Три нарушения и не си аут

Нов закон за авторското право в Швеция намали с една трета интернет трафика, но повиши търсенето на VPN*-услуги

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако ви се струва, че интернет потребителите задръстват мрежата и все по-често прекарват свободното си време, като гледат онлайн видео, свалят големи файлове и обменят информация помежду си, проблемът може да бъде решен много лесно. Достатъчен е един закон против пиратството, подобен на този, който действа в Швеция от началото на април. Благодарение на него интернет трафикът в страната намаля с една трета. Друг е въпросът за колко време ще продължи това явление и дали въобще ще се постигне напредък в борбата с виртуалните пирати.

Първите индикации за спадащата интензивност на интернет трафика в Швеция дойдоха буквално ден след обнародването на новия закон за авторското право, базиран на IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) директивата на ЕС, приета през 2004 г. Той действа от 1 април и позволява на организациите, носители на интелектуални права, да изискват от интернет доставчиците лични данни за техните клиенти. Става въпрос за IP адресите на нарушителите, теглещи нелегално съдържание (най-често музика и филми, рядко - софтуер), съобщава bbc.co.uk. След получаване на тази информация правоносителите могат да повдигнат обвинения срещу провинилите се потребители. Очаква се броят на делата, започнати на базата на новия закон, да достигнат до 100 към края на годината. Все още не е ясно обаче как ще се разграничават пиратите, които разпространяват съдържание с неуредени авторски права, от потребителите, които просто обменят снимки или друг вид файлове чрез peer-to-peer технология. По данни на агенция Statistics Sweden 8% от населението на държавата използва peer-to-peer технологии за обмен на съдържание. В Швеция е базирана и най-популярната онлайн дестинация за обмен на файлове - торент сайтът Pirate Bay. Срещу създателите му в момента тече съдебно дело.

"Не на страха"

През последните месеци десетки хиляди шведи се обявиха против новия закон. Страхът от следенето на трафика обаче си казва думата. Данните на шведската фирма Netnod, измерваща интернет трафика, показват, че средните стойности са паднали от 120 Gbit/s на 80 Gbit/s в деня на влизане на закона в сила. Кристиян Енгщрьом, вицепрезидент на шведската Пиратска партия, побърза да поясни, че наистина има драстичен спад в трафика, но той по всяка вероятност ще бъде временен, съобщава bbc.co.uk. Според него хората се нуждаят от няколко седмици, за да измислят начини да обменят файлове анонимно.

Усилията в тази посока вече са факт. Точно осем дни след влизането на закона в сила журналистът от thetechherald.com Стийв Раган регистрира ръст в търсенето на VPN (Virtual Private Network) услуги на територията на Швеция. Интересът към подобен тип услуги, както и към използването на прокси сървъри, които правят сърфирането в мрежата анонимно, е висок и поради причината, че дори хора, които не свалят нелегално съдържание, се чувстват потенциални мишени на антипиратското законодателство.

Почти гротескна е и инициативата на самите Pirate Bay, които предлагат нова функционалност, наречена IPREDator. Според създателите й това е мрежова услуга, която прави хората онлайн по-анонимни чрез VPN технология. Тя струва 5 евро месечно и при използването й не се съхраняват никакви лични данни. Това е прелюбопитен начин собствениците на популярния торент сайт (в който се обменя и пиратско съдържание) индиректно да изкарват още пари на гърба на правоносителите.

Справедливост по френски

Междувременно, както се очакваше, в четвъртък френското Национално събрание отхвърли противоречив антипиратски закон, който седмица по-рано бе одобрен от Сената. Самият президент Никола Саркози е привърженик на въпросната законодателна инициатива. Тя се опира на прочулата се концепция "три нарушения и си аут", което означава, че обвинените в нелегален обмен на файлове потребители получават две предупреждения и при трето достъпът им до интернет бива прекъсван. Този подход не е новост, но ако беше приет като действащ закон във Франция, това щеше да бъде световен прецедент, защото щеше да се създаде държавна агенция, която да следи за изпълнението му и да праща "честитки" на съгрешилите мело- и киномани.

Опити за прилагането на този подход са правени във Великобритания и Ирландия, където миналата година някои от най-големите интернет провайдъри сключиха споразумение с представителите на британската звукозаписна индустрия (BPI). То обаче беше за няколко месечен пробен период и не предвиждаше изключване на интернет връзката, а само изпращане на предупреждения.

Въпреки че големите звукозаписни компании и правоносители подкрепят схемата "три нарушения и си аут", тя бе отхвърлена като вариант за борба с пиратството на държавно ниво в страни като Нова Зеландия, Великобритания, Германия и Швеция. Сред основните аргументи против попадат трудното определяне на това кой точно потребител тегли пиратско съдържание и приемането, че достъпът до интернет е основно право на съвременния човек.

Със сигурност намаляващите приходи от продажби за музикалната и филмова индустрия ще са двигател за все по-свирепа борба с пиратското съдържание в интернет. По всичко личи обаче, че подходът "три нарушения и си аут" е по-скоро несправедлив и неприемлив от юридическа и практическа гледна точка. Може би по-добър вариант е губещите компании да помислят как да предоставят по-качествено или по-достъпно и евтино съдържание до крайните клиенти, отколкото да се опитват да ги притискат по всички възможни фронтове.

----

*VPN (Virtual Private Network) е частна виртуална мрежа. Информацията в нея се разпространява в криптиран вид и е недостъпна за външни лица.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • + 4

    тези фирми полудеха, няма как да спечелят подобна битка, просто трябва да си измислят други начини да правят пари!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    hamster
    • + 7

    "Почти гротескна е и инициативата на самите Pirate Bay, които предлагат нова функционалност, наречена IPREDator."

    Гротескно е нежеланието на филмопроизводителите да предоставят платен download с гарантирана скорост и качество. Живеем в XXI век, между впрочем.

    "намаляващите приходи от продажби за музикалната _и филмова_ индустрия"

    Напротив, увеличават се. Билетите за спортни и културни събития са по-скъпи, и кризата възвръща интереса към киното като евтино развлечение. И въобще, погледнете статистиките за филмовите приходи.

    Добре би било, струва ми се, да намалее използването на епитети като "пиратство", "пирати" и прочее. Пирати има в Сомалия, а в цивилизованите държави има тълковни речници, закони за обида и клевета.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    J.
    • + 2

    хамстер, напълно съм съгласен! Докога ще търпим да ни наричат пирати, затова, че си разменяме съдържание по интернет. Всяко подобно нарицание е обида не само към собствениците на торент тракери, но и към всички нас - техните потребители.

    Нередност?
  • 4
    yassen avatar :-|
    Ясен Пекунов
    • - 9
    • + 1

    Чудя се дали, ако някой крадеше хляб от фурната, който да може някакси да се "разменя" по интернет, пак ли щяхме да говорим за "размяна на съдържание"?

    Моето лично мнение е - да. Инак излиза, че хлябът е стока, която се краде, докато интелектуалните продукти (доста по-трудни за производство, между другото) са нещо, което се "разменя".

    Разбира се, че го правим е виновен някой друг...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    глупости на квадрат
    • + 2

    Казус - правя парти в къщи и показвам нещо си на 10 души. Лична употреба отвсякъде. Правя същото през Интернет - показвам любимия си клип на 10 човека. Кое е по-различното? За да имам клипа, вече съм дал на някого някаква сума, и ето, някой иска още и още! Алчност и безумие ...
    Ако мога да изтеглям неща на разумна цена, защо да не се възползвам? Нека да се появяват такива оферти, и истината ще лъсне много бързо.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    hamster
    • + 8

    Ясене, като откраднеш хляба, той вече не съществува във фурната. Както и ако откраднеш CD от магазина, било то дори и празно.

    При копирането ти не лишаваш собственика от неговия продукт - той си го има, и продължава да го продава - а само от някакви предполагаеми допълнителни приходи, които той би получил, ако на теб би ти хрумнало да го купиш (нещо крайно съмнително при сегашните цени и финансова ситуация). Според законите във всички държави, кражбата е от-не-ма-не на нещо реално, било то дори информация - но не и на имагинерен-евентуален-бъдещ-приход, той си върви по други закони.

    ДА, хлябът е стока, която се краде. ДА, при копиране "интелектуалните продукти" се разменят. Освен ако нахлуеш в офиса на MS и копираш-и-изтриеш всички копия на изходния код на Windows - тогава е кражба на интелектуалния продукт Windows, които MS _вече не притежава_. Или ако откраднеш от магазина диск, със или без нещо записано на него - тогава е кражба на диск, които магазина _вече не притежава_. Научете ги най-после тия неща журналистите, не е ракетна физика...

    Нередност?
  • 7
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • + 10

    Ясене, представи си сега, че има технология, която безплатно мултиплицира хляб и риба и може с пет хляба и две риби да нахрани всички гладни по света. Технологията обаче решава, че не й се броди пеш облечена в проста ленена тога и продължава да продава хляба и рибата на старата цена, за да може да си купи симпатичен корпоративен самолет и огърлица за 200 000 паунда. Как ти се струва тая технология, вдъхновява ли те, светъл пример за подражание ли мислиш, че е?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    Yes!
    • + 3

    Ей, Градинко, ти изби рибата :)

    Нередност?
Нов коментар