🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лоши новини

Скандал с хакване и подслушване на телефони доведе до затварянето на популярния таблоид News of the World

Вестниците на Мърдок вече ще са с един по-малко
Вестниците на Мърдок вече ще са с един по-малко
Вестниците на Мърдок вече ще са с един по-малко    ©  Reuters
Вестниците на Мърдок вече ще са с един по-малко    ©  Reuters

Британският таблоид News of the World произведе последната сензация в 168-годишната си история. И то такава, че последствията от нея със сигурност ще отекват дълго. Финалният скандал с участието на най-четения неделен вестник в Обединеното кралство разплиска жълти петна върху цялата британска преса, полицията, медийния магнат Рупърт Мърдок и политиците начело с премиера Дейвид Камерън.

"Мисията на News of the World бе да държи сметка на другите, но се провали, когато трябваше да държи сметка на самия себе си." С това изявление Джеймс Мърдок – синът на Рупърт Мърдок, обяви ликвидирането на News of the World. Причината са разкритията, че таблоидът с години незаконно е хаквал телефони и е подслушвал гласови съобщения на хиляди граждани.

В името на тиража

Последният брой на вестника ще излезе на 10 юли. Изданието е собственост на медийния конгломерат News Corporation на Рупърт Мърдок (и по-точно на британското му звено News International) и продава по 2.8 млн. копия седмично въпреки кризата. Оказа се обаче, че за постигането на този впечатляващ тираж са използвани брутални средства.

Разследване на британския в. Guardian хвърли светлина върху това как News of the World се сдобива с някои от най-шокиращите си заглавия. В борбата за читатели явно е нямало забранени похвати, включително и наемането на частен детектив, който да "прониква" незаконно в гласовата поща на нищо неподозиращи хора.

Всъщност скандалът с News of the World се точи от години. Жертви на таблоида отдавна го обвиняват, че хаква телефоните им. През 2006 г. полицията арестува журналист и частен детектив от изданието заради това, че година по-рано подслушвали джиесемите на служители в кралския двор, от които разбрали, че принц Уилям страда от травма на коляното. През 2009 г. обаче властите отказват да подновят разследването въпреки появата на нови доказателства за жертви на News of the World. Заради постоянния обществен натиск случаят е отворен отново през януари 2011 г. и петима души са арестувани заради хакване и подслушване на телефони. Най-накрая през април вестникът официално призна, че е използвал този метод, за да си набавя интересни новини. Полицията проверява списък с имената на 4000 вероятни обекти на това посегателство.

Таблоиди извън контрол

Досега се смяташе, че обект на медийните атаки са политици, знаменитости, спортисти и обществени личности като бившия премиер Тони Блеър и съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън. Но преди дни излезе разтърсващата информация, че News of the World е хаквал и послушвал гласовите съобщения на убито момиче, както и на семействата на загинали в Афганистан и Ирак британски войници и на жертви от атентатите в Лондон от 7 юли 2005 г. В. Guardian дори уличи таблоида, че в случая с 13-годишната Мили Доулър - отвлечено момиче, което по-късно е намерено мъртво, журналистите са триели гласови съобщения от телефона й, като така са създавали впечатление сред близките й, че тя е все още жива. "Признанието за хакването на телефона на момичето придаде изцяло ново измерение на скандала. Жертвите вече не са знаменитости и политици, а обикновени хора, които вече са преминали през труден период", обяснява медийният кореспондент на британската Би Би Си Торин Дъглас.

Случаят мобилизира британската общественост в бойкот срещу вестника. Силен отзвук предизвика изтеглянето на над 33 рекламодатели от изданието, сред които Ford, Vauxhall (Opel), веригата супермаркети Sainsbury's, Npower, O2, Halifax, Co-op, Virgin Holidays.

В инициативата за бойкота участват и знаменитости, подслушвани от таблоида, като актьора Хю Грант. През април той тайно записа бивш редактор на News of the World, който му разказва как някои от вече официално потвърдените жертви са били подслушвани, включително и самият Грант. Пред CNN актьорът твърди, че през последните години таблоидите в страната са напълно неконтролируеми: "От записа става ясно, че полицията и правителството са тясно свързани с таблоидната култура на Мърдок. Те се нуждаят от нея, за да бъдат преизбрани. Това е причината да нямам доверие в полицейското разследване", обяснява Грант. Според него правителството и опозицията не могат да упражнят силен натиск върху империята на Мърдок и единственото решение на проблема е читателят да спре да ги купува: "Рекламодателите все още чакат еуфорията около скандала да се размине и някое ново събитие да измести фокуса. За да не се случи това, хората трябва да гласуват с портфейлите си."

Критиките към британската полиция бяха особено силни. Обвиненията са, че от години са разполагали с множество оплаквания и документи, уличаващи таблоида, но не са направили нищо. Лондонският в. Evening Standard разкри, че полицаи са взимали пари от изданието в замяна на вътрешна информация за интересни арести и разследвания. Според вестника става въпрос за сума от порядъка на 100 000 паунда.

Жълтото в политиката

Скандалът може да застраши и апетитите на News Corporation да придобие 61% от сателитната тв компания BskyB и така да стане собственик на 100% от акциите. В светлината на аферата с хакнатите телефони някои депутати смятат, че сделката трябва да бъде прекратена, а британският медиен регулатор започна разследване дали News Corporation са "годни" да придобият BskyB.

Правителството на премиера Дейвид Камерън вече търпи негативите от това, че даде принципната си благословия за сделката, като обясни, че аферата с подслушването няма отношение по случая. Окончателното одобрение се очакваше тези дни, но при сегашния развой на събитията вероятно ще се забави до септември. Противници на придобиването на BskyB твърдят, че то ще концентрира твърде много медийна власт в ръцете на Рупърт Мърдок.

Притиснат отвсякъде, Камерън най-накрая поиска разследване на делата на News of the World. Опозиционният лейбъристки лидер Ед Милибанд настоява сделката между News Corporation и BskyB да бъде прехвърлена към Комисията по конкуренцията. Според него довереницата на Мърдок Ребека Брукс, която е била главен редактор на таблоида в периода 2000 - 2003 г., откогато датират някои от най-драстичните обвинения в подслушване, а понастоящем е президент на News International, трябва да напусне незабавно. Милибанд обвини Камерън, че има "много близки отношения" с няколко от хората, замесени в скандала. "Той трябва да пренебрегне тези свои връзки и да каже правилните неща, защото това очаква страната", казва в изявление опозиционният лидер. Той визира Брукс, която е чест гост на партитата на премиера. Но Милибанд, изглежда, забравя, че и той, и Камерън присъстваха на годишното лятно тържество на Мърдок миналия месец, където бяха в компанията както на Брукс, така и на други висши фигури от News Corporation.

Освен това и Камерън, и Милибанд избраха бивши служители на News International за свои медийни съветници. Премиерът назначи на поста Анди Коулсън, който наследи Брукс като главен редактор на News of the World. Той бе принуден да напусне таблодида след поредната порция обвинения в хакване и послушване на телефони през 2007 г. и беше взет на работа от Камерън. Но подаде оставка и от този пост през януари т.г., след като полицията отвори наново разследването срещу изданието.

Следващата неделя очаквайте...

Мнозина се съмняват, че затварянето на News of the World всъщност е маневра за ребрандиране и стартирането на нов неделен таблоид. Опетняването на марката е толкова сериозно, че решението за спирането му беше напълно неизбежно. Това обаче не означава, че няма да се появи нов вестник на Мърдок след няколко месеца, когато скандалът затихне. "Всичко, което правят, е да го ребрандират", казва пред британската Би Би Си министърът на правосъдието Кен Кларк. Бившият вицепремиер лорд Прескот, който също е сред жертвите на аферата с подслушването, смята, че решението за ликвидирането на таблоида е ефектен трик за отвличане на вниманието.

То може да не е толкова драстично, колкото изглежда на пръв поглед, тъй като на опашката вече чака заместник на неделния вестник. По-рано този месец News International обяви преструктуриране, което ще улесни преминаването на изданията на Мърдок към седемдневен работен ден. "Колко време ще мине, преди в. Sun (друг от вестниците на News International – бел. ред.) да започне да излиза в неделя", пита риторично медийният коресподент на британската Би Би Си Торин Дъглас.

А в Google+ Джеф Джарвис, блогър и професор в City University New York, бивш критик за списание People и консултант в Guardian News and Media, пише, че закриването на вестника е постъпка, с която News Corporation се надяват да решат проблема. "Компанията може и да е ампутирала заразения крайник, но заразата всъщност е в мозъка", обяснява той. И докато нещо не се промени в жълтия микс от медийни сензации, полицейско съучастие и политически връзки, тя ще продължава да си е там.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    manager avatar :-P
    Зам. Директор
    • - 2
    • + 14

    NETWORK ("Телевизионна Мрежа") е екранизирана версия от книгата на Сам Хедрин и Пади Чайевски, полетяла от втората половина на 20 век и кацнала в 21-ви.

    Нередност?
  • 2
    dimiterptsvetkov avatar :-|
    uran
    • - 3
    • + 27

    Поздравления за Красимира Карамфилова и Марина Станева. От тази статия най-после разбрах подробно какво всъщност се е случило и какво продължение се очаква. Сравнението с Уотъргейт, което беше направено в една друга статия, май ще се окажа напълно уместно.

    Нередност?
  • 3
    joseph_stalin avatar :-|
    joseph_stalin
    • - 1
    • + 31

    В борбата за читатели явно е нямало забранени похвати, включително и наемането на частен детектив, който да "прониква" незаконно в гласовата поща на нищо неподозиращи хора.

    Не в "борбата за читатели" другари,
    А в неистовата "борба за печалби" - кажете си го направо. И след като обикновените хора са родени и отраснали в условията на пазарна икономика /там социализъм не е имало/, как могат да бъдат "нищо неподозиращи"?
    Някогашната почтена конкуренция, явно е вече в музея на капитализма. Днес на нейно място се вихри все по-безогледна наглост. За съжаление...

    Нередност?
  • 4
    liliakostova avatar :-|
    Лилия Костова
    • - 1
    • + 18

    Но тази наглост е инспиррирана и от читателите на тези вестници. Те не се жертви, с грозната си жажда за пикантерийки и ровене в мръсно бельо те са съучастници в това престъпление.

    Така че... мислете добре... за всяка една от постъпките/покупките си и за последствията от нея. За да не бъдете после изненадана от до болка логични неща.

    Нередност?
  • 5
    chardo avatar :-(
    Чардо
    • - 1
    • + 7

    Кога ще закрият НОВА ?

    Нередност?
  • 6
    mr.balkansky avatar :-P
    г-н Балкански
    • - 1
    • + 3

    Че кво му е лошото,таблоид е предал мръсната си душевност на преизподнята...?Все едно "24 часа" да се гътне и да страдаме по случая!Присъединявам се към питането на колегата Чардо за порноканала "Нова"-кога?

    Нередност?
  • 7
    the_onion avatar :-|
    the Onion
    • + 4

    До коментар [#2] от "uran":

    Vsashtnost, sravnenieto s Watergate e dosta netochno... edinstvenata prilika m/u dvete e che i v dvata sluchaja e imalo phone tapping, no prichinite, podslushvanite i tselite na tezi koito sa podslushvali da korenno razlichni.

    Нередност?
  • 8
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 1
    • + 3

    "Британският таблоид News of the World произведе последната сензация в 168-годишната си история."

    =======================================

    Цифрата 168 хич не е добра. Отива малко към "168 Часа", седмичен брат на "24 Часа" и подозирам някакви муски, беарчета и черни прокоби, завихрени около най-четения вестник в Ю Кей.

    Между другото The SUN също е четен, основно между шерпите, метачите на улици, строителните работяги, дишуошърите и други от таза категория, поради едрогърдестата топлесс мацка, стояща винаги на втора страница с телефончета под нея и използвана от мастурбаторите "по време на акт" с цел да не изгубят образа.

    Абе, лоши работи за пресата и групата намираща се не далеч от "Тауър Бридж" и още по-точно в ерията където живеят обирджиите на банки.

    Интересното в "Дъ Сън" е изписано ясно върху тий-шъртката на един енгелиз с доста "европейска" физиономия.

    http://4.bp.blogspot.com/-c6AFVpWtvlc/Thj3vTn8BiI/AAAAAAAAAV0/394GPjKkRbc/s1600/The_Sun_We_Love_It.bmp

    Нередност?
  • 9
    chert avatar :-|
    петро
    • + 3

    В последния брой ще останем и ние българите!
    ---------------------------
    http://www.newsoftheworld.co.uk/notw/_news/1348646/Bulgarian-growing-fat-selling-sex-slaves-to-Britain.html

    Нередност?
  • 10
    moreni avatar :-|
    moreni
    • + 8

    Честно казано много се изкефих, че закриха таблоида, защото по принцип тоя тип вестници са парцали. Изобщо не ми пука какъв тираж вадят и на чии ниски страсти играят по струните. Драйфа ми се от тях. Хеле пък в България...

    Нередност?
Нов коментар