Уважаеми пирати, наблюдаваме ви...

Интернет доставчиците във Великобритания ще изпращат предупредителни писма на потребителите, теглещи нелегално съдържание

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвсем скоро хиляди британци ще получат в своята поща честитка с не много приятно съдържание. Писмата ще съдържат възпитано, но сериозно предупреждение към всички потребители, които обменят онлайн музика с нарушени авторски права. Мярката идва в резултат на споразумение, подписано в края на юли между шестте най-големи интернет доставчици на Острова и представителите на британската звукозаписна индустрия (BPI). Целта е обмяната на пиратска музика във Великобритания да бъде намалена значително, съобщава Би Би Си.

Why So Serious?

Над шест милиона британци теглят любимата си музика от интернет, без да плащат за това, съобщава вестник International Herald Tribune. Най-често става въпрос за младежи, които рядко обръщат внимание на юридически термини като авторски права. Сега обаче техните родители ще бъдат неприятно изненадани, като научат какво правят децата им в уебпространството. Активните участници в нелегалния обмен на файлове използват програми, тип peer-to-peer, като eDonkey и DC++. В това число попадат и торент-софтуери като Bitcomet, uTorrent и други подобни програмни продукти, чиито имена са мръсни думи за световната развлекателна индустрия и й носят загуби в размер на милиарди всяка година. За потребителите пък това е най-лесният начин да притежават филмите, музиката и игрите, които искат.

Настоящото споразумение вероятно няма да е просто поредните силни думи, които ще останат на хартия, и за това говорят две неща. Първият сериозен фактор е прякото включване на най-големите интернет доставчици на Острова - BT, Virgin Media, Orange, Tiscali, Sky и Carphone Warehouse. Немислимото допреди години сътрудничество отбелязва важна промяна в досегашната позиция на телекомите, а именно, че те не са отговорни за поведението на своите клиенти онлайн. В случая не бива да се пропуска и съществената роля на британското правителство. Силният натиск в лицето на регулатора Ofcom също се оказва решителен за капитулацията на доставчиците пред исканията на BPI, отбелязва сайтът pcpro.co.uk.

Как ще работи механизмът? BPI изпраща до интернет доставчика списък от IP адреси, за които е установила със свои методи, че извършват обмен на пиратски файлове. Става дума за уникалния номер, с който вашият компютър се идентифицира пред другите, докато браузвате в интернет. Мислете за него като за регистрационния номер на вашия личен автомобил. След като получи заявката от BPI, интернет доставчикът идентифицира точно кой клиент стои зад IP адреса и му изпраща съвсем на сериозно предупредително писмо. За леко утешение на потребителите на торенти BPI няма да получава истинските имена на нарушителите и така няма да може да започне срещу тях персонални съдебни дела - любима практика на американската звукозаписна индустрия (RIAA).

Дали мерките ще стреснат потребителите? Проучване на британската адвокатска кантора Wiggin, специализирана в медийното право, показва, че 70% от хората, обменящи пиратска музика нелегално чрез peer-to-peer, ще спрат да го правят, ако бъдат предупредени от своя доставчик.

Мерките, които се въвеждат във Великобритания, са уникален случай в света. Борбата с пиратството остава деликатен проблем, който е различен навсякъде. В Германия например ситуацията е по-благоприятна за потребителите, обменящи файлове с проблемни авторски права. През март Федералният конституционен съд реши, че интернет доставчиците не могат да предоставят на медийни компании истинските имена на своите клиенти, обвинени в пиратство. Разкриване на човешката идентичност, която стои зад IP адреса, е разрешенo само ако става дума за тежки престъпления като тероризъм, убийство и т.н.

В съседна Франция, както обикновено, нещата стоят другояче.

Свобода, равенство, братство

"Френският модел за борба с пиратството предвижда след три нарушения на авторски права доставчикът на интернет да отнема достъпа на нарушителя", пише експертът по медийно право Нели Огнянова в своя блог. Въпросният принцип добива слава като "три удара и си аут". На практика във Франция доставчиците се превръщат в същински онлайн полицаи. Фирмите ще следят трафика на своите абонати с помощта на специална техника за филтриране, позната като Deep Packet Inspection. При наличие на машина, която участва в обмен на файлове с нарушени авторски права, нейният собственик ще бъде алармиран. Ако човекът не спре с нарушенията, и след второто предупреждение неговият достъп до интернет ще бъде гилотиниран.

Мащабният план е промотиран лично от френския президент Никола Саркози. В замяна местната музикална индустрия ще качи своя архив онлайн без ограничения, а филмовите студиа ще пускат по-рано лентите на DVD. Френският евродепутат Гай Боно е един от многото противници на мярката спиране на достъпа до интернет. В свое интервю, публикувано на сайта на Европейския парламент, той твърди, че прекъсването на достъп до глобалната мрежа в наши дни "не е съвместимо със свободите и правата на човека". Въпреки обвиненията на най-различни неправителствени организации, че се случва реална екранизация на романа "1984" на Джордж Оруел, френският президент настоява същата система да бъде въведена в целия Европейски съюз с мотива, че интернет не бива да е "зона без закони", съобщава технологичният блог Mashable.

BPI също милее за прилагане на френския модел във Великобритания. Местните доставчици обаче не са толкова ентусиазирани. Страните по споразумението имат четири месеца, в които да измислят какви по-тежки мерки да наложат след изчерпване на варианта "предупреждение".

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Barbarossa

    линк за любознателните:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_P2P

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    борко

    "BPI изпраща до интернет доставчика списък от IP адреси, за които е установила със свои методи, че извършват обмен на пиратски файлове." - Хм... Какви са тези "свои методи"?
    И как ще ме спрат да обменям с Пешо, Мартин, Яна и Елена моите файлове?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    до Barbarossa

    Подобен подход ще доведе до разкарване на трафика през поне няколко точки, което ще го забави поне 10 пъти.
    Мисля че по-добрата алтернатива е всички да пуснат по един wireless и така няма да е възможно да се разбере кой кога на коя клетка е бил вързан.

    Нередност?
  • 4
    jddi avatar :-|
    Димов

    Тази английска система е просто глупава.

    "Как ще работи механизмът? BPI изпраща до интернет доставчика списък от IP адреси, за които е установила със свои методи, че извършват обмен на пиратски файлове... След като получи заявката от BPI, интернет доставчикът идентифицира точно кой клиент стои зад IP адреса и му изпраща съвсем на сериозно предупредително писмо."

    Как да си дърпаш торенти без да те "хванат":

    Влизаш през някое от хилядите анонимни проксита в сайта на любимата си торент търсачка и си дърпаш торент файл с филм, примерно. Всички нови версии на Azureus, BitComet и µTorrent поддържат криптиране на трафика и интернет доставчикът не разбира какво правиш. Самото криптиране е слабо по съвременните стандарти - отговаря на около 60-80 бита прост симетричен шифър - но е напълно достатъчно за целта.
    И "съвсем на сериозно" няма писмо.

    Това, естествено, е в английския случай. За България такава регулация няма, ама дори и да има, голям прас. Вече сме в информационния век и нещата за големите звукозаписни и филмови компании ще се променят, няма как. И ако те продължават да вадят нож на потребителите си, последните ще продължават да им показват пръст.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    до Jboo

    Ще те "хванат" много лесно защото ще имат пари да си купят който си искат да им даде идеи как да го направят.
    Това което ти казваш не те предпазва например от тези дето сиидват торента и ако единия е бот на BPI, ще си получиш писмото:)
    Сигурен съм че като наемат добри професионалисти и им платят достатъчно ще могат дори да изпреварват новите идеи за скриване.

    Нередност?
  • 6
    jddi avatar :-|
    Димов

    Не си разбрал споразумението: BPI хвърлят топката в полето на доставчиците. BPI няма да засичат потребителски IPта и няма да изпращат писма - всичко е до ISP-то.
    А засега на добре платените специалисти историята само се смее - въртят, сучат, инвестират милиони, обаче се появява някой норвежки тинейджър... И така с всичко до момента, от CD до HD DVD, от Napster до торентите.
    Като вдигнат малко летвата компаниите, все се намира кой да я бутне пак надолу. От което печелят бедните потребители.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    zuzi


    Над шест милиона британци теглят любимата си музика от интернет, без да плащат за това - те и в България са толкова, даже и повече при доста по-малко население

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    me

    Свои методи... Ще следят кой изобщо ползва П2П трафик ли? Щото с криптирането друго освен това нямам да разберат... А чре

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Черногледец Храбър

    Не съм спец в областта, но логическото мислене не ми е чуждо. Заглавието "Мярката идва в резултат на споразумение, подписано в края на юли между шестте най-големи интернет доставчици на Острова и представителите на британската звукозаписна индустрия (BPI)" аз го чета като "2009: В резултат на промени в потребителското поведение топ-шестицата на британските ИСП изглежда коренно различно в сравнение с 2008".

    Нередност?
  • 10
    jddi avatar :-|
    Димов

    Въпросът с борбата срещу кражбата на интелектуална собственост е доста по-интересен, отколкото половинчатите мерки, които статията изследва...
    Възможността да имаш нещо, което искаш, без да го отнемаш от някого - и без никой да може да разбере - превръща "пиратството" в нещо като логично поведение. Съществува етична несигурност относно дали самото "пиратстване" е добро или зло действие.
    Аз мисля, че "пиратстването" не е задължително зло. Някой да ме обори?

    Нередност?
Нов коментар