🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дни на грохот

Разрастващият се скандал във Великобритания за момента не застрашава сериозно премиера Дейвид Камерън

Засега няма риск Дейвид Камерън да си тръгне от "Даунинг стрийт" 10
Засега няма риск Дейвид Камерън да си тръгне от "Даунинг стрийт" 10
Засега няма риск Дейвид Камерън да си тръгне от "Даунинг стрийт" 10    ©  Reuters
Засега няма риск Дейвид Камерън да си тръгне от "Даунинг стрийт" 10    ©  Reuters

Това беше момент, който мнозина във Великобритания са чакали с десетилетия. И само са си мечтали, че изобщо някога ще го дочакат. Рупърт Мърдок, могъщият медиен могул с империя, разпростираща се на четири континента, беше принуден да дава обяснения пред хората, на които доскоро вдъхваше ужас. Най-влиятелният медиен магнат на Острова и собственик на News Corporation отговаряше на въпросите и нападките на британските депутати, които допреди десетина дни трепереха да не бъдат атакувани от вестниците на News International (британското поделение на News Corporation). Миналия вторник обаче ролите се размениха. И това е само една от промените, които набиращият сила скандал, започнал от вече закрития таблоид на Мърдок News of the World, донесе в политиката, медиите и полицията във Великобритания.

Падението на недосегаемите

Аферата, която вече наричат британския "Уотъргейт", се разраства буквално с всеки изминал ден. Разкритията за незаконно хакване и подслушване на телефони и подкупване на полицаи от страна на журналисти на News of the World доведоха до осветяването на нови и нови притеснителни детайли за връзките между медии, политици и Скотланд ярд във Великобритания. Скандалът, по който вече има десет ареста, стигна до самите върхове на лондонския елит, застраши премиера Дейвид Камерън и хора, които допреди дни изглеждаха недосегаеми. Оставки, за всяка от които в нормални времена щеше да се пише и говори седмици наред, сега идваха със скорост по две на ден - главният изпълнителен директор на Dow Jones & Co (и бивш на News International) Лес Хинтън, главният изпълнителен директор на News International и бивш главен редактор на News of the World Ребека Брукс, шефът на лондонската полиция сър Пол Стивънсън и помощник полицейският комисар, отговарящ за антитероризма, Джон Йейтс. Заради фурора лятната ваканция на британския парламент бе отложена, а Дейвид Камерън се прибра по спешност от посещение в Африка, което прекъсна, за да може да се защити пред депутатите и да спаси репутацията си.

Медиите отвъд Ламанша сравниха аферата с безкръвна революция,  която е разтърсила Великобритания и страната вече няма да бъде същата. Но подобни мнения имаше и след другите два шока, отекнали в последните години на Острова и накърнили общественото доверие в системата - срива на банките и скандала с разходите на депутатите. След тях имаше промени, но не и такива, които да преобърнат всичко. Същевременно цялата шумотевица в момента рискува да прерасне в истерия и свръхреакция. Резултатът от което може да е трупане на опортюнистични политически точки и вредни опити за регулиране на медиите. И всичко това в момент, когато във Великобритания и света около нея има доста по-сериозни предизвикателства, изискващи политическо и медийно внимание.

Бурното лято на един премиер

"Проблемът с тази история е, че докато се развива, непрекъснато изскачат нови скрити до този момент неща и правенето на прогнози е изключително трудно. Никой не знае какво може да се случи в следващите няколко часа", отбелязва пред "Капитал" Йън Райт, един от директорите на Guardian Foundation. С тази уговорка неговата прогноза е, че с днешна дата политическите щети за Камерън изглеждат ограничени и овладени.

На 20 юли, само ден след като Рупърт Мъдок и синът му Джеймс трябваше да бранят репутацията си пред британските депутати, същото беше принуден да направи и премиерът. До голяма степен убедителното му и борбено представяне остави впечатлението, че буреносните облаци над него се разсейват. Камерън успя да изтръгне аплодисменти и одобрително тропане по банките от редиците на своите депутати, което показва, че недоволството сред консерваторите от справянето му със скандала е потушено. Нервността на коалиционните партньори от Либералдемократическата партия също е видимо утихнала и оцеляването на правителството не е застрашено.

След като в предишните дни изглеждаше, че опозицията е по-активна и адекватна, Камерън си върна инициативата и контраатакува с обявяването на сериозни независими разследвания за подслушванията и практиките в полицията и медиите. Премиерът отреагира добре и на едно от най-сериозните обвинения срещу него - че е назначил за свой медиен съветник бившия редактор на News of the World Анди Коулсън (който бе арестуван заради подозрения за участие в скандала с подслушванията) въпреки съмнителното му минало и предупрежденията на много от приближените си да не го прави. Камерън призна, че е сгрешил в преценката си и ще се извини, ако се окаже, че Коулсън го е излъгал за това, че не е знаел за тъмните практики в таблоида. По-неубедителни бяха отговорите на премиера по друг важен въпрос - дали при многобройните си срещи - общо 26, откакто е на поста - с Рупърт Мърдок, Ребека Брукс и други висши служители на News Corporation е обсъждал желанието на компанията да придобие пълен контрол върху сателитния оператор BSkyB.

Въпреки това засега премиерът може да е спокоен. Но нещата за него може рязко да се влошат, ако разследването разкрие, че Коулсън е бил наясно какво е ставало във вече закрития таблоид и въпросът за ужасно грешната преценка на премиера се завърне с пълна сила. "Опасността за Камерън не е преминала, но за момента той не изглежда сериозно застрашен", смята Йън Райт.

Същото не може да се каже за News Corporation. Медийната империя на Мърдок ще бъде подложена на сериозно разследване във Великобритания и може да си има неприятности и в САЩ и Австралия.

Дотук като най-големия печеливш от ескалиращия скандал се очертава лидерът на опозиционните лейбъристи Ед Милибанд, който изживява звездния си миг. Откакто оглави партията след катастрофалната й загуба на изборите миналата година, той така и не успяваше да впечатли британците. Сега проучванията показват, че рейтингът му е скочил със седем процентни пункта покрай активните му атаки срещу Камерън и ранения медиен магнат. "Милибанд се справя доста добре със ситуацията. Но трябва да бъде малко по-внимателен, тъй като лейбъристите също имат история на прекалена близост с Мърдок и медиите му", коментира Йън Райт. Освен това според директора на Guardian Foundation никак не е сигурно как всичко това ще се отрази на нагласите на британците. "Медийните хора са много възбудени от тази история. Но имам съмнения дали същото важи и за обществото. И не е ясно дали и как това ще повлияе на начина на гласуване на хората след две или три години", каза Райт.

Най-големият риск е, че разрастващата се афера, повдигнала завесата за смущаващите връзки между политици, медии и полиция, може да предизвика гняв и недоверие сред британците и обществена парализа в момент, когато правителството на Дейвид Камерън трябва да взема болезнени икономически решения, а на хоризонта бушуват дълговата криза в еврозоната и флиртът на американските политици с фалита. Добрата страна на нещата е, че ако се справи с този тест, Камерън ще е готов и за по-големите предизвикателства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donio avatar :-|
    donio
    • + 1

    Всички знаят истината,но никой не смее да я изрече на глас.Журналистът,който се осмели да я изрече и от там разследването го намериха самоубит.

    Нередност?
Нов коментар