🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вестникът на утрешния ден

Рупърт Мърдок и Стив Джобс създават първия дигитален "всекидневник" за таблета iPad

Медийният магнат Рупърт Мърдок (на снимката) очаква новият таблетен вестник "Дейли" да привлече 500 хил. абонати.
Медийният магнат Рупърт Мърдок (на снимката) очаква новият таблетен вестник "Дейли" да привлече 500 хил. абонати.
Медийният магнат Рупърт Мърдок (на снимката) очаква новият таблетен вестник "Дейли" да привлече 500 хил. абонати.    ©  reuters
Медийният магнат Рупърт Мърдок (на снимката) очаква новият таблетен вестник "Дейли" да привлече 500 хил. абонати.    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си бъдеще, в което всяко семейство разполага с таблет. Чрез него мъжът в къщата научава новините от деня, движенията на финансовите пазари или как е завършил футболният мач снощи. Неговата съпруга пък разбира последните клюки от шоубизнеса, получава съвети как да води по-здравословен живот и да се справя с къщните работи по-ефективно. Двамата заедно се информират и за прогнозата за времето и хороскопите например. Съвсем скоро всичко, което традиционните вестници предоставят в момента (че и повече), ще се пренесе в мобилните устройства. При това, без да е необходима непрекъсната връзка с интернет, за да можеш да имаш достъп до любимите си статии.

Това е визията не на кого да е, а на дългогодишния медиен магнат и визионер Рупърт Мърдок. През изминалата седмица той направи и първите стъпки за нейното реализиране: обяви най-новия си проект – предназначеният единствено за таблета iPad дигитален вестник "Дейли" (The Daily). Новото издание ще се разработва с комбинирани усилия на журналистическия и информационен екип на News Corporation, заедно с инженерите на Apple. Самият Мърдок описва "Дейли" като най-интересният и увлекателен проект, който е разработвал, докато според неговия син Джеймс това е "флагманският проект" на компанията.

Според информацията на "Гардиън" и "Ню Йорк таймс" използваните епитети не са голословни - те са подплатени с инвестиция от 30 млн. долара и журналистически персонал от около 100 души. "Дейли" ще е всекидневник, който по информация на двете издания ще комбинира любопитните светски новини от таблоидите със сериозна информация от деня, подобно на сериозните периодични издания.

Таблетният вестник

Новият проект за iPad няма да има хартиена или интернет версия и това е основата на неговата иновативност. Той се разработва заедно със служители на Apple и ще се разпространява само чрез таблетите на компанията. Точният начин на дистрибуция ще става под формата на приложение, което ще може да се сваля през Apps Store. Поради липсата на допълнителни разходи за хартиена версия, седмичният абонамент ще струва 99 цента, което е доста ниско в сравнение с печатните събратя на "Дейли". Новото издание ще е ориентирано основно към американския пазар, където има и най-много потребители на iPad. Дебютът му се спряга за началото на 2011 г.

Новото издание на комбината Рупърт Мърдок - Стив Джобс ще се пише на 26-ия етаж на сградата на News Corporation в Ню Йорк, където ще работят наетите специално за "вестника" журналисти. Сред тях е и интернет редакторът на "Сън" Пит Пиктън, който ще бъде един от тримата управляващи редактори на "Дейли". Все още няма информация кой ще бъде главен редактор, но за поста се спряга Джеси Анжело, който е управляващ редактор на "Ню Йорк пост".

С това списъкът на известни лица от комерсиалните медии не се изчерпва - над новия проект на Мърдок ще се трудят Саша Фрере-Джоунс, музикален критик от "Ню йоркър", Стийви Аплерин, високоплатен телевизионен продуцент, и Ричард Джонсън, бивш редактор на "Пейдж сикс" към "Ню Йорк пост".

Освен екипа, който ще пише всеки ден новини за "Дейли", дигиталният вестник ще дава достъп до информационния поток на медийния гигант News Corporation. Например Fox Sports ще предоставя видео за изданието, което ще може да се гледа, без да е необходимо инсталиране на Flash. Според вътрешна информация идеята, залегнала в прототипа на изданието, е по-голямата част от съдържанието му да бъде оригинално и специално написано за него.

Има ли безплатен обяд?

Независимо от всичко изброено, "Дейли" сам по себе си е уникален проект. В зависимост от реализацията му, той може да потъне в забвение и да носи отрицателна доходност на създателите си или да отвори вратата за трансформация на затруднените печатни вестници към нова обетована земя – тази на таблетите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 5

    В момента версиите на вестниците, за които човек може да се абонира на таблет-а си са изключително орязани откъм съдържание. Докато е така, не мисля че някой може да очаква повече абонаменти. Дано този вестник промени нещата. А иначе на всички е ясно, че това в скоро време може да се превърне в голяма пазарна ниша.

    Нередност?
  • 2
    frankzappa avatar :-|
    Frank Zappa
    • - 2
    • + 8

    Семейство Мърдок са изтрещели окончателно!

    Дедо Мърдок не желае да повярва, че влиянието, което са имали вече изтича като пясък между пръстите им. Изтече времето на шепата алчни за кинти и влияние магнати, които маниполираха масово простолюдието, а от там успяваха да маниполираха и властимащите...

    Проекта им е обречен!

    Платен е и се списва днес, а се публикува утре! С една дума нова версия на прочетените вестници, които компанията им издава на хартия.

    ВЕНСЕРЕМУС!

    Нередност?
  • 3
    arte avatar :-|
    Arte
    • + 14

    И какво повече ще ми дава такова издание в сравнение с онлайн изданието на Дневник или Капитал или който и да е друг вестник ? Първо - новините няма да се ъпгрейдват в реално време (няма постоянна и-нет свързаност) - т.е. вече ще са остарели, като ги чета. Второ - ще се разпространява само с и-пада, което си е тъпо ограничение - защо да си купувам и-пад, за да чета едно определено издание, след като мога да следя хиляди, през всеки нетбук. Не е ясно дали ще има форуми и коментари - ами те в много от случаите са по-интересни от самите статии. И накрая - трябва да се плаща, макар, че е това е най-малкия кусур.

    Нередност?
  • 4
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 8

    Джобс и Мърдок продължават да се опитват да плуват срещу течението. Сега Епъл-сектантите трябва да станат и Мърдок-сектанти, за да има проектът изобщо някакви приходи. Толкова е изпразнено от съдържание.

    Нередност?
  • 5
    vegano avatar :-?
    Vegano
    • + 1

    между другото, евала за стереотипното представяне на джендър профили в началото на статията.

    Нередност?
  • 6
    stg avatar :-|
    stg
    • + 2

    добре дошли, ми вестниците отдавна са онлайн , кому е притрябвало специално издание което да чета и то на таблет, всеки нормален вестник ще се разпространява на всички налични платформи и за това няма никакъв проблем и в момента

    Нередност?
  • 7
    metzanviolinov avatar :-P
    metzanviolinov
    • + 1

    Интересно - дали този вестник ще бъде толкова "fair and balanced", колкото и Fox News :P ?

    И, напълно сериозно, какви са разликите между този "омгОнлайн вестникОмг" и просто някой RSS клиент, с който си се абонирал за някой "нискотехнологичен вестник"? Нали, като изключим "невероятния фийчър", че "вестникът" няма да има физическа форма и няма да можем да го четем нормално от интернет. Което е просто невероятно, нямам думи.

    Нередност?
Нов коментар