба на съдържанието взависимост това което търсите в повечето случаи ако го няма нещо в единият в другият ще го намерите с сигурност .Относно свръхвисококачествена медия Blue RAY първи ти явно не гледш такива неща но в арената са повече да те светна Нито един от двата торент сайта не е спирал да работи просто трафика е бил извънреден в някои часове и някои потребители са увиснали .Нсбоп няма начин да свали сървъри които физически не са разположени на територията на бг нито на ЕС така че стига
    Естествено ако въведат закон за това ISP да предоставя данните на потребителя тогава вече би било проблем но единствено доколкото ISP вижда че сваляте наистина торент .По принцип вградено криптиране в Торент клиентите трябва да ви е включено което криптира трафика и ISP вече вижда голям трафик но не и от какво точно докато не декриптира трафика не знае дали е песен или филм или просто нещо си там
    още по добре е криптиране на торент клиента + сваляне на торента допълнително през криптиран VPN тунел .
    но това разбира се всичко единствено в случай че Цветанов реши да накара ISP тата да докладват

    Нередност?
  • 6
    merankol avatar :-|
    Stoyan Tonev Dimitrov
    • - 3
    • + 19

    Ей, капитал за бой сте. Пак сте насрали коментарите нещо. 10 мин си играя да пиша и накрая в кошчето. Браузъра ми:
    Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.7.62 Version/11.00

    Нередност?
  • 7
    merankol avatar :-|
    Stoyan Tonev Dimitrov
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#5] от "Seola":

    Пише го в статията - DDoS. Не значи, че се е случило.

    Нередност?
  • 8
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 1
    • + 56

    "Факт е обаче, че преди няколко години българският интернет не беше кой знае колко развит и нямаше много възможности за достигане до голяма аудитория."

    Е, точно това не е факт. Интернет не беше много развит преди 10 години. А преди няколко години, през 2006-та бяха около 2 милиона - малко над 29% от населението (по данни на Интернет общество).
    През 2007-ма потребителите бяха 2,5 милиона . Тоест около 33% от хората на възраст между 15 и 69 години (по данни на БАИТ).
    През 2008-ма станаха над 3 милиона по данни изнесени във ВАШИЯ вестник.

    Е, как да е нямало възможности за достигане до голяма аудитория? На всички избори през последните 20 години, втората политическа сила биваше избрана с между 17 и 19 процента. А тук имате 29% и пишете "не беше кой знае колко развит".

    Не ви ли е страх по време на медийна криза, да пращате такива глупости на редактора си?

    Нередност?
  • 9
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 3
    • + 38

    До коментар [#3] от "Commentator":

    Или грешиш, или заблужадаваш умишлено.
    При една от първите атаки на ГДБОП бяха арестувани няколко от най-активните потребители на Арена. Бяха иззети конфикурациите и дисковете им, които май така и не си получиха обратно.
    Тогава по форумите беше пълно с раярени юристи, които даваха точни инструкции, подкрепени с цитати на закони, за в случай че качулки ти потропат на вратата.
    И може би точно това възспря ГДБОП от по-нататъчни безчинства.

    Колкото до чл 172 - ето го

    "(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева."

    Така че и тук лееееко си преиначил истината ;)
    Сега трябва ли да разяснявам пред всички разликата между качеството на звук и картина на Xvid формата и това на AUDIO и VIDEO_ТS?
    Нещата са наистина прости - трябва да е разрешен за споделяне само Xvid, но дори и това не устройва разпространителските компании.

    Нередност?
  • 10
    dimiterptsvetkov avatar :-P
    uran
    • - 7
    • + 60

    "Хлябът - скъп, торенти - няма"

    ... и жената вече не дава ... ше се мре ...

    Нередност?
Нов коментар