НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Какво идва след торентите

Обмяната на данни в интернет става все по-децентрализирана и трудна за блокиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвсем скоро торент тракерът на Pirate Bay вече ще е в историята. Оттук нататък неговите създатели ще преминат към т.нар. магнитни линкове. Технологията за обмен на данни е достатъчно напреднала, така че тракерът вече е излишен посредник, смятат създателите на Pirate Bay.

Магнитните линкове не са нещо ново, вече няколко тракера ги използват паралелно с торентите. PirateBay обаче е първият голям сайт, който залага цялото си бъдеще на тях.

Промяната ще е по-скоро еволюционна. Торентите няма да изчезнат в скоро време, а ще стоят редом до алтернативните магнитни линкове. Съвременните торент софтуери поддържат използването им, така че потребителите не могат да очакват затруднения с тях. Те се отварят директно в uTorrent и Vuze, а някои други подобни програми изискват добавка.

Преди да затънете в блатото на технологичните термини, нека най-просто опишем разликите между торентите и магнитните линкове. В момента теглите торент от сайт, наречен тракер, и на негова база торент софтуерът създава т.нар. отпечатък. След това програмата започва да търси в тракера адресите на хората, към които после се свързвате и теглите файлове. Вместо това обаче може да се компилира магнитен линк, който търси по съдържание.

Магнитните линкове не заместват напълно торентите. Последните все още са необходими в рояка потребители, така че да има теглене. Най-важното обаче е, че софтуерът открива необходимите потребители без помощта на тракера и започва обмен на данни.

За да бъде още по-автономна тази система, се използва мрежата DHT (Distributed hash table). Тя е нещо като интернет в рамките на интернет. При нея няма един централен регулировчик, какъвто е тракерът.

В съчетание с DHT Pirate Bay ще използва и PEX (Peer Exchange) - технология за намиране на потребители отвъд свързаните към тракера. В DHT мрежата не се разменят данни за съдържанието или дори наименованието на торентите, така че системата ще става все по-трудна за следене и изключване.

Създателите на Pirate Bay са подсъдими в дело за насърчаване обмена на съдържание с неуредени права. Те бяха признати за виновни на първа инстанция, а обжалването е насрочено за следващото лято. Преди месеци те опитаха да продадат тракера за $7.8  млн., но купувачът GLobal Gaming Factory X не успя да намери финансиране за сделката. Очевидно това е следващата стъпка, с която четиримата шведи искат да намалят до минимум своята отговорност за торент тракера.

Създателите на PirateBay ще лобират пред останалите тракери, така че те също да ги последват с внедряванато на споменатите технологии. "Mininova използва магнитни линкове от две години", коментира за "Капитал" Ерик Дубелбоер, президент на големия холандски торент индекс. "Ние също искаме да интегрираме DHT за целите на статистиката, но засега е доста трудно да внедрим системата", допълни той.

Mininova има над 3 млн. потребители месечно и доскоро беше най-големият подобен сайт в света. Преди дни съдебно решение в Холандия постанови, че индексът трябва да изтрие всички торенти, насочващи потребителите към нелегално съдържание. Остават само тези, качени от одобрени потребители на Mininova. Екипът обжалва и ако обори решението на втора инстанция, е готов да върне торентите.

"Мисля, че PEX, DHT и магнитните линкове ще играят все по-важна роля в бъдеще", коментира за "Капитал" Майкъл Кериър, професор по право в "Рутгърс". "Технологиите, които не разчитат на централен сървър, ще предложат алтернатива, когато тракерът не работи. Освен това ще е по-трудно за носителите на авторски права да блокират разпространението на данни", допълни той.

"Не вярвам тези технологии да предлагат по-добра юридическа защита от торентите - те също са метаданни, свързващи със съдържание, обменяно чрез peer-to-peer", каза за "Капитал" Гари Фунг, създател на isoHunt, един от най-големите торент тракери в света. Неговата мрежа от сайтове привлича всеки месец почти 30 млн. уникални посетители. "Тракерите, децентрализирани или не, са мрежи, които трябва да бъдат квалифицирани като интернет доставчици според много юрисдикции по света", убеден е Гари Фънг.

Бизнес моделът на повечето торент тракери е класически - те генерират много посещения и се издържат от продажба на онлайн реклама. Преди два месеца обаче Zamunda, третият най-популярен български сайт според официалните данни на Европейската комисия, и рекламната мрежа EasyTrader прекратиха своето дългогодишно сътрудничество.

Сега Zamunda продава директно реклама, като площите на сайта са заети на 100%, каза за "Капитал" Иван Иванчев от EasyTrader. Според него е мит, че голям брой хора обменят файлове чрез тракерите. По-скоро в Zamunda има около сто активни потребители, които качват най-много съдържание, твъди Иван Иванчев. Собствениците на Arena и Zamunda не пожелаха да коментират темата за  "Капитал".

Едно нещо обаче е сигурно - технологиите напредват и торент тракерите ще стават все по-децентрализирани. Така че за носителите на авторски права ще става все по-трудно да блокират обмена на данни.

Регулаторният натиск също изглежда потушен, поне в ЕС. Според скорошно изказване на еврокомисаря Вивиан Рединг изключването на достъпа до интернет като мярка за борба с онлайн пиратството трябва да се прилага само след съдебна санкция под съдебен надзор. Тя каза това в предупреждение до испанското правителство, което обмисля дали да не въведе суровата мярка, но може да очаква проблеми с ЕС заради това.

Интернет доставчиците в Ирландия също са в деликатна ситуация. Там бе постигнато частно споразумение между голям местен телеком и носителите на авторски права. То не предвижда съдебна санкция, но за момента няма изключени потребители. Засега.

-----

Ново (29.11/17:00): След редакционното приключване на "Капитал" получихме отговори на нашето запитване до Саймън Морис, вицепрезидент "Маркетинг и продукти" в BitTorrent. Това е компанията, която разработва едноименния софтуер и е собственик на uTorrent. Нейните уникални потребители са около 57 млн. по собствени данни. Ето част от отговорите на Саймън Морис:

- Ще зависи ли бъдещето на обмена на данни все повече от DHT, PEX и магнитните линкове? Очаквате ли другите тракери също да последват Pirate Bay?

- Всички те са оптимизациии на торент технологията, които съществуват от известно време и вече са доста разпространени. Не знам дали останалите тракери ще последват Pirate Bay. Смятам, че сървърните технологии ще продълаят да играят важна роля в бъдеще в екосистемата на BitTorrent.

- Трябва ли хората да се притесняват от европейските регулации на интернет?

- Всяка регулация, която е създадена да сдържа иновацията и да окопова исторически играчи, е страшна. Но искаме интернет да расте, тогава мрежовите администратори трябва да могат да управляват своите мрежи. А ако искаме развлекателната индустрия да продължи да ни забавлява, тя се нуждае от модел, по който да печели.

-----

LegalTorrents е торент-индекс с лицензирано съдържание. Свързахме се с Джонатан Дуган от екипа на Matson Systems, поддържащ сайта. Ето какво ни написа той: "През последните 10-20 години сме свидели на революция в комуникационната технология и достъпа до нея, която ще бъде още по-значителна в следващите 10-20 години.

Относно черния пазар, необходима е рационална дискусия за баланса между това, което е най-добре за създателите на съдържание и кое е най-полезно за останалата част от обществото. Необходима е преоценка за това какво значат авторските права в цифровата епоха и как законодателството да настигне новите технологии.

За жалост не индивидуалните създатели на съдържание провокират промените в законите, а огромните корпорации, най-вече от САЩ. Не студията би трябвало да лобират за силни закони за защита на интелектуалната собственост. Това е по-скоро работа на изпълнителите, авторите и другите творци".

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Спиро
    • - 2
    • + 20

    Какво може да последва - цялостно криптиране на трафика - и на заявките, и на самия download/upload.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Милен
    • - 1
    • + 8

    Да, просто ще минем на VPN-ни.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Bobi
    • - 1
    • + 4

    Някой може ли да ми каже защо от една седмица от чужбина не може да се влиза в Замунда??

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-?
    re
    • - 2
    • + 4

    За Замунда/Zamunda

    Неофициално, но от сигурен източник излезе информация, че правят ъпгрейд и затова няма достъп от чужбина.


    Относно статията

    Не мога да разбера след като интернет скоростите вече са в пъти по-добри от периода в който възникна голямото теглене на мп3-ки, защо никой не обръща внимание на онлайн p2p телевизонното излъчване, което на всичко отгоре е безплатен еквивалент на pay per view. Виж Joost.com

    Нередност?
  • 5
    zaza avatar :-|
    zaza
    • + 5

    Относно статията - нещо така и не ми става ясно... от всички статии коментиращи събитието... Какво ще замени тракерите?

    DHT и Peer exchange съществува и в момента. Но към настоящия момент то не замества тракерите, а ги подпомага. Изтегляш торент от един сайт, но не е задължително потребителите изтеглили го от същия сайт да го сийдват. По този начин ти можеш да си го теглиш от потребителите на кой да е сайт. До тук всичко е ясно.

    От къде обаче потребителите ще теглят торентите като връзка към информацията?

    Чрез тази технология се спасява информацията при затварянето на един тракер и отварянето на друг. При спирането на demonoid доста продължително време потребителите продължаваха да сийдват или да си доизтеглят торентите от други пиъри. От къде обаче ще се появят торентите?

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    do zaza
    • + 7


    Ще има възможност за търсене по име на файла. Проблемът обаче е същия който беше и с магарето и dc - ще се появят много сийдъри на сходнифайлове и няма да има централизиран механизъм за премахване на тези с лошо качество, нито ще може да се разчита на коментари от други потребители.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Случаен...
    • - 15
    • + 32

    С торент-тракерите има тънък момент, който прави отношението ми нееднозначно. Обменът на съдържание с неуредени права е незаконно към този момент, но нормативната база е остаряла и не отговоря на новите реалности. Трудно може да се нарече приложима към днешна дата норма, чийто принципи са положени по времето, когато компютърът е бил екзотика дори в научните лаборатории. От друга страна притежателите на сродни на авторските права (да бъдем коректни с термините, никой не е оспорил правото на автора/авторите) все още не са разбрали пред какво предизвикателство е изправен бизнесът им и докато се опитват да задържат прогреса печалбите им не само ще се свиват, но и ще продължат да предизвикват омразата на масовия потребител.

    Некомерсиалния обмен на съдържание между потребители не нарушава съществено принципа по който функционират библиотеките или по който приятели разменят книги, грамофонни плочи и т.н. като аналогията лесно може да бъде разширена и с други примери.

    Когато става дума за комерсиални торент-тракери, какъвто е Замунда.нет, е нарушен не само законът, но и съществен принцип на свободния обмен - неговият нетърговски характер. Не само е незаконно, но и неморално да печелиш на чужд гръб. Ако собствениците на Замунда (или който и да е друг комерсиален тракер) премахнат рекламите и позволят свободен достъп, без регистрация и други ограничения, бих се подписал в тяхна защита с двете си ръце. Но да пробутваш реклама предоставяйки лимитиран достъп до съдържание, на което не си собственик, вече е престъпление не само законово, но и морално.

    Заблуда е, че системите за обмен на файлове не могат да бъдат спрени. Торент-тракер се инсталира лесно, но ще го използват администраторът му и още 20-тина души. Подобна мрежа не само не би предизвикала сериозен интерес, но и от опит мога да кажа, че не работи. Торент-тракер, разчитащ на 20 души (или дори 100-200), незанимаващи се професионално с ъплоуд на съдържание могат да просъществуват седмица-две, не повече. Ако някой има желание да провери, нека предвиди сървър, да предостави E-mail за контакт и ще му инсталирам тракер.

    Резултатът от комерсиалните тракери на пръв поглед е по-скоро положителен за потребителя и затова мненията в тяха защита са много и категорични. Ползата обаче е най-малкото силно хипотетична или поне условна. Когато се сблъскате със сайт, който предоставя достъп до собствено съдържание или услуга срещу заплащане имайте предвид, че е много вероятно собствениците на същият този платен сайт да са прибегнали до директните плащания след като неуспешно са се опитвали да продадат рекламните си площи на приемлива цена.

    Големият проблем е, че някой, който никога не е положил труд да създаде нещо (замунда предствлява готова платформа, браво на системния им администратор, но нито системата е тяхна разработка, нито съдържанието) колкото и сериозни да са разходите му за сървър, трафик и поддръжка със сигурност може да си позволи да предложи реклама на безумно ниска цена след като отсъства основния разход - създаване на съдържание. Правейки дъмпинг на пазара на рекламата торент-тракерите ощетяват не само собствениците на съдържание, но и неизброимо число притежатели на сайтове. Те от своя страна забавят развитието на сайтовете си или избират другия вариант - платеният достъп, който в никакъв случай не е желано решение. В крайна сметка, колкото и невероятно да звучи от бизнеса със "свободен" обмен на съдържание губи потребителят.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    й
    • - 5
    • + 14

    До коментар [#7] от "Случаен...":

    добре започна, но на края се изложи

    Нередност?
  • 9
    wowbagger avatar :-|
    wowbagger
    • + 17

    Децентрализираното споделяне на съдържание е средство, чиято популярност недвусмислено показва проблем с досегашните начини на възмездяване на електронните продукти.

    Ако ползваме сравнението със заемането на книги, то публичните библиотеки не са довели до фалит на издателствата, а са балансили цените на книгите им.
    Проблемът е в недостига на публични библиотеки за електронно съдържание, с отчисления за права (... и тук google се усетиха първи :)). Този вакуум се запълва с "черни" библиотеки, които също струват пари, т.е. трябва да продават вход или реклама.
    Пътят е не в затварянето им с полиция, а в изместването/превръщането им от/в публични такива.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    hamster
    • + 13

    "Магнитния линк" представлява хеш на файл (както при торентите), и се ползва за търсене в p2p мрежи. Нищо не пречи да се публикува на сайт, и да се коментира качеството на съдържанието, така че тревогите на #6 са неоснователни.

    Доколкото хеша е идентификатор (както името, md5 сумата електронния подпис и т.н.), а не адрес, от който нещо да се тегли, борбата с него ще е крайно главоболна. "Махнете от сайта си числото D0B8B407E8A3D4B75EE9C10147266B89" - не звучи, нали? Но притежателите на авторски права ще се опитат, разбира се...

    Нередност?
Нов коментар